Til tross for at svenskene har en del merkelig mat å tilby, finnes det noen retter du simpelthen må gi en sjanse. Her får du 10 av dem.

Kjøttboller med potetmos og tyttebærsyltetøy
Variasjonene på denne elskede retten er uendelige, men hold deg for guds skyld vekk fra pulvermos. Det skal være ordentlig potetmos av poteter!

Se aktuelle kampanjer og tilbud

chevronRight

Noen av rettene har geografiske begrensninger, så hvis du virkelig liker mat må du kanskje besøke ulike deler av Sverige for å få deg en smak av disse klassiske rettene. Vi lover at alle (tja, nesten alle..) er veldig gode! Enjoy!

1. Syltet sild – et must ved svenske høytider

Den syltede silden er en ordentlig svensk klassiker med aner fra tiden da konservering var alfa og omega for å ta vare på råvarene, og strekke forsyningen utover vinterhalvåret. På tross av at svenskene ikke har behøvd å hamstre for vinteren på et par hundre år, er dette en tradisjon som har blitt en selvsagt del av den svenske mattradisjonen. Den syltede silden serveres under intet mindre enn TRE ulike høytider: julaften, påske og – selvfølgelig – svensk midsommarafton.

Syltet sild assosieres først og fremst med svensk midsommar, men svenskene spiser også denne tradisjonelle retten til jul og påske. Hvorfor endre på noe som fungerer?

Til svenskenes forsvar må det sies at de med årene har begynt å variere litt mer og funnet på nye anretninger, med både spennende og høyst usmakelige smakskombinasjoner. Hvorfor ikke spice up tingene med litt ingefær og chili, eller sette skrekken i tradisjonalistene med eple, selleri og Fireball?

Foruten fisken er laken ofte lagd av eddik, vann, salt, sukker og valgfritt krydder. Smaker som sursild, sennepssild og matjessild er omtrent obligatoriske under høytidene. Til den syltede silden serveres kokt potet, rømme og finhakket gressløk.

Vil du teste en litt mer moderne tolkning av nordisk mat og kultur? Nordic Light Hotels restaurant LYKKE & Löjromsbaren har nettopp det konseptet! Her serveres det retter med røtter i fisk, skalldyr og kjøtt fra den ville, frie naturen, og nøye utvalgte grønnsaker fra lokale produsenter. Du finner Lykke & Löjromsbaren midt i Stockholm sentrum. Her finner du flere hotell i den svenske hovedstaden.

lykke & löjromsbaren nordic light hotelDetaljene er en stor del av opplevelsen.

Frukostbuffé nordic light hotelSjekker du inn på hotellet, må du virkelig ikke gå glipp av frokostbuffeen.

2. Stekt sild – den syltede sildens bortglemte søskenbarn

Den stekte silden har helt klart havnet i den syltede sildens lange skygge, men den regnes utvilsomt som en delikatesse! I motsetning til den syltede varianten, smaker den stekte silden mildere på tungen. Smakene fremheves av smeltet smør og retten serveres (selvfølgelig) med potetmos, grønne erter og tyttebærsyltetøy. Dette er en frisk og sunn rett som fiskeelskeren kommer til å forgude!

Stekt sild er minst like god som syltet!

3. Kroppkakor – potet og flesk som du aldri har spist det før

Kroppkakor er en svensk variant av komle, og det finnes mange varianter i det avlange landet. Avhengig av hvor i landet du blir servert kalles det forskjellige ting. I sør heter det kroppkakor men i nord kalles det palt. For å få til disse gode bollene må du blande potet og mel til en passende konsistens, og så fylle potetdeigen med stekt flesk. Man kan bruke både kokt og rå potet – med kokt potet blir det hvite kroppkakor, mens rå potet gir grå kroppkakor. Det vanligste tilbehøret til kroppkakor er smeltet smør, upisket kremfløte, melk, tyttebærsyltetøy og bechamelsaus. Risiko for matkoma: 100%.

Kroppkaka eller palt? Prinsippet er det samme

Kroppkakan forbindes mest med Öland, men denne kalorifylte delikatessen er minst like populær i den smålandske byen Kalmar. På 1800-tallet lagde studenter kroppkakor på studenthjemmet, og studentforeningen Kalmar nation i Lund har holdt kroppkakefester siden 1897. I dag lever tradisjonen videre med den årlige festen “Storaste kroppkaken”. Her kan du booke ditt hotell i Kalmar.

Kalmar slottIkke gå glipp av opplevelsen det er å besøke vakre Kalmar slott

4. Kjøttboller med potetmos og tyttebærsyltetøy – alle mødres paraderett

Alle som har vært på IKEA vet at dette er en svensk klassiker. Denne matretten har en spesiell plass in alle svenskers hjerte ettersom alle mødre har sin egen måte for å lage disse små gledesbollene. De er uten tvil en av de mest populære rettene i landet, spesielt hos barn. Tradisjonelt serveres kjøttbollene med kokt potet eller potetmos, fløtesaus og tyttebærsyltetøy. Dersom tanken på dette ikke gjør deg sulten, vet vi ikke hva som kan gjøre det!

Meatballs is a classic Swedish dishDenne kjære retten kan varieres i det uendelige, men vær så snill, hold deg langt unna pulvermos. Det må være skikkelig potetmos!

5. Falukorv – fra restprodukt til barnas favoritt

Dagens falukorv har aner fra 1800-tallet, men har egentlig en historie som går helt tilbake til 1500-tallet, da Falu kobbergruve brukte okse- og hestehud til å lage sterke tau for å kunne heise opp kobbermalmen. Kjøttet ble et biprodukt som først bare ble saltet og røkt. Det var tyskerne kom til gruven at svenskene lærte seg å forvandle det fine, røkte oksekjøttet til pølse. Resten er historie. I dag består falukorven av biff- og svinekjøtt og er en ordentlig favoritt blant barna. Kok, stek, ovnsgratiner eller grill denne lekkerbiskenen av en pølse, og server med kokt potet, potetmos, fløtegratinert makaroni eller ris. Yummy!

Falun, som ligger i Dalarna, er en svensk verdensarv som har mye mer å by på enn bare falukorv. En tradisjon er at svenske hytter aller, aller helst skal males med Falu-rødfargen som fremstilles nettopp her i Falun. Her feires midtsommer helt etter tradisjonen, med folkedrakter og fioliner. Den internasjonelle stjernen Dalahesten kommer også herfra! Book hotellrom på Clarion Collection® Hotel Bergmästaren i Falun!

faukorv-makaronerFalukorv og fløtegratinert makaroni er et populært innslag hos barnefamiliene.

Classic red Swedish cottageFalu Rødfarge er navnet på den klassiske røde fargen som er obligatorisk på alle svenske hytter

Frukostbuffé Clarion collection Hotel BergmästarenDalahesten står selvfølgelig på frokostbuffeen hos Clarion Collection® Hotel Bergmästaren i Falun.

6. Surströmming – en svensk matrett som svensker unngår

Surströmmingen havner nok på førsteplassen som den matretten de fleste svensker ikke tør å prøve. Her har silden blitt konservert gjennom gjæring, noe som tilfører en mildt sagt spesiell odør av syrer og hydrogensulfid – en lukt som skremmer bort selv den modigste turisten (og svensker..). På tross av sin avskrekkende lukt finnes det likevel dem som har tatt denne spesielle retten til hjertet. Surströmmingen har faktisk tilstrekkelig mange fans til å ha sin egen lanseringsdag, surströmmingspremieren, som alltid foregår den tredje torsdagen i august.

Fans av surströmming finnes det landet over, men mest populært er det nok nord i Sverige. Vi har hotell i mange norrlandske byer. Velg og vrak mellom våre hotellperler i Åre, Östersund, Sundsvall, Umeå, Skellefteå, Luleå og Boden.

Svenska rätter surströmming Tør du å prøve surströmming?

7. Dillkokte kreps – en matrett som har fått sin egen fest

Når krepsesesongen begynner i august dekker mange opp til krepseselskap – en ordentlig artig fest som lar svensken gå all in med tradisjoner og pynt. Her hender det at både enn og to omganger brennevin går ned – aller helst akkompagnert med drikkeviser – og det er ikke uvanlig at verten arrangerer leker. Alle skal helst ha en krepsehatt på hodet og det er vanlig å dekorere med lyslykter som forestiller glade soler, samt sette opp girlandere i taket. Krepsen kokes i et lag av saltet vann, eventuelt øl, rikelig med dill og annet krydder. Server med kald øl og brennevin, västerbotten-pai, bagetter og knekkebrød. Festen kan starte!

Krepsefest, skalldyrfest, sjømatselskap – kjært barn har mange navn!

Når krepsesesongen starter, fylles butikkene med kreps av alle mulige slags nasjonaliteter. Både tyrkisk og kinesisk kreps fungerer overraskende bra, men den seriøse krepseelskeren kjøper alltid den smålandske signalkrepsen. Om du er nysgjerrig på krepsefiske, har vi hotell i flere smålandske byer, som Kalmar, Jönköping och Oskarshamn.

Om du spør noen fra vestkysten, er det en sjanse for at de sier yuck i stedet for yum til de dillkokte krepsene. Om sjøkreps er mer greia di, kan vi anbefale en tur til Göteborg, Varberg eller Halmstad.

deluxe dubbelrum med utsikt vox hotelVox Hotel i Jönköping har en fantastisk beliggenhet ved Vättern, Sveriges nest største innsjø.

restaurant vox hotel Jönköping*Restauranten deres kan by på en moderne fusion med inspirasjon fra Asia – med en svensk twist. *

8. Blodpudding – en matrett du vil drikke melk til (vi lover!)

Blodpudding kan med rette kalles en ordentlig smaksdeler: enten elsker du det eller så blir du forskrekket av bare navnet. På tross av sine ingredienser (svineblod, melk, rugmel, flesketerninger, øl, sirup, løk, allehånde og merian) er dette en vanlig tilbakevendende matrett både på restauranter og i skolekantiner. Skjær den i skiver, stek den i smør og server med tyttebærsyltetøy og sprøstekt bacon. Og ja, melk smaker uforskammet godt til denne matretten!

Blodpuddingen vinner kanskje ikke prisen for den vakreste matretten, men vi lover at den smaker godt.

9. Kalops – varmende gryte på vinterhalvåret

Dette er en kjøttgryte som gjør seg perfekt på kalde høst- og vinterdager. Denne langtidskokte retten er krydret med typisk svensk krydder – allehånde og laurbærblad, som har karakteristiske smaker. Server gryten med kokt potet og syltede rødbeter. Mums!

Når temperaturen synker i oktober er det ikke uvanlig at svenskene setter i gang med koking av smaksrike kjøttgryter.

10. Ertesuppe og pannekaker

Denne klassiske retten har en lang og interessant historie. Bortsett fra at det er en klassiker i det svenske forsvaret (der man visse steder fortsatt serverer dette hver torsdag), er denne retten kjent for å ha tatt livet av en gammel svensk konge! Erik XIV ble på 1500-tallet forgiftet av ertesuppe krydret med arsenikk. Gjerningsmannen var hans egen bror! Uansett, dette er en suppe laget av gule erter og svinekjøtt smaksatt med timian. Suppen serveres med valgfri sennep og måltidet avsluttes med pannekaker og syltetøy.

Mange liker en klatt sennep i suppen – en overraskende god kombinasjon med ertene!


Dersom de klassiske svenske rettene ikke får magen din til å rumle, kan vi med glede meddele at Sveriges restauranter har et litt større repertoar enn som så! Koselige kroer, husmannskost, trestjerners, vegetarisk, og selvfølgelig fusjoner mellom svenske råvarer og all verdens tenkelige kjøkken!

Tips til restauranter og barer i flere Svenske byer

Er du i Sverige og trenger hotell?

Hos Strawberry begynner du ikke bare dagen med en herlig frokostbuffé: samles i hotellbaren innen dere fortsetter ut på byen, eller reserver bord på hotellets restaurant. Se hva restauranten på ditt hotell har på menyen akkurat nå!

Her kan du lese mer om Sveriges fantastiske utvalg av restauranter og barer.

Se aktuelle kampanjer og tilbud

chevronRight