Hvorfor er det slik at stadig flere mennesker kaster seg ut i iskaldt vann – helt frivillig? Hakkende tenner, skjelvende kropp og blå lepper har plutselig blitt overraskende populært. Hva er egentlig greia? Her får du 6 gode grunner til hvorfor du bør isbade, og hvor i Norge og Sverige du kan gjøre det!

Person som isbader
Isbading kan gjøres hele døgnet, også på kvelden.

1. Du får et sterkere immunforsvar


Jepp, du leste riktig. Legg fra deg tanken om at det å fryse gjør deg syk. Det sies nemlig at isbading faktisk styrker immunforsvaret. Det er likevel lurt å følge noen konkrete tips før man lar det kalde vannet omfavne kroppen. Velg et badested som er i le for vinden, og hvor du enkelt kommer deg opp fra vannet igjen - for eksempel ved hjelp av en stige.


Videre bør du ha på deg lue og eventuelt vanter og badesko. Ta også med et sitteunderlag eller noe annet isolerende å stå på når du skal skifte. Og sist men ikke minst; det siste du vil når du kommer opp fra iskaldt vann er å måtte lete desperat etter et håndkle - legg både håndkle og klær lett tilgjengelig!


Ice bathing water_16_9Noe for deg?


2. Du føler deg lykkeligere


Det er noe med det å fryse intenst for deretter å gå opp på land, hive på seg klær, drikke noe varmt, sette seg i en badstue eller legge seg under en lun dyne mens du kjenner en prikkende varme bre seg sakte men sikkert gjennom kroppen.


Ikke bare er det deilig - endorfinene våkner også til live og danser rundt i kroppen. Hvem vil vel ikke ha et skikkelig endorfinkick som potensielt varer fram til neste gang du isbader? Ja takk!


3. Smerter, spenninger, stress og trøtthet reduseres


Mange som isbader kan rapportere om at de generelt føler seg mindre stresset - de har rett og slett fått bedre stresskontroll, samtidig som isbadingen har gitt god effekt på smerter i muskler og ledd.


De fleste opplever også at de føler seg mer opplagte, våkne og tilfredse. Det er likevel viktig å være forsiktig med isbading hvis du har høyt blodtrykk eller hjertesykdommer. Bad heller aldri alene, eller med alkohol i kroppen.


ice bathing_16_9Isbading trener opp både viljestyrken og pusten


4. Du får bedre blodsirkulasjon og økt forbrenning


Isbading kan på mange måter sees på som trening. Når du fryser, bruker kroppen ekstra energi på å holde på varmen, noe som fører til økt forbrenning. Rykter skal ha det til at 10 sekunder med isbading tilsvarer 20 minutter løping!


Og når vi først er inne på trening... du vet vel hva som er vanlig før en treningsøkt? Jo, oppvarming! Det anbefales nemlig å gå eller jogge seg litt varm før man utsetter kroppen for iskaldt vann. Har du en badstue i nærheten, kan du gjerne varme deg her i stedet. Enkelte spahotell har badstueritualer med kombinert isbading, for eksempel Son Spa.


Woman in sauna_16_9Hvorfor ikke kombinere isbading med et opphold i en badstue?


5. Du trener opp viljestyrken og pusten


Hvem trenger coach og selvhjelpsbøker for å øke viljestyrken når man har isbading? Å kaste seg ut i vannet på en årstid hvor man hutrer på land, stritter i utgangspunktet imot all sunn fornuft. Å øve seg på å gjennomføre et slikt “stunt” vil bygge opp viljestyrken noen ekstra hakk, samtidig som du trener opp pusten.


Her er en rask oppskrift: Hvis du først har kommet deg til vannkanten, ikke nøl, bare gjør det - selv om hver celle i kroppen din stritter imot. Du dro dit for en grunn, og husk at kulde ikke er noe mer enn en følelse på huden. Ta et steg ut i vannet samtidig som du begynner å puste dype langsomme åndedrag. Fortsett å fokusere på rolig pust når du har hele kroppen i vannet og tillat deg selv å føle på en “mild ubehagelighet”. Gå likevel opp av vannet hvis du mister kontrollen over pusten.


Gratulerer, du har gjennomført! Ikke bare har du høstet flere fordeler - du sitter antakelig igjen med en enorm mestringsfølelse. Men du, ikke glem å tørke deg og ta på tørre klær med en gang da.


Woman ice bathing_16_9Mange isbadere føler seg mer opplagte, tilfredse og lykkeligere


6. Du får en herlig naturopplevelse


Gjør isbadingen til et lite eventyr. Finn et koselig sted å varme opp først, enten i skogen eller en rute langs vannet, og kombiner det gjerne med noen minutter i badstue. Sørg for å ta innover deg den flotte opplevelsen du faktisk har begitt deg ut på - la kroppen bli i ett med vannet, vær i “nuet” og nyt det flotte vannet på en årstid de fleste sitter inne under teppet.


Så lenge du holder deg unna vann med sterke strømmer, er det bare å hive seg på denne trenden! “Gi meg et isbad, hvor kan jeg dra og hvor er det trygt?” lurer du kanskje på. Det finnes mange flotte steder å velge mellom, og for deg som ønsker å kombinere isbading med badstue, eller rett og slett ønsker en varm dyne å krype under når du er ferdig, så har vi flere hoteller og spahoteller i Norge og Sverige hvor det er mulighet for isbading like i nærheten. Under finner du et lite utvalg:


Farris bad outside_16_9Farris Bad i Larvik er et populært sted for isbadere


NORGE:


Son Spa, et lite stykke utenfor Oslo, byr på badstueritualer som inkluderer isbading i vannet rett utenfor hotellet. Du finner også en badstue plassert på bryggen.


Farris Bad i Larvik er et populært sted for isbadere. En del av dette spahotellet ligger bokstavelig talt over vannet, så det er ikke langt inn til varmen etter en dupp i vannet.


The Thief ligger fasjonabelt til i Oslo, og kan sies å ha Oslos råeste beliggenhet. Fra hotellet har du tilgang til både badebrygge og strand rett utenfor døren.


Clarion Hotel® Oslo har Oslofjorden som en av de nærmeste naboene. Rett ved hotellet finner du badebrygge og flytende badstuer, og her kan du også få med deg tøfler og morgenkåpe til ferden ned mot brygga.


Clarion Hotel® The Edge i Tromsø ligger en 4-6 minutters spasertur fra badestedet “Pust” hvor det hopper folk i vannet hver dag på vinterstid. Her finnes det også en badstue.


Clarion Collection® Hotel With ligger også i Tromsø og har utsikt til badestedet “Pust” fra både hotellrommene og hotellrestauranten. Flere av gjestene benytter seg av denne bademuligheten.


the thief_16_9Mange kaster seg ut i vannet på vinteren ved The Thief i Oslo


SVERIGE:


Clarion Hotel® Sea U ligger rett ved havet i Helsingborg og det er 15 minutters gangavstand til “Pålsjöbaden” hvor mange isbadere tar turen. Du også?


Stenungsbaden Yacht Club ligger 30 minutter fra Gøteborg og er et vakkert spa- og konferansehotell med bademuligheter rett utenfor vinduet. Her kan du rett og slett oppleve følelsen av Newport og kystromantikk.


Yasuragi er et magisk japansk spahotell og ligger rett ved havet utenfor Stockholm. Her finner du flere varme bad, badstue med utsikt og - for deg som helst skulle sluppet å bevege deg utenfor hotellet - her kan du isbade i en 12 graders kaldkulp tilhørende spaet.


Yasuragi view_16_9Spahotellet Yasuragi byr på naturskjønn utsikt


Clarion hotel the edge_16_9Clarion Hotel® The Edge har kort vei til et populært badested på vinterstid