strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

Sauna

Ekte finsk sauna er ikke for pingler

Det å sitte i en varm badstue til både blodet og huden koker, er en viktig del av den urfinske opplevelsen. Vennegjengen fra Norge dro på Löyly, et av Helsinkis mest kjente saunaanlegg. Og fikk klar beskjed om at de var noen pingler.

  • – Med seks grader i vannet og mellom 80 og 100 varmegrader i badstuen, er ikke dette for pingler, sier norske Alex.

  • Sammen med kompisene Tord, Espen, Jørgen, Adrian og Mathias har han tatt en helgetur til Helsinki.

  • Sammen tester de ut det tradisjonsrike og mye omtalte finske ritualet.

  • Og for å gjøre det skikkelig, har de valgt den tradisjonelle, finske badstueopplevelsen Löyly i Helsinki.

  • Her er det svette, kald drikke og rolig pust som gjelder. Og tilgang til å hoppe rett ut i iskalde Østersjøen.

Imponerende arkitektur på Löyly

Anlegget er designet av det finske arkitektfirmaet Avanto Architects, og Löyly er kjent for sin unike arkitektur og bærekraftige tilnærming. Bygget er en attraksjon i seg selv, og har i tillegg til sauna restaurant, bar og uteservering. Badstuen ligger ved sjøen i bydelen Hernesaari, og er et populært reisemål for både lokalbefolkningen og turister.

Navnet Löyly, «saunaens sjel», kommer rett og slett fra det finske navnet på bølgen av damp som oppstår etter at man har helt vann over de varme steinene i badstuen.

A group of friends having fun before outside of a sauna in Helsinki.

Finsk sauna – en viktig del av kulturen

Flere av storbyene i Norden har hevet seg på trenden med badstuer i sentrum, som KOK i Oslo – hvor du bader med både Operaen og Munchmuseet i bakgrunnen, men i Finland er sauna ingen trend. Sauna er en integrert del av den finske livsstilen og kulturen, og det finnes nesten ikke et hjem i landet som ikke har tilgang til en eller annen form for sauna. For kompisgjengen fra Norge var det å besøke en ekte finsk sauna et av høydepunktene på turen og noe de anbefaler alle som besøker Helsinki og Finland.

– Dette er det viktigste å få med seg om du er i Helsinki, mener Alex.

– Enig. Sauna er noe man må få med seg, hele Löyly og den opplevelsen rundt. Dette er ekte finsk kultur, mener Tord og legger til:

– Dette er helt konge. Jeg har ikke vært i sauna på 15 år, men dette blir definitivt ikke siste gang.

  • Lokal hjelp med de finske saunaritualene

    At de lokale ønsker å dele og fortelle om ritualene som er en viktig del av saunabesøket, gjør opplevelsen enda bedre.

  • Blant annet blir nordmennene tatt med inn i røykbadstuen, en type badstue som varmes opp annerledes enn en vanlig badstue.

  • Det var likevel en ting de lokale finnene var særdeles lite imponert over:

  • At nordmennene syntes det seks grader kalde havet var for kaldt for et bad.

  • – Finnene mente vi måtte være svenske fordi vi var så pinglete når det gjaldt både sauna og bading, ler Mathias.

Slik tar du ekte finsk sauna

Finske saunaritualer er en helt sentral del av finsk kultur og tradisjon. Saunaen er et sted der mennesker kommer sammen for å slappe av, rense kroppen og sosialisere. Det sies på folkemunne at de aller viktigste beslutningene i finsk politikk og næringsliv blir tatt i saunaer.

Men hvordan skal du ta badstue som en ekte finne? Her er noen sentrale elementer i finske saunaritualer:

1. Forberedelsene

Før man går inn i saunaen, er det vanlig å dusje for å skylle kroppen. Mange syns det er behagelig å bruke en badekåpe eller et håndkle inne i saunaen. De fleste finner tar sauna naken, men dette er ikke obligatorisk. Er det fellessauna eller offentlig sauna, er det som oftest påbudt med badetøy.

2. Oppvarmingen

Saunaen varmes opp ved hjelp av en vedfyrt ovn eller elektriske varmeovner. Temperaturen kan variere, men typisk ligger den mellom 70 og 100 grader celsius. Det er vanlig å helle vann på ovnen for å skape damp, noe som øker fuktigheten og varmen inne i saunaen. Kutyme er å spørre de andre i sauna om det er greit å helle på mer vann. Det er også ansett som uhøflig å gå mens man venter på löyly, så gå ut før eller hold ut.

3. I saunaen

Når man går inn i saunaen, er det vanlig å sitte på trebenker som er plassert i forskjellige høyder langs veggene. Tradisjonelt sitter menn på den øverste benken og kvinner på den nederste, men disse «reglene» er det få som følger i disse dager.

4. Bruk en «vihta»

Et tradisjonelt finsk saunaritual involverer bruk av en «vihta», en bunt med bjørkegrener bundet sammen. Man kan forsiktig banke seg selv eller andre på ryggen med vihtaen for å stimulere blodsirkulasjonen og frigjøre duften av bjørkeløv.

5. Avkjølingen

Etter å ha tilbrakt tid i saunaen, går man ut for å kjøle seg ned. Dette kan gjøres ved å ta en rask dukkert i en innsjø, i havet eller i et spesielt, avkjølt basseng. Noen velger en kald dusj med isvann eller å legge seg ned i snøen om vinteren.

6. Avslapningen

Etter avkjøling kan man returnere til saunaen for en runde til, eller man kan slappe av og hvile. Husk å drikke mye vann. Selv om mange finner koser seg med en øl i løpet av saunabesøket, tar man den meget sjelden inn i saunaen.

7. Sosialt samvær

Saunaen er ofte et sted der venner og familie kommer sammen for å snakke, dele historier og være sosiale. Det er få regler, men det er ansett som respektløst å være høylytt eller beruset i offentlige saunaer.

Friends holding colorful drinks.

Nyeste innlegg