Medlemskap

Mat

Alf Roald Sætre - Bergens siste cowboy

Cornelius Sjømatrestaurant byr på mat i verdensklasse – og gir gjestene en helt unik gastronomisk opplevelse.

 • Han kan kanskje virke skremmende for de mange tusen gjestene som de siste 20 årene har tatt den 20 minutter lange båtturen ut til sjømatrestauranten Cornelius utenfor Bergen.

 • De hvite skjeggstubbene og cowboyhatten skiller seg nemlig godt ut i folkemengden på brygga i Bergen. Men å skille seg ut er dykker, restauranteier, kaptein, gründer, oppfinner, cowboy og levemann, Alf Roald Sætre, godt vant med.

 • Han har i løpet av et langt liv aldri fulgt normen. Først som nordsjødykker under oljeeventyret på 1970-tallet, før en ferietur til Seattle i USA gjorde ham til en pioner innen lakseoppdrett i den amerikanske byen.

 • De siste årene har han vært i hjemlandet, og det vært fullt fokus på å bygge opp den populære sjømatrestauranten ved innseilingen til Bergen. Mye av sjømaten som serveres, dykker den spreke 71- åringen etter selv.

 • I 2019 hentet han opp egenhendig over 6000 kilo med oskjell og 9000 stykk kamskjell...

 • – Mange av turistene kaller meg bare Oyster Dundee, sier han og ler høyt. Turistene refererer selvfølgelig til Crocodile Dundee, den australske filmhelten fra 1980-tallet.

 • Kallenavnet er svært treffende. Familien har lange tradisjoner med oppdrett av østers langs bergenskysten, og det var Alfs bestefar, Cornelius, som startet med østersdyrking i regionen helt tilbake på 1880-tallet.

Oppkalt etter bestefaren

Selv om 71-åringen aldri fikk møte bestefaren, fulgte han familietradisjonen og tok over østersynglingen som tredje generasjon. Blant annet har Alf utviklet mye utstyr som skjellnæringen i Norge bruker den dag i dag.


Men en dag for 20 år siden skulle alt endre seg. Kokk Odd Einar Tufteland i Bergen dro ut for å sjekke ut skjellmottak, og møtte Alf. Tufteland ble så imponert over kvaliteten på det han smakte at han mente de to bare måtte starte en restaurant sammen.


Alf var ikke vanskelig å be og tente på ideen. På en holme på ti mål startet de et prosjekt mange mente var umulig. Og med fokus på lokal sjømat var det ikke vanskelig å finne et passende navn: Cornelius Sjømatrestaurant på Holmen.


Nå er det «skjellmannen» som kan smile bredest.


– Lokal mat og råvarer er jo veldig i vinden, men vi føler at vi var i forkant da vi startet opp for 20 år siden. Sjømat og råvarer i verdensklasse har vært viktig for oss hele veien, og det har vært en suksess. Cornelius har jo blitt ganske kjent, ikke bare i Norge, men internasjonalt også, sier han og smiler lurt.

Roald Sætre conning a boat in Bergen.
 • Restauranten som inspirerte filmen «The Menu»

  For det er nemlig ikke bare fantastisk sjømat Cornelius har blitt kjent for utenfor Norges grenser. Takket være skrekk-komedien, «The Menu» (2022) med velkjente Ralph Fiennes i hovedrollen, har restauranten fått mye oppmerksomhet internasjonalt.

 • Manusforfatter Will Tracy var nemlig på bryllupsreise i Bergen og besøkte restauranten. Han ble fascinert over hele konseptet Cornelius: Fra båtturen fra Bergen sentrum, den fantastiske maten og til den unike plasseringen.

 • – Da båten forlot Holmen og Tracy innså at han var «fanget» på øya resten av kvelden, ble han litt engstelig. Men filmen har gitt oss god oppmerksomhet.

 • Heldigvis virker det ikke som om våre besøkende har tatt innover seg hvor ille det går med gjestene i spillefilmen, ler Alf.

 • Både før og etter oppmerksomheten som fulgte med «The Menu», har Cornelius vært et populært stopp for internasjonale kjendiser. Personligheter som John Travolta, Bruce Springsteen med band og Imagine Dragons er noen av dem som har vært på besøk.

 • En middag på Cornelius er en opplevelse

  Manusforfatteren var kanskje ikke på villspor da han valgte Cornelius som inspirasjon.

 • Alf forteller at han og teamet ved restauranten legger mye vekt på historiefortelling for gjestene – fra de hentes på bryggen i Bergen klokken 18:00 til de returneres klokken 23:00.

 • Det er nemlig en dårlig skjult hemmelighet at Alf varter opp med et show for dem som besøker restauranten.

 • Blant annet er det levende skjell i tanker ute på kaien, og det går fortsatt gjetord om de gangene Alf har spist levende krabber foran overraskede gjester på bryggen ute på Holmen. Selvfølgelig ikledd cowboyhatt.

 • – He he. Det har kanskje skjedd en gang eller to, sier kapteinen lurt, før han legger til:

 • – Det er en helt unik opplevelse å se maten man senere skal spise – en opplevelse veldig få restauranter tilbyr. Vi forteller om maten, økosystemet og filosofien vår.

 • – Dette er grunnen til at mange hoteller i Bergen sentrum forteller om oss, og vi har et nært samarbeid med Strawberry, sier Oyster Dundee.

 • Bor du på et av hotellene til Strawberry, for eksempel på Clarion Collection® Hotel Havnekontoret eller Clarion Hotel® Bergen, er det bare minutters gange til punktet på bryggen i Bergen der du blir plukket opp for båtturen til restauranten.

Top the Fjords

Suksessen med Cornelius har ført til at Alf og familien nå tilbyr enda nærere kontakt med havet og naturen. Kapteinens kone og datter har startet selskapet Top the Fjords. Her tar kapteinen med turister ut på sjøen og viser dem skalldyr og annen sjømat.


Lunsjen er så fersk som du overhodet får den. Enten er det medbragt fiskesuppe med tilsatte råvarer fra sjøen, eller en annen bergensk klassiker: Fersk sei kokt og servert på flatbrød med smør.


– Det er hovedsakelig utenlandske turister som ønsker å være med på dette, men de bare elsker det, humrer Alf.


Her finner du flere hotell sentralt i Bergen.

Nyeste innlegg