Göteborg er en by der både klassikere og nykommere er vel verdt en omvei. Velg mellom et dypdykk i historie, inspirerende butikker, verdenskjente restauranter og hippe barer. Som førstegangsreisende i Sveriges nest største by er det lett å ende opp i de trafikkerte turiststiene. Legger du derimot ruten litt utenom, vil du garantert få flere spennende overraskelser med deg hjem i kofferten.

Göteborg i solnedgang
Vakre Göteborg.

En Halv spesial, takk!


Første stopp er pølseboden på Mariaplans. Om du må stå lenge i kø før det blir din tur, er det ifølge lokale stamgjester verdt hvert minutt med ventetid. Her får du nemlig Göteborg-klassikeren, som ifølge myten ble oppfunnet på Hisingen her i Göteborg på 1930-tallet.


På menyen står Halv spesial og Hel spesial, og det er rett og slett bare magen som bestemmer. En Halv spesial består av et pølsebrød med en kokt eller grillet tynn pølse, og på toppen får du et par kuler med potetstappe og en dæsj rekesalat. Ifølge stamgjester skal man spise sin Halve eller Hele spesial nettopp her. En Hel spesial skiller seg fra en Halv ved at den serveres med to pølser i brødet.


Boden på Mariaplans ble solgt for kort tid siden, etter å ha vært i en og samme familie siden 1953, men menyen er bevart.


sak_800x250_mat


En moderne klassiker


Hvis en Halv spesial er en urgammel Göteborgklassiker, er restauranten Sjömagasinet en moderne klassiker. Kokk og restauranteier Leif Mannerström satt fisk- og skalldyrrestauranten Sjömagasinet på kartet helt fra starten av. I dag drives den av Ulf Wagner med kokken Gustav Trägårdh i spissen.


Den gamle lagerbygningen fra 1700-tallet står praktisk talt ute i vannet og er kjent for spennende delikatesser fra havet og sin upåklagelige service.


Göteborgs Folketeater


Göteborgs beste bar, ifølge sikre kilder, er Matsalen på FOLK som er en del av Göteborgs Folketeater ved Järntorget. Restauranten har først og fremst utmerket seg på grunn av sitt store utvalg av naturviner. På kveldstid fylles baren med stemningsfylte gøteborgere som gynger med til DJ-ens gamle, svenske visepopsanger.


Når klokken er to, er det på tide å forlate restauranten. Stedet stenger klokken tre, og skal man rekke en svingom på nattklubben Yaki-Das stappfulle dansegulv, og det bør man, så er det på tide å dra videre. Med takterrasse, to dansegulv, kaffebar og bistro er Yaki-Da blitt et fornøyelsestempel i Vasastan. Tips: I helgene er det ofte livemusikk.


sak_800x250


Byens desidert beste kaffe?


Etter en kveld på byen bør frokosten inntas på Café da Matteo i Victoriapassagen. Mange mener at Café da Matteo har Göteborgs beste kaffe. Eimen av nybrent kaffe og en disk full av ferske bakevarer ønsker deg velkommen ved inngangsdøren.


Istedenfor en latte eller den klassiske americanoen, vær dristig og prøv en dråpekaffe. Dråpekaffe er en svak, men veldig smakfull kaffevariant. Kaffen håndlages med filter og trakt. Vannet helles opp litt etter litt, og selve prosessen tar noen minutter.


I dag finnes det flere da Matteo-kafeer, men det var her i sjarmerende Victoriapassagen at da Matteo startet i 1995.


Etter varm kaffe og ferske croissanter er det på tide å strekke på beina igjen. I de senere årene har Magasinsgatan utviklet seg til Göteborgs beste handlegate. Fremdeles er den mye omtalte innredningsbutikken, Artilleriet, det største trekkplasteret. Dette er butikk med kjøpsgaranti, her betyr et besøk automatisk et kjøp. I gaten finner vi også butikker som Floramor & Krukatös, Grandpa og Miss Ragtime, pluss en food truck som serverer strømming. Svenskere og finere blir det ikke!


Fersk restaurantklynge i Linnéstaden


Glad i italiensk? Da bør du legge turen innom Taverna Averna som ligger midt inne en rykende fersk restaurantklynge i Linnéstaden i Tredje Långgatan. Restauranten er blitt et naturlig italiensk midtpunkt i kvartalet og har etter hvert gjort krav på å være det mest spennende i Göteborg. Restaurantens takhøyde er fantastisk, og det samme er innredningen, kunsten og menyen.


Start med en Burrata og tomater fra Sicilia (mozzarella fylt med mozzarellabiter og krem) og fortsett med en italiensk smakssymfoni i form av Vitello Tonnato (tynne, tynne kalveskiver med tunfisksaus), italiensk charkuterie og grillet brød med snøkrabbe.


Det hele bør avsluttes med en av stedets berømte pizzaer. En bianco (uten tomatsaus) med trøffelsalami. Og til det, et glass Chianti.


I bakgården finner du dessuten en egen vinbar, et surdeigsbakeri, koselig kafé og en meksikansk restaurant. Alle stedene hører sammen, og de hører igjen sammen med Taverna Averna og den kinesiske restauranten, Made In China.


9 Göteborg-klassikere


1. Pølseboden Mariaplan


Et av to gatekjøkken som vet hvordan en Halv og en Hel spesial skal serveres. En annen klassiker som serveres her er Luffare, et pølsebrød med potetmos, ketchup og sennep.  • Hvor: Mariaplan


2. Sjömagasinet


Restaurant med beliggenhet i et havnemagasin fra 1700-tallet og fra midten av 1990-tallet en av Sveriges beste fisk- og skalldyrsrestauranter.3. Matsalen på FOLK


Folketeaterets egen restaurant og bar ved Järntorget. Her finnes et av Sveriges største utvalg av naturviner. Mange serveres på glass. Fredag og lørdag spiller DJs i baren, og FOLK stenger ikke før klokken 03:00.4. Yaki-Da


Med takterrasse, to dansegulv, kaffebar og bistro er Yaki-Da et fornøyelsestempel. I helgene tilbys ofte liveopptreden.  • Hjemmeside: Yaki-Da

  • Hvor: Storgatan 47


5. Café da Matteo


Med søte kaker og kaffe av beste kvalitet festet grunnleggerne av Café da Matteo grepet om Göteborg allerede høsten 1995. Fremdeles i dag er det veldig populært å drikke kaffe i den vakre Victoriapassagen. Café da Matteo finnes også på Sprängkullsgatan10A, Magasinsgatan 17A og Vallgatan5.  • Hjemmeside: da Matteo

  • Hvor: Södra Larmgatan 14, Victoriapassagen


6. Artilleriet


Med en blanding av fransk og skandinavisk, moderne og antikt, unikt og personlig har Artilleriet blitt Magasinsgatans aller mest populære shoppingmål.7. Taverna Averna


De velkjente restauranteierne fra familien Aveny har hjulpet til med å forvandle det gamle havnekvarteret Tredje Långgatan til Göteborgs mest omtalte akkurat nå. I Auktionsverkets tidligere lokaler og bygård finnes i dag alt fra vinbar til kinesisk dim sum-restaurant. Men fremfor alt finner man her den populære italienske restaurantenTaverna Averna.8. Kök & Bar 67


På Quality Hotel 11s restaurant, Kök & Bar 67, bestiller du et klassisk rekesmørbrød og et glass med Eriksbergsøl og nyter byens beste utsikt over Göteborgs skyline.9. Kville Saluhall


2013 ble Kville Saluhall ved Vågmästarplatsen på Hisingen innviet. I dag er det bydelens møteplass når det skal handles skalldyr, fisk, ost, grønnsaker eller kjøtt. I andre etasje ligger den peruanske restauranten Ceviche.

Hotell i Göteborg


Vil du også dra til Göteborg? Her ser du en liste over alle våre fine hotell i byen!