MedlemskapMine bookingerKundeservice
Interior seating area of restaurant Fei in Gothenburg

Restaurant

Restaurant Fei: – Slik har du aldri smakt kinesisk mat før

Den erfarne kokken Frank er skråsikker: Restaurant Fei er den beste kinesiske restauranten i Göteborg. Kanskje i hele Norden. – Når du går hjem etter et besøk på Fei, vil du ha en dypere forståelse for kinesisk matkultur, mener han.

 • Kjøkkensjef Guowei Zhou fra Shandong-provinsen i Nord-Kina kikker opp mot kjøkkenguden som henger i en gullramme på veggen.

 • Kokken tenner røkelse og vifter røyken rundt i rommet. Det er satt fram et bord med flere deilige, kinesiske retter.

 • Ved å ofre til kjøkkenguden, får han til gjengjeld god business, ulykker på kjøkkenet unngås og guden beskytter både de ansatte og gjestene, forklarer Guowei.

 • Eller, mer presist, vi får dette forklart via svenske Victor Weinas. Han er soussjef i restauranten, og også tolk.

 • Guowei snakker nemlig foreløpig bare kinesisk. Og vi får samtidig opplyst at hans engelske navn er Frank, og at vi kan kalle ham det.

 • Nå samler Frank hendene sine, ser mot kjøkkenguden og tar et lite glass. Med dette heller han risvin utover gulvet. Det er helt stille på kjøkkenet. Den rakryggede kjøkkensjefen er tydelig respektert.

 • – Alle seriøse restauranter tilber kjøkkenguden. Det er viktig å ha tro, påpeker kjøkkensjefen.

Fei lager autentisk kinesisk mat

Restaurant FeiClarion Hotel® The Pier på Lindholmen i Göteborg har store ambisjoner. Her skal gjestene få en autentisk kinesisk matopplevelse, og så ekte at Fei vil være ledende innen det kinesiske kjøkken i Göteborg. Målet er faktisk hele Norden.

Det hele startet med at eier av Strawberry, Petter Stordalen, ønsket en ekte og autentisk kinesisk restaurant. Og da måtte han ha den beste på kjøkkenet. Hjemme i Kina fikk Frank høre via venner at det ble søkt etter en kjøkkensjef i en by i Sverige. Han søkte, og etter en rekke ulike prøver og tester fikk han jobben. Like korrekt er det å si at han ble håndplukket. Det er kanskje ikke så rart, for kokken har lang erfaring fra en rekke anerkjente hoteller som Shangri-La Hotels, Windsor og Sofitel.

 • Populær restaurant

  – Jeg har jobbet som kokk i 26 år i Kina, og har erfaring fra fire ulike 5-stjerners restauranter, sier Frank.

 • – Kravene til Petter Stordalen var høye, og de ville ha en kokk som var dyktig på autentisk og tradisjonell kinesisk matlaging."

 • – Jeg mener, ikke de variantene av kinesisk mat vi vanligvis ser i Europa. Ekte kinesisk mat, og det kan jeg, insisterer han.

 • Resultatet er blitt et moderne og anerkjent sted, som er så å si fullbooket hver kveld. Både lokalbefolkning, forretningsreisende og vennegjenger ønsker å smake ekte kinesisk mat.

 • Fei er det fokus på tre av Kinas åtte kinesiske kjøkken. Du får oppleve naturlige smaker og det kantonesiske kjøkken, og det fargerike sichuankjøkkenet gir mer sting i smaksløkene i form av chili og pepper.

 • I tillegg får gjestene også oppleve zhejiang, som har en forkjærlighet for det sursøte og risvin.

 • – Fei er en øyeåpner for de som ønsker en kinesisk matopplevelse langt utover det vanlige, sier Frank.

Smaken av det ekte kinesiske kjøkken

Vi sitter ved et rundbord med panoramautsikt over Göteborg. Frank har laget noen raske smaksretter og te. Vi får en kaldrett med osmanthus, tomater og konserverte plommer. Det er søtt og friskt, og har en smak som er så overraskende at vi ikke klarer å beskrive den. Ekstremt godt. I tillegg får vi teste mapo tofu og en rett med svinekjøtt og chili. Frank slengte dette sammen på få minutter. Enkelt, veldig sterkt og ekstremt smakfullt.

Vi kunne stoppet allerede her, Strawberry har allerede opplevd målet til Fei: Å få en dypere forståelse for kinesisk matkultur. Og fått en test av en styrke som er litt utenfor komfortsonen. Som Frank påpekte tidlig, autentisk betyr autentisk. Han vil at gjestene skal smake maten slik den skal være. Ingen unødvendig tilpassing eller endring.

– Når vi sier autentisk kinesisk mat, så mener jeg den matkulturen som har vært gjennom hundretalls og tusentalls år i Kina. Å lage autentisk kinesisk mat handler om å respektere kulturen og rettenes historie. Jeg mener ikke at all annen kinesisk mat er dårlig, men det ekte handler om å følge tradisjonelle oppskrifter, respektere dem og ikke endre de elementære smakene. Litt forfining kan selvsagt gjøres, men stort sett handler det om å beholde det som er lært fra mester til elev, og så fra mester til neste elev igjen, og altså beholde det slik det skal være, sier Frank.

Head chef standing in front of restaurant Fei in Gothenburg.

Fra Kina til Göteborg

Fei skal altså tilby noe helt nytt, unikt og utenom det vanlige asiatiske kjøkken som vi er vant til. Men hva er Fei for deg, spør vi?

– I mitt hjerte er Fei en internasjonal restaurant med kinesisk karakter. Ideen er å ta kinesisk fine dining og kultur til Sverige, og spise kinesisk mat og klassiske retter på en ny måte som man ikke har spist tidligere, i hvert fall ikke i Sverige, sier Frank.

Det er åtte måneder siden han forlot Kina og satset alt på å la svenskene og tilreisende ta del i denne unike matopplevelsen.

Men hvordan er det å bo i Göteborg?

– Det er et vakkert land. Han liker miljøet og føler at det finnes en genuin respekt for naturen. Det er viktig at man har en tanke om bærekraft, oversetter Victor, og får en setning til fra Frank:

– Også er det gode skoler her, og det er bra for døtrene hans. Også sier han at svensker morsomme!

Har du selv spist noen andre steder du kan anbefale? spør vi. Det oversettes og diskuteres.

– Nei.

Vi blir usikre og spør igjen … er det ingen andre asiatiske restauranter du anbefaler i Göteborg?

Frank er fast i blikket, mild, men bestemt:

– Det er kun Fei som har god, autentisk kinesisk mat i Göteborg!

Her kan du lese mer om Fei og booke bord.

Nyeste innlegg