Her tipser vi om alt fra severdigheter som Gamla Stan og ABBA-museet, til kaffepauser, populære restauranter og nattklubber. Gå for all del ikke glipp av disse favorittene når du besøker Sveriges vakre hovedstad, Stockholm.

Stockholm by om kvelden

Se alle våre hotell i Stockholm

Skal du besøke Stockholm og trenger tips til ting å se og gjøre? Da er du på riktig sted.


Les om Stockholms beste uteserveringer og takterrasser her.


Museum i Stockholm


Stockholms utvalg av museer er stort. Her finner du museum for fotografi, kunst, friluft og historie fra hele verden. Nedenfor kan du lese om våre favoritter som passer perfekt for både liten og stor.


Naturhistorisk Riksmuseum


Mikael Axelsson via naturhistoriskaFoto: Mikael Axelsson


Stockholm har en rik historie og det finnes museer for enhver smak. Naturhistorisk Riksmuseum ble grunnlagt i 1819 og er det største av dem alle. I dag er det statlig eid og byr på utstillinger om utviklingen av menneskene, dyrene og jordkloden. Som om ikke det er nok finner du også en kuppelformet kinosal som viser Sveriges største filmformat.


Både museet og Cosmonova er populært blant barnefamilier. Her kan både voksne og barn lære mer om planeten vår. Alle utstillingene på Naturhistoriska Riksmuseet er gratis.
Priser og åpningstider til Cosmonova kan du lese mer om på hjemmesiden deres.


I Naturhistoriska Riksmuseets kalender kan du lese mer om du ulike aktivitetene som tilbys.


I ferier og visse helger kan barnefamilier også besøke museets skaperverksted, der barna får mulighet til å være kreative med blant annet leire, paljetter og vannfarger.


Finn frem: Frescativägen 40, t-bane til Universitetet


Vasamuseet


Vasa akterspegelFoto: Karolina Kristensson, Det Svenske Nasjonale Maritime Museum


Er du interessert i krigshistorie burde du også besøke Vasamuseet. Lær om det unike krigsskipet som ble en enorm fiasko, da det sank etter å ha seilt kun 1300 meter på sin jomfrutur. Det flotte skipet ble heldigvis berget og kan nå beskues på dette museet.


Finn frem: Galärvarvsvägen 14, sporvogn til Nordiska Museet/Vasamuseet


ABBA The Museum


RingringFoto: Åke E:son Lindman/ABBA-museet


Føler du deg mer som en dansedronning er nok det berømte ABBA-museet stedet for deg. Bli bedre kjent med den svenske supergruppa som tok verden med storm i 1970, da de vant Melodi Grand Prix.


Det kan være greit å vite at det ikke er lov å ta med barnevogn inn på museet, men man kan låne bæresele og lås til barnevogna.


Finn frem: Djurgårdsvägen 68, sporvogn til Liljevalchs/Gröna Lund


Stockholm Moderne Museum


Höstexteriör, Moderna MuseetFoto: Stockholm Moderne Museum


Den svenske hovedstaden byr på mange muligheter for den kunstinteresserte. Dersom du liker samtidskunst burde du helt klart ta turen til Stockholm Moderne Museum, som har noen av Europas beste samlinger av moderne kunst med over 5000 malerier, skulpturer og installasjoner. Ikke gå glipp av den berømte geita og skulpturen “Monogram” av Robert Rauschenberg.


Mange av utstillingene er gratis, les mer om priser og åpningstider her.


Finn frem: Exercisplan 4, buss 65 til Arkitektur-/Moderna Museet eller en gåtur fra Kungsträdgården


Fotografiska


Om fotografi er mer din greie bør du legge turen innom Fotografiska. Dette galleriet har vi skrevet om tidligere i en bloggpost om en jentehelg i Stockholm, men vi kan rett og slett ikke la være å nevne det igjen. Dette stedet er utrolig populært, noe som ikke er vanskelig å forstå når en ser hvem som står for utstillingene. Våre favoritter blant de tidligere kunstnere er Annie Liebovitz, Jill Greenberg og David La Chapelle. Virkelig verdt et besøk!


Finn frem: Stadsgårdshamnen 22, t-bane til Slussen


Skansen


Et annet tradisjonsrikt sted verdt å få med seg er Skansen, som sammen med Gamla Stan er blant de mest besøkte stedene i Stockholm. Skansen er en dyrepark hvor du kan vandre rundt og se på ville nordiske dyr i tillegg til mer eksotiske dyr som aper, krokodiller og edderkopper. Ta også turen innom akvariet som inneholder langt mer enn bare fisker og korallrev, men også ormer og skorpioner for å nevne noe.


Det er selvfølgelig også spisesteder her, om du blir sulten. Populære restaurant Solliden er en favoritt, og i sommerhalvåret tar Allsång på Skansen plass rett utenfor.


For barna finnes det mye å gjøre og oppdage på Skansen. I tillegg til å se på alle dyra, kan man også ri på ponni, se teater, leke leker fra gamle dager og gå på Lill-Skansen. På Lill-Skansen kan barna klappe og mate dyra.


Er det på tide å slutte med smokk? Da kan smokkene gis til kattene på Lill-Skansen! Les mer om barneaktivitetene på Skansen her.


Finn frem: Djurgårdsslätten 49-51, sporvogn til Skansen


Som du sikkert merker er det en del museer i Stockholm. Også disse er verdt et besøk:Stockholms restauranter


Å spise skikkelig god mat er en perfekt ting å finne på når du er i Stockholm. Uansett om du har lyst på gourmet, japansk, meze, etiopisk eller svensk husmannskost, finnes det en restaurant for det.


Restaurant Ekstedt


fisk heroFoto: Restaurant Ekstedt


Det er viktig å spise godt når man er på tur, og vi har selvfølgelig noen forslag til restauranter. Er du ute etter en bedre middag lagd med lokale råvarer anbefales et besøk til Ekstedt, som eies av den velrennomerte kokken Niklas Ekstedt.


Finn frem: Humlegårdsgatan 17, t-bane til Östermalmstorg


Restaurant Volt


Foto: Restaurang Volt


En kombinasjons av lokale råvarer og ren matlagingsteknikk er hva du kan forvente av Volt. Kjøkkenet er bevisst lagt nært naturen og fylt av kjøtt, grønnsaker, korn og fisk fra området rundt restauranten. Menyen endres i takt med sesongene, og maten er tilnærmet lik perfekt.


Finn frem: Kommendörsgatan 16, t-bane til Östermalmstorg


Blue Light Yokohama


nigidx 130423Foto: Restaurant Blue Light Yokohama


For den som liker Japansk mat er et besøk på Blue Light Yokohama nærmest obligatorisk, for fersk og vellaget mat. Drar du dit på en søndag må du prøve deres spesialitet ’Real Deal Ramen’, som kun er tilgjengelig denne dagen. Nyt maten i restauranten eller ta den med deg, god er det uansett!


Finn frem: Åsögatan 170, t-bane til Medborgarplatsen


Lalibela


Lalibela ved Fridheimsplan byr på smaker fra Etiopia. Maten er omsorgsfullt laget med nøye utvalgte råvarer. Nyt vegetariske gryter, biff tartar dyppet i kryddersmør og det etiopiske tynnbrødet injera. Avslutt lunsjen eller middagen med etiopisk kaffe.


Finn frem: Drottningholmsvägen 46, t-bane til Fridhemsplan


Flere tips
Babel Bazaar i Hornstull er en favoritt innen lunsjsteder. Her får du ordentlig meze til en god pris. Les også våre andre artikler som er mettet med tips til restauranter i Stockholm:Severdigheter og kjente plasser i Stockholm


Stockholm by er rik på historie, kultur og historie du må få med deg. I tillegg til gamle, gode steder som Gamla Stan, Kungliga Slottet, Djurgården og Gröna Lund, tipser vi også om mindre kjente steder som stockholmerne elsker.


Gamla Stan og Slottet


stockholm-old-town-michelle-john-unsplash Gamla stan i Stockholm. Foto: Michelle John, Unsplash


En litt annerledes, og veldig hyggelig, opplevelse får du om du tar en spasertur i Gamla Stan. Bydelen dateres helt tilbake til 1400-tallet og huser også det svenske slottet. Det er utrolig stemningsfullt å rusle rundt i gamlebyens smale, brosteinsbelagte gater. Dra tidlig for å unngå de største folkemengdene.


Finn frem: Skeppsbron/Gamla stan, t-bane til Gamla stan


Guard outside the Royal castle in Stockholm


Djurgården


Djurgården er stockholmernes grønne oase og ligger kun et steinkast unna Stockholm sentrum. Det har dessuten vært kongelig jord siden 1400-tallet. Her finner du Gröna Lund, Skansen, fantastisk arkitektur, restauranter og kafeer, i tillegg til grønne områder og vakker natur, Perfekt for en gåtur eller en piknik med utsikt over Skeppsholmen.


Finn frem: Ferja til Djurgården fra Gamla Stan/Slussen, sporvogn eller buss til Djurgårdsbron


Gröna Lund


Berg- och dalbanan Jetline på Gröna Lund. Photo: Karin Lundin
Gröna Lund er en perfekt heldagsaktivitet når sola skinner. Foto: Karin Lundin


Fornøyelsesparken Gröna Lund er full av attraksjoner for både store og små, modige og redde. Grönan, som det kalles, ligger langt opp på listen over ting å gjøre i Stockholm. Her er det aktiviteter som 5-kampsspill, lotterier, show, barneunderholdning og konserter. Favorittene Insane, Fritt Fall, Lustiga Huset, Kärlekstunneln og Twister er bare 5 av 30 grunner til hvorfor du må besøke når Gröna Lund når du er i Stockholm.


Gröna Lund er dessuten åpent mesteparten av året, så her kan du bli skremt når det er halloween.


Finn frem: Ferja til Djurgården fra Gamla Stan/Slussen, sporvogn eller buss til Liljevalchs/Gröna Lund


Stockholms skjærgård


Stockholms skjærgård er en severdighet du virkelig bør få med deg. Med vakker natur, bading, båter og koselige restauranter kan det nesten ikke bli mer idyllisk. Dette er stedet stockholmerne drar for å slappe av og nyte naturen. Her finner du en ro som ikke er i storbyen. Vårt tips til deg: Samle venner og familie og lei en hytte sammen. Vi lover at dere ikke vil kjede dere et sekund når dere er her.


Cirka 85 % av skjærgården er privateid og 15 % eies eller forvaltes av Skärgårdsstiftelsen for at allmennheten skal kunne bruke og nyte disse fantastiske stedene.


Finn frem: Les mer på Skärgårdsstiftelsens hjemmeside for å bestemme deg for hvilken øy du vil besøke og hvordan du kommer deg dit.


Skinnarviksberget


Skinnarviksberget - utsikt över Stockholm. Foto: Mikaela Sjögren
Det mindre kjente stedet Skinnarviksberget byr på byens beste utsikt. Foto: Mikaela Sjögren


Skinnarviksberget ligger en kort gåtur unna t-banestasjonen Zinkensdamm på Södermalm. Hit går de lokale for å nyte den fantastiske utsikten over Stockholm, henge med venner og kose seg med et glass vin. Her er det ikke kafeer, barer eller restauranter, så vi anbefaler å ta med deg du har lyst til å gomle på og et pledd å sitte på.


Finn frem: T-bane til Zinkensdamm


Flere severdigheter og kjente plasser i Stockholm:
-Rålambshovsparken

Kultur i Stockholm


Stockholm er en by rik på kultur. Her finner du show, musikaler, teater, konserter og mye mer. Vet du ikke hvor du skal begynne? Null stress, vi hjelper deg.


Kulturhuset Stadsteatern


Dansshow på Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm. Foto: Håkan Larsson
Danseshow på Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Håkan Larsson


Hos Kulturhuset Stadsteatern settes det opp teater, musikaler, danseshow, kunst, musikk og film i ulike kategorier. Prisene varierer avhengig av hvilket show du skal se. Her finner du noe for alle smaker, og her kan både voksen og barn få seg et minne for livet.


Stadsteatern er en del av Stockholms Stad og derfor settes showene opp på ulike steder i byen. Ta derfor en ekstra titt på billetten din så du ikke havner feil. En av Stadsteaterns deler er Parkteatern. Akkurat som det høres ut er dette et teater utendørs, i en park. Teateret er alltid gratis! Les mer om Parkteatern her.


Finn frem: T-bane til T-centralen, Skärholmen, Vällingby og andre steder i forstedene


Grönan Live


Timbuktu & Damn på Grönan Live. Foto: Stefan Isaksson
Timbuktu og Damn! På Grönan Live sommeren 2018. Foto: Stefan Isaksson


I sommerhalvåret tar Grönan Live plass på den store scenen. Rundt 70 internasjonale og svenske populære artister gjester Gröna Lund for å gi en fantastisk konsert under åpen himmel.


Bob Marley har publikumrekorden fra 1980 da hele 32 000(!) mennesker kom for å se ham spille. Vi kan dessverre ikke lengre oppleve Bob Marley, men konsertene på Gröna Lund er fortsatt like populære. I dag er det maksgrense på 17 000 personer, så sørg for å møte opp i tide. Pass på å teste noen berg-og-dal-baner når du allikevel er der.


Finn frem: Ferja til Djurgården fra Gamla Stan/Slussen, sporvogn eller buss til Liljevalchs/Gröna Lund


Dramaten (Kungliga Dramatiska Teatern)


Dramaten ble grunnlagt i år 1788 og er Sveriges nasjonale scene for “det talte dramaet”. Kjente svenske navn som Ingmar Bergman, Pernilla August, Gösta Ekman og Inga Tidblad er bare noen av de som har satt sine spor på Dramaten. Utenom det fantastiske som foregår på scenen, er arkitekturen i gull og marmor noe å beundre.


Finn frem: Nybrogatan 2, sporvogn til Nybroplan


Chinateateret


Søker du musikaler, sang og glede? Da er Chinateateret stedet for deg. Her får du se musikaler av gamle filmer og konserter. Sjekk ut Chinateaterets hjemmeside for å se hva som er aktuelt akkurat nå.


Finn frem: Berzelii Park 9, sporvogn til Norrmalmstorg


Andre steder for kultur du bør sjekke ut:Stockholms natteliv


Vil du ut og danse i løpet av besøket ditt i Stockholm? Vi har listet opp noen av Stockholms heteste klubber.


Trädgården/Under Bron


Nattklubben Trädgården, Stockholm. Foto: Visit Stockholm
Trädgården er en populær klubb blant både lokale og turister. Foto: Visit Stockholm


Trädgården om sommeren – Under Bron resten av året. Klubben finner du under Skanstullsbroen på Södermalms side. Trädgården/Under Bron er en klubb som har hentet inspirasjon fra Berlin og Brooklyn. Her har de satset på skikkelig godt øl og digge drinker, spennende atmosfære og musikk som matcher stemningen. De har også konserter med artister og band fra hele verden. Hit går du om du vil oppleve noe litt utenom det vanlige.


Finn frem: Hammarby Slussväg 2, t-bane til Skanstull


Debaser


Vil du kose deg skikkelig og ta en helaften på byen er Debaser et bra sted å starte. Uteplassen finnes to steder i Stockholm og de tilbyr begge byens beste konserter og klubbkvelder.


Finn frem: Hornstulls strand 4, t-bane til Hornstull


Café Opera


140227-gallery-5g_medium (1)Foto: Café Opera


En ekte klassiker blant Stockholms utesteder er Café Opera. Lokalbefolkningen la sin elsk på dette stedet allerede på 80-tallet, noe vi godt kan forstå. Stedet er virkelig noe for seg selv, og vi er sikker på at du ikke vil bli skuffet. Ta en titt på promoteringsvideoen på hjemmesiden for å få en følelse av den gode atmosfæren.


Finn frem: Karl XII-s torg, t-bane til Kungsträdgården


I tillegg til klubbene over, er også uteserveringene og takterrassene i Stockholm noe du ikke vil gå glipp av.
Fika


Fika er et svensk uttrykk som vanligvis betyr å ta en kaffe, gjerne med noe søtt ved siden av. Svenskene elsker det, så for å gjøre som de lokale må du besøke minst én kafé om dagen. Vi har gjort det enkelt for deg og samlet byens beste kaffebarer her!
Flere tips til StockholmFrister det med en Stockholmstur nå?

Se alle våre hotell i Stockholm