Lukk øynene og reis ut i Norge! (Ikke bokstavelig talt – eyes on the road!) Vi foreslår 9 av NAFs fantastiske kjøreruter og tips til opplevelser langs veien, pluss steder å overnatte på strekningene. Så kan du fokusere på å planlegge detaljene.

Road view from car

Tips! Det er kjipt med et flatt dekk på en øde landevei. Eller å finne ut at bilnøkkelen har falt ut av lomma et sted mellom parkeringsplassen og Preikestolen. Derfor er det temmelig trygt og godt å rygge ut fra garasjen hjemme og vite at man har NAF i bagasjerommet. Er du medlem får du veihjelp (uansett om det er din bil eller ikke!), nøkkelforsikring og en haug av andre fordeler. Her kan du lese mer om medlemskapet.


1. Atlanterhavsveien – verdens vakreste bilreise?


Styr bilen mot Møre og Romsdals kyst og opplev vakre Atlanterhavsveien. Dette er ikke den lengste strekningen, men definitivt en av de mest spektakulære. Atlanterhavsveien fører deg ut i havgapet, over broer og holmer. Like slående enten det er speilblankt vann eller dramatiske bølger.


atlanterhavsveien


Hos NAF finner du reiserute, anbefalte stoppesteder på veien og masse informasjon du kan dykke ned i. Trenger du overnatting i forbindelse med kjøreturen? Vi har hotell i Kristiansund på den ene siden og Ålesund på den andre.


2. Rivierastrender, fjord og alper på vei til Tromsø


Sommerferien er tiden for omveier. Tenker du deg til Nord i sommer, nærmere bestemt Tromsø, er nettopp dette omveien å ta seg tid til. Her kjører du blant storslåtte naturopplevelser og kulturhistoriske minnesmerker.


Ruta går blant annet innom Sommarøy som ligger helt ytterst ved havet. Det er et aktivt fiskevær og det bor omtrent 300 mennesker her. Sommarøy frister med strender så hvite at man skulle tro man var i Karibien. (Dypp en tå i vannet, så er du raskt tilbake i Norge, men det har jo også sin sjarm.)


sommaroy-hillesoy-foto-marius-fiskumSommarøy og Hillesøya. Foto: Marius Fiskum


For detaljert kjørerute og lesestoff om hva du kan se mens du kjører denne turen, åpne opp denne lenken til NAF i en ny fane. For overnatting i Tromsø, sjekk ut hotellene vi har der.


3. Jærstrendene – Norges lengste sandstrand og heftige bølger


Legg ruta innom Rogaland og Jærstrendene. Hav så langt du kan se, bølger som slår mot sandstranda. Sju mil med strand, sanddyner, flora og fauna.


Jærstrendene


For historie om Jærstrendene og tips til hva du bør oppleve, se og besøke langs strekningen, hopp over til NAF. For overnatting i Stavanger og Sola, klikk her for å se hotellene.


4. Opplev Sørlandskystens svaberg og sjarmerende øyer


Trehusbebyggelse, skjærgård, idyll og reker. Smale gater og restauranter rett ved vannet. Sånn vil sommeren din se ut om det er denne reiseruta du sikter deg inn mot. Kjør innom Arendal, Kristiansand og Flekkefjord. Ta ferge ut til sjarmerende øyer. Kjør ut på Tromøya og se den middelalderske steinkirken fra 1100-tallet.


Fiskebrygga i KristiansandFiskebrygga i Kristiansand.


NAF forteller deg hvor du skal kjøre, anbefalte stoppesteder og en innføring i historien fra området. Sove og spise kan du gjøre på hotell i Kristiansand og Arendal.


5. En reise tilbake til vikingtiden


Er du interessert i vikinghistorie, bør denne ruta være interessant. La vinden føre deg til Vestfold og Vikingveien. Besøk Kaupang, Norges første by, og se gravhaugene fra vikingtida. Se Gokstadhaugen der en vikinghøvding ble gravlagt i skipet sitt. Besøk Borreparken og se Gildehallen der de ypperste vikingene festet. I Tønsberg finner du det mest kjente vikingtidsfunnet – Osebergskipet.


gokstadhaugen foto arve kjersheim riksantikvarenGokstadhaugen. Foto: Arve Kjersheim / Riksantikvaren


På NAF sin side kan du lese enda mer om historien du får ta del av på veien, i tillegg til detaljert kjørerute. Skulle du trenge et sted å overnatte på veien, har vi hotell i Tønsberg, Sandefjord og Larvik.


6. Vikinghistorie mellom Stavanger og Bergen


Dette er ruta for deg som er historieinteressert, men helst vil være på Vestlandet. Følger du ruta NAF har satt sammen, får du blant annet se Norges eldste kongesete, Olavskirken fra år 1250 og Nordens pyramider. Pluss en haug av gravhauger.


Ruta fører deg også ut på sørspissen av Karmøy og innom seilskutebyen Skudeneshavn, en av Europas best bevarte gamlebyer. Her er er det trange, sjarmerende gater og hvite, idylliske trehus og sjøboder.


skudeneshavnEt av Skudeneshavns smug.


NAF forteller deg hvor du skal kjøre og detaljert informasjon om hva du kan oppleve på veien. Vil du ta et opphold et sted på veien, har vi hotell i Haugesund, Stavanger og Bergen.


Sommerbonus på strekningen: Åkrasanden – en av landets flotteste sandstrender – ligger i Åkrehamn på Karmøy.


7. En fergetur over øyer fra Ålesund til Molde


Denne ruta starter i Ålesund og geleider deg ut i havgapet. Beina dine får en pause fra pedalene, for her får dere nemlig ta ferge gjennom Nordøyene – helt ut til øya Ona som tidligere var landets sørligste fiskevær.


sandoy-ona-foto-per-roger-lauritzenFoto: Per Roger Lauritzen


Hos NAF kan du lese mer om øyene, historie fra områdene og reiserute. Sove over? Hotell har vi i Ålesund eller Kristiansund.


8. Mektige naturopplevelser ved Saltstraumen


Denne kjøreruta finner du ved Skjerstadfjorden i Nordland, og den er skreddersydd til deg som vil føle naturen på kroppen. Tenk hvite fjelltopper, grønne dalsider, bergtakende utsikt og fosser. Kjøreruta fører deg til naturfenomenet Saltstraumen – verdens sterkeste malstrøm. Undervannslivet er rikt, så pakk med deg fiskestang!


saltstraumen-nordlandSterke krefter i Saltstraumen.


Du finner selvfølgelig mer informasjon og lesestoff hos NAF, og i området har vi hotell i Bodø og Narvik.


9. Slipp motorveien på vei inn og ut av Oslo


Maks ut ferien, ikke la noen tid gå til spille. Slipp å kjøre i 100 km/t med andre biler og autovern som eneste utsikt. Skal du til Oslo i sommer anbefaler vi en sommerlig rute inn til byen. Ja, det tar lenger tid, men det er fordi den er full av potensielle minner.


Ruta tar deg med til typiske sommerstoppesteder, som den populære badestranda Ingierstrand bad, innom Ekebergparken, en utendørs skulpturpark med nydelig utsikt over Barcode og Oslofjorden. Inn i Oslo og ut mot Bogstadvannet og handelsstedet Bærums Verk.


Solnedgang over Oslo


For tips og stoppesteder på veien, se NAF sin reiserute. Og skal du bo i Oslo har vi flere hotell å velge mellom – fra budsjett til boutique.


God sommer og kjør forsiktig!
Mer inspirasjon å pakke med seg på norgesferien


Har du med barn i baksetet? De populære Ving-maskotene Lollo & Bernie er på tre hotell i Norge i ferien. Les mer om det her!


På mange av hotellene våre koster det bare 99 kroner for ekstraseng på rommet i sommer. Se hvordan du booker ekstraseng.


Sjekk ut gjestenes beste tips til norske perler du bør få med deg i sommerferien!