God mat og drikke topper ofte to-do-listen til alle besøkende i Riga. Her får du 12 tips til Rigas mest populære restauranter!

Otroligt inbjudande desserter på restaurangen  3 Pavāru restorāns.
Presentasjonen av maten er en stor del av opplevelsen på 3 Pavāru restorāns. Foto: 3 Pavāru restorāns

Yes, det er sant det alle sier. Mat og drikke er generelt mye billigere i Latvia, og vi matelskere kan unne oss besøk på mer luksuriøse restauranter –uten å gå personlig konkurs.

Vi hjelper deg å finne det rette stedet i Rigas matjungel, med 12 restauranttips pluss et bonustips for deg som reiser hit om sommeren!

Her kan du se flere tips om severdigheter i Riga.

#1 Lido – restaurantkjeden med generøse bufféer

Restaurant Lido er kjent for å servere god, billig, latvisk mat. Utvalget er bredt og du får dessuten mye for pengene. Atmosfæren beskrives som koselig og familievennlig. Kanskje ikke førstevalget ved en romantisk middag på tomannshånd, men perfekt for en hyggelig lunsj eller mer casual middag på byen.

Lido har mange forskjellige restauranter rundt omkring i Riga. Under ser du adressen til den største.

Restaurant: Lido

Tye mat: Klassisk latvisk

Hvor: Krasta iela 76

#2 Riviera – når Middelhavet smaker som best

Skalldyrtallerken, antipasti, entrecôte, tartare, carpaccio … Blir vi noensinne lei av la Mediterranean cusine? Nei, trodde vel ikke det. Restaurant Riviera kombinerer det beste fra Italia, Spania, Frankrike og Hellas, og kompletterer menyen med en vinliste der kun det beste er godt nok. Og lykke til med å velge dessert. Just sayin’.

Husk å bestille bord i forveien, for å ikke gå glipp av denne middelhavsperlen!

Restaurant: Riviera

Type mat: Middelhavet

Hvor: Dzirnavu iela 31

#3 Vincents – gourmetrestaurant med stjerneglans

Restaurant Vincents er i dag en av Rigas fremste gourmetrestauranter, med et rykte om at de har lokket til seg både den ene og den andre kjendisen gjennom årenes løp. Gjør som Elton John, Prince Charles og keiseren av Japan og nyt «fine dining» når den er som best!

Restaurant: Vincents

Type mat: Gourmet

Hvor: Elizabetes iela 19, ca. 15 minutters spasertur fra gamlebyen

Restaurang Vincents i RigaMatkreasjonene på Vincents er rene kunstverk.

#4 12/21 – restauranten med Rigas mest sjarmerende fasade

Restauranten 12/21 er ikke bare umåtelig populær for kjøkkenet sitt, men har også en av Rigas mest sjarmerende fasader! Med malerier av kor og slyngende blomster mot en lyseblå og vakker havblå husvegg, er det vanskelig å ikke slå seg ned på den koselige uteserveringen. Velg og vrak mellom kjøttretter, fisk eller klassisk latvisk. En saftig kjøttbit på 270 g ligger på drøyt 36 euro. Glem ikke å bestille det du ønsker av side orders samt noe godt å drikke.

Restaurant: 12/21

__Type mat:__Gourmet

Hvor: Jauniela 16, i gamlebyen

#5 3 Pavāru restorāns – prisbelønte kokker

3 Pavāru restorāns, som betyr “De 3 kokkenes restaurant” på norsk, inviterer til en elegant og koselig atmosfære med vakker fiskebeinsparkett. På 3 Pavāru restorāns lages maten i åpent kjøkken, og de tre kokkene har siden starten i 2011 vunnet lokalbefolkningens hjerte og blitt belønnet med fine priser. En hovedrett ligger på ca. 24 euro.

Restaurant: 3 Pavāru restorāns

Type mat: Internasjonal, europeisk, latvisk, sentraleuropeisk

Hvor: Torna iela 4

Restaurangen 3 pavari i RigaMaten er en stor del av det å reise, så pass på å unne deg noe ekstra på 3 Pavāru restorāns når du er i Riga.

En efterrätt från restaurangen 3 pavari, i RigaHer kan du se hver eneste detalj i presentasjon av maten.

#6 Muusu – mat som kunstverk

På restauranten Muusu står detaljene i fokus, enten det handler om mat, innredning (inspirert av Norden) eller keramikk. Presentasjonen av rettene er som et vakkert kunstverk, og det føles nesten kjedelig å hugge innpå med kniv og gaffel. Muusu har også gode alternativer for de som er vegetarianere, veganere og glutenintolerante. Velg om du vil sitte på den koselige uteserveringen deres eller innendørs. Restauranten har hele tre etasjer, med en avslappet lounge øverst. En hovedrett koster ca. 20 euro.

Restaurant: Muusu

Type mat: Europeisk, latvisk, Østeuropeisk, sentraleuropeisk

Hvor: Skarnu iela 6, ikke langt fra severdigheten St. Peterskirken

#7 Biblioteka No1 – restauranten i parken

Cocktails, vin, lunsj, middag, fine dining eller søndagsbrunsj? Det spiller ingen rolle hva du er sugen på – på Biblioteka No 1 kan det ikke gå galt. Restauranten har et bredt utvalg av både mat og drikke, og delikatessene nytes i en vakker park i sentrum av Riga. En kjøttrett ligger på ca. 30 euro.

Gå ikke glipp av brunsjen på søndager!

Restaurant: Biblioteka No 1

Type mat: Latvisk, sentraleuropeisk, internasjonal

Hvor: Terbatas iela 2

#8 Dome fish restaurant – når fisk og skalldyr har hovedrollen

Hotellrestauranten Dome fish restaurant tar sin oppgave som fisk- og skalldyrrestaurant på alvor. Her finnes både À la carte, smaksprøvemeny, lunsj og mulighet til å spise opp på restaurantens takterrasse. Østers, kaviar, dagens fangst … Dome fish restaurant krysser av det meste på lista til fiskeelskeren. Vær forberedt på å betale ca. 27 euro for en hovedrett.

Restaurant: Dome fish restaurant

Type mat: Fisk og skalldyr

Hvor: Miesnieku iela 4

#9 Steiku Haoss – “Steak house is our weakness …”

“... and we know what it takes.” Med disse ordene begynner fortellingen om restauranten Steiku Haoss og deres matfilosofi. Det høres minst sagt lovende ut for den som begynner å sikle ved tanken på skikkelig godt kjøtt og hjemmelagde marinader. Her kan du til og med kjøpe med deg ferdigmarinert kjøtt til grillen! Den billigste kjøttbiten ligger på 17 euro og den dyreste på 29 euro. Prisen inkluderer bare kjøttet, så legg på 3-5 euro for tilbehør som bakt potet, grillede grønnsaker, løkringer og deilige sauser. Mmm.

Restaurant: Steiku Haoss

Type mat: Steakhouse, grill

Hvor: Terbatas iela 41/43

#10 Kaļķu vārti – bred meny med noe for alle og enhver

Hva passer vel bedre enn å oppleve det latviske kjøkken i den historiske gamlebyen, Rigas hjerte? Kalku vārti tilbyr en bred meny med noe for alle og enhver. Her får både mat og service høy rangering av gjestene sine. Innredningen har et innslag av latvisk etniske mønstre, der “Nordic light-beige colours” står i sentrum. Det beste av alt? Her spiser du godt uten å tømme lommeboken. En hovedrett koster ca. 18 euro.

Restaurant: Kaļķu vārti

Type mat: Latvisk, østeuropeisk

Hvor: Kaļķu iela 11b

En huvudrätt på restaurangen Kalku Varti i RigaBlant annet fantastiske fiskeretter står på menyen hos Kaļķu vārti.

En efterrätt på  restaurangen Kalku Varti i Riga* ... likeså desserter som du aldri før har sett.*

11# Zilā Govs – latviske kyr på menyen

Restaurantens navn, Zilā Govs – eller Blue Cow – er egentlig navnet på en latvisk buskapsrase. Med tanke på at latviske kyr verdsettes høyt her, er det lite overraskende at menyen går under temaet latvisk og steakhouse (naturligvis finnes Blue Cow på menyen!). Råvarene som kjøpes inn kommer fra flere miljøvennlige gårder over hele landet.

Restaurant: Zilā Govs

Type mat: Steakhouse, latvisk

Var: Meistaru iela 21

12# Rozengrāls – unikt middelaldertema nede i kjellerhvelv

Her har du en spennende restaurant med middelaldertema, dypt ned i i et kjellerhvelv i den koselige gamlebyen! Vi snakker om personale med tidsriktig klær, underholdning med dans og musikk, og mange tente lys. Hos Rozengrāls blir du kjent med historien og inviteres på et gjestebud som ikke likner noe annet i Riga. En hovedrett koster ca. 12 euro.

Restaurant: Rozengrāls

Type mat: Latvisk, østeuropeisk

Hvor: Rozena 1

Bonustips til sommerreisen – terrasser og strandliv i Jurmala.

Skal du til Riga om sommeren? Da bør du absolutt oppleve en dagsutflukt til den nærliggende byen Jurmala! Her finner du mange koselige restauranter og terrasser på Majori street og langs stranden. Perfekt hvis du vil slappe av med en dypp og strandliv etter svett sightseeing i Riga. Hit drar du enklest med tog. Reisen tar ca. 40 min.

Hvor: Jurmala, togstasjon Majori