Kun en times biltur nordvest for Stockholm ligger Uppsala – en av Sveriges eldste byer. Med sin nære beliggenhet til det meste blir denne sjarmerende byen et favorittsted for korte snarturer og besøk. Her gir vi tips om 8 restauranter du ikke må gå glipp av i historiske Uppsala!

Kitchen and Table Uppsala
Mat er en del av opplevelsen i Uppsala og her finner man et stadig økende utvalg av restauranter og kjøkken fra alle verdenshjørner.

Uppsala er Sveriges fjerde største by og berømt for sitt universitet og for sine innovative bedrifter. Uppsala er likevel mer enn studenter og entreprenører – byen har også et rikt utvalg av restauranter av beste kvalitet. Mat er en del av opplevelsen i Uppsala og her finner man et stadig økende utvalg av restauranter og kjøkken fra alle verdenshjørner.


1. Fisk i verdensklasse hos familieeide Hambergs


Ved Fyrisån finner du prisbelønte Hambergs. Restauranten er en av 9 restauranter i Uppsala som i år inngår i White Guide – Nordens ledende guidesystem. Denne familieeide restauranten startet sin virksomhet i 1982 som et fiske- og krepseutsalg, og gikk i 1997 over til dagens konsept. Hvis du er ute etter havets delikatesser til en fornuftig pris, har du kommet til riktig sted. Hambergs legger ned mye kjærlighet i matlagingen sin, hvor hovedfokus er råvarer av beste kvalitet. Prøv alt fra lettsaltet laks og kveite til overdådige skalldyrstallerkener.


Hvor: Du finner restauranten i hjertet av Uppsala på Fyristorg 8, kun 400 meter fra Clarion Hotel Gillet. Med sine 161 hotellrom, 23 møterom og dedikerte ansatte er hotellet et utmerket alternativ for deg som besøker Uppsala.


2. Stationen – europeiske klassikere i et unikt miljø


Da Karl XV klippet båndet og erklærte Uppsala Centralstation for innviet i september 1866, ble byen for alvor en del av Europa. Stasjonshuset ble rett og slett byens forbindelse til kontinentet. I denne historiske bygningen ligger i dag Stationen – en av Uppsalas mest populære restauranter. Her kan du nyte alle godbiter fra brasseriet i Paris, baren i London eller kaféen i Roma. Kos deg med alt fra pasta, pizza, pølseretter, råbiff og pepperstek. På Stationen finner du tidløse klassikere i et unikt miljø til fornuftige priser!


Hvor: Du finner restaurant Stationen ved Uppsala Centralstation på adressen Olof Palmes Plats 6.


Med aner fra 1866. Dette er et besøk du ikke bør gå glipp av! Foto: Stationen


Restaurant Stationen i tilknytning til Uppsala centralstation. Foto: Stationen


3. Kulinarisk og lokalt på Villa Anna


I Odinslund 3 – et par minutter fra Clarion Hotel Gillet – finner du anerkjente Villa Anna. I et godt bevart og toppmoderne 1870-tallsbygg midt i Uppsalas klassiske kvarter, blir man tilbudt en atmosfære og smaksopplevelser utenom det vanlige. Den prisbelønte restauranten legger stor vekt på lokale råvarer og kan tilby nordisk mat til den som er ute etter et eksklusivt alternativ. Ved å jobbe med så få komponenter som mulig med størst mulig smaksbredde, har Villa Anna rett og slett blitt en favoritt blant byens restauranter!


Hvor: Villa Anna ligger på adressen Odinslund 3, en kort spasertur fra Uppsala Domkyrka som du faktisk ser fra uteserveringen deres!


Villa Anna er en ekte klassiker blant Uppsalas restauranter. Foto: Villa Anna


Høy servicefaktor hos Villa Anna. Foto: Villa Anna


4. Asiatisk smaksopplevelse på Koh Phangan


Asiatisk mat generelt, og særlig thailandsk mat, har utviklet seg til å bli en av den nordiske befolkningens favoritter. I Övre Slottsgatan 12, i bydelen Fjärdingen, finner du Koh Phangan. I dette historiske kvarteret jobber restauranten med råvarer av beste kvalitet for å servere deg den beste thaimaten. Her er det høyt under taket og man kan gjerne henvende seg til personalet for å motta tips, forslag og inspirasjon til neste reise. Et naturlig valg når man er ute etter thailandske spesialiteter til en billig penge!


Hvor: Hvis du er sugen på asiatisk og thailandsk mat, finner du Koh Phangan i Övre Slottsgatan 12 i bydelen Fjärdingen.


5. Sosialt og mye smak på afrikanske Messob


Er du sugen på å oppdage afrikanske smaker i et herlig miljø? I Sturegatan 4A, i nærheten av Uppsala domkirke, ligger den afrikanske perlen Messob. Maten som serveres er inspirert av det etiopiske og eritreiske kjøkkenet, og holder høy kvalitet. Hvis du er sugen på gode gryteretter med eller uten kjøtt, kan vi anbefale et besøk på Messob. Når man i tillegg vet at mor og to sønner står bak konseptet, føles det hele litt ekstra sjarmerende. Her garanteres latter, glede og nydelig afrikansk mat.


Hvor: Du finner Messob i Sturegatan 4A, en kort spasertur fra Universitetsbygningen og Uppsala Domkirke.


Sjarmerende og uformelt på Messob. Foto: Messob


Velg mellom mange velsmakende gryteretter, med eller uten kjøtt. Foto: Messob


Restauranten har også en koselig uteservering. Foto: Messob


Spennende smaksimpulser både fra Etiopia og Eritrea. Foto: Messob


6. Aaltos – med smaksopplevelser fra Italia


Mellom søylene i Alvar Aaltos berømte hus i Sysslomansgatan 14, finner du Aaltos Grill & Garden. Her har man skapt en grønn møteplass med en italiensk grill i sentrum – inspirert av den egenrådige finske verdensarkitekten og hans forkjærlighet for Italia og renessansen. Her får man oppleve lukter og smak fra trekullgrillen, kombinert med italienske viner og grappa. Restauranten er et godt alternativ for den som er ute etter en sosial restaurant med god italiensk mat i en noe høyere prisklasse.


Hvor: Hvis det italienske kjøkkenet lokker, finner du Aaltos Grill & Garden i Sysslomansgatan 14.


Nyt italiensk og grillet mat med god vin i glasset på uteserveringen deres. Foto: Aaltos Grill & Garden


Slå dere ned i et hyggelig miljø og velg det dere måtte ønske fra baren. Foto: Aaltos Grill & Garden


7. Peppar Peppar – elegant og rustikk


Et steinkast fra Uppsala sentralstasjon og 10 minutter fra Clarion Hotel Gillet, finner du Peppar Peppar. Nyt klassisk kvalitetsmat med fransk preg i en sjarmerende gammel mursteinbygning fra midten av 1800-tallet. Stedet har en elegant og rustikk stil, både når det gjelder interiør og meny. Peppar Peppar har i mange år blitt utpekt som favoritt blant byens utesteder. Et stort pluss i boken for restaurantens mange og gode vegetariske alternativer.


Hvor: Du finner Peppar Peppar i Suttungs gränd 3, kun 10 minutter fra sentralstasjonen.


Foto: Digitalmonkey


Foto: Digitalmonkey


8. Pulserende godt på tradisjonsrike Flustret


Ved Svandammen og Stadsträdgården ligger tradisjonsrike Flustret – en av Uppsalas eldste underholdningsinstitusjoner. Allerede i 1842 ble Flustret reist som paviljongbygning, hvor man fikk servert bakverk og finere alkoholholdige drikker. I dag blir det arrangert middager, konferanser, fester, konserter, julebord og andre arrangementer her. Stedet er dessuten en populær nattklubb og et naturlig valg for deg som gjerne lar middagen gå over i en kveld ute på byen. Flustret viser seg kanskje fra sin beste side i sommerhalvåret, med sin herlige utsikt over den grønne byparken, sin deilige musikk og gode middager rett fra grillen.


Hvor: Flusteret ligger i Flustergränd 5 og er nabo med Svandammen og Stadsträdgården.
Er du i Uppsala og trenger et hotell? Les mer om vores hoteller i Uppsala her.