Den ultimate fasjonable matopplevelsen får du hos disse Michelin-stjernerestaurantene i Stockholm: Frantzén, Mathias Dahlgren, Oaxen krog, Ekstedt og Gatrologik.

Rett på Frantzén
Frantzén. Foto: Tobias Björkgren

For de fleste av oss er ikke et besøk på en restaurant med Michelin-stjerne noe som hører hverdagen til. Men selv om det er et tegn på prestisje, er det ikke lenger forbeholdt noen heldige få. Utviklinga i matindustrien, og spesielt den fasjonable delen, har gjort at de aller fleste i dag kan nyte et besøk på en Michelin-restaurant. Hvis du befinner deg i Stockholm og er lysten på litt gastronomisk nytelse – ta en titt på dette utvalget av Michelin-restauranter i den svenske hovedstaden.

Frantzén

3 stjerner i Michelin-guiden:Rettene endres daglig og tilpasses alltid det beste av lokale råvarer. Raffinement, kreativitet og bruk av oppfinnsomme matlagingsteknikker resulterer i noen enestående smakskombinasjoner.”

Priser: En smaksmeny for 3200 SEK
Addresse: Lilla Nygatan 21, 111 28 Stockholm

Björn Frantzén har drevet denne lille, men utsøkte restauranten siden 2013. Tidligere het den Frantzén/Lindeberg og ble åpnet i 2008. De mottok sin første Michelin-stjerne i 2009 og har siden blitt rangert blant Sveriges og verdens beste restauranter. Den huser opp mot 19 gjester, og stilen er definitivt å regne som nordisk og luksuriøs. Rettene er små, men du kan forvente velbalanserte og vakre mesterverk. Hos Frantzén vil alle dine sanser bli tilfredsstilt.

Mathias Dahlgren – Matsalen & Matbaren

1 stjerne i Michelin-guiden:Ultrastilig restaurant ved vannkanten på byens beste hotell, som mikser elegant arkitektur moderne interiør. Menyer med to retter presenteres på en iPad, maten er lett og fokuserer på tekstur og naturlige smaker. Upåklagelig service, en vakker vinkjeller og kokkens bord.”

Priser: Serverer mellomstore retter i en vid prisklasse. 145-795 SEK per rett.
Addresse: Södra Blasieholmshamnen 6, 103 27 Stockholm

SwedishCoolness

Foto: Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgren er en prisbelønt svensk kokk som startet sin matreise tidlig i livet. I en alder av knappe 4 år bakte han sin første loff sammen med sin mor og bestemor. Lukten og smaken av brødet tente en gnist i han som kanskje la grunnlaget for hans karrierevalg. Mathias er kjent for sin kjærlighet til ferske og lokale ingredienser, så alle hans menyer begynner med råvarene – hvis de ikke er av topp kvalitet vil ikke resultatet bli bra. Han ønsker alltidå maksimere bruken av en ingrediens, for å benytte dens fulle potensiale, og velger sesongbaserte råvarer. Så ikke forvent å få servert reker, dersom det ikke er den tida på året. Hans matfilosofi handler om evolusjon innen mat, og han omfavner de endringene tid og sted fører med seg.

Forutenom Matbaren eier han også Rutabaga, der det serveres lakto-ovo-vegetariske retter (på folkemunne: vegetariske retter), og Green Rabbit som er et rugbrødbakeri. Alle tre ligger på Blasieholmkajen.  og Green Rabbit beliggende på Blasieholmskaien i Stockholm, og som begge har fått Michelin-stjerner.

Oaxen krog

Michelinguiden, 2 stjerner: Dette ombygde båthuset har en herlig beliggenhet rett ved vannet. De nordiske rettene er vakkert konstruert og er forent med naturen og årstidene. Rettene er balanserte, og tilbyr dype smaker.

Pris: Smaksmeny – 2300 SEK
Adresse: Beckholmsveien 26. 115 21 Stockholm

På den kongelige Djurgården finner du en bit av Stockholms gastronomiske himmelrike. Her, på Beckholmsbroen, ligger Oaxen krog, med den tilhørende Oaxen Slip. I 2013, etter renoveringen av det gamle Djurgårdsverftet, åpnet den arkitekttegnede restauranten som minner om et båthus og som har kaias beste beliggenhet. Men Oaxen krog startet sin reise tidligere enn det. Allerede i 1994 startet eierne Magnus Ek og Agneta Green den første versjonen, da på øya Oaxen i Stockholms skjærgård. Fra 1994 og fram til 2011 ble Oaxen flere ganger kåret til Sveriges beste restaurant av den svenske restaurantguiden White Guide. Den første Michelin-stjernen fikk Oaxen i 2014, og året etter ble de hedret med ytterligere en stjerne.

Oaxen Krog Dining AreaFoto: Oaxen Krog

Menyen skifter med årstidene og tar inspirasjon fra naturen, samtidig som kvalitet, smak og bærekraft er hjørnesteiner i eiernes filosofi. Ingrediensene hentes fra nærområdet, men også fra de mest fjerne hjørnene i Norden. Resultatet er fantastisk komponerte retter som absolutt hører hjemme i “New Nordic”-kjøkkenet. Michelinguiden har også notert at vinsortimentet er av uvanlig høy kvalitet.

Ekstedt

1 Michelin-stjerne:Avslappet brasseri med retter stekt i vedovn og røkt gjennom en pipe. Veden kommer fra epletrær og rognebærbusker. Velg mellom dagens meny med 4 eller 6 retter bestående av retter som finpusses i skiferbaren. Vennlig og profesjonell service.”

Priser: 4 retter for 980 SEK eller 7 retter for 1260 SEK
Addresse: Humlegårdsgatan 17, 114 46 Stockholm

marrow hero

Foto: Ekstedt

Dette stedet har en ekstraordinær vri: all maten tilberedes over åpen ild. Til en fasjonabel restaurant å være er denne virkelig noe for seg selv. Ekstedt ble startet av Niklas Ekstedt i 2011 og mottok sin Michelin-stjerne i 2013. Råvarene er hovedsakelig svenske og tilpasses sesongen og tilbudet. Restauranten er god og varm som følge av flammene på kjøkkenet, og du kan enkelt se hva som foregår der inne fra bordet. Er du ute etter en annerledes opplevelse og mat av høy kvalitet er dette definitivt stedet å besøke.

Gastrologik

2 Michelin-stjerner:Intim restaurant drevet av to unge og svært dyktige svenske kokker; en fra sør og en fra nord. Svenske ingredienser av topp kvalitet og minimalt med tilbehør vektlegges sterkt. Kveldens råvarer presenteres av kokkene og menyen utvikler seg stadig.”

Priser: Overraskelsesmeny for 1800 SEK
Addresse: Artillerigatan 14, 11451 Stockholm, Sverige

Eierne Jacob Holmström og Anton Bjuhr driver Gastrologik ut i fra et prinsipp: Tilgjengeligheten av ferske råvarer avgjør hva som står på menyen. De jobber tett sammen med produsenter for å kunne levere perfekte ingredienser. Det mest interessante er likevel at gjestene ikke får velge selv hva de vil spise, de får kun velge om de ønsker tre eller seks retter. Kjøkkenet forbereder så dagens retter. Interiøret er nedtonet og enkelt, men samtidig moderne og smakfullt. Gastrologik ligger i Artikkeligatan 14 i Stockholm.


Har du fått vann i munnen nå?

Dette er kun noen få av våre Stockholmsfavoritter. Er du i Stockholm for første gang, sørg også for å få med deg disse svenske klassikerne. Er du en ekte matelsker og har drømt om å besøke verdens beste restaurant, Noma? Ta en dagstur til København og prøv disse Noma-alternativene. Ta en titt på disse fantastiske tilbudene for å gjøre din Stockholmstur komplett.