Har du lyst til å utforske Mälardalen i sommer? Det forstår vi godt. Uansett om du skal nyte en staycation eller kommer hit på en etterlengtet ferie, vil du bli møtt av et stort utvalg av vakre naturreservater, turstier, historiske byer, slott, dyreparker og utallige badeplasser ved Mälaren – alt innenfor korte avstander. Her er det lett å fylle hele ferien med opplevelser uten at det noensinne blir kjedelig.

Diving into a Swedish lake in summer time

Mälardalen har ingen tydelig avgrensning, men som oftest regner man byer som Västerås, Södertälje, Uppsala, Stockholm, Örebro, Eskilstuna og Enköping som en del av regionen. Det finnes med andre ord uendelig med ting å se og gjøre her. Her kommer våre beste tips til en ferieuke eller to i Mälardalen i sommer!


Turstier og naturreservater


Lengter du etter naturen slik den er på sitt vakreste? Ta på deg turstøvlene og fyll på vannflasken – her får du to tips til flotte turstier i Mälardalen!


Sörmlandsleden – populær med god grunn


I Mälardalen finner du en av Sveriges mest populære turstier, Sörmlandsleden, som også er landets første lavlandssti. Det er også en av de lengste, med sine 1000 km, 62 etapper, 36 tilleggsløyper og flere andre kryssende stier. Du kan med andre ord tilpasse turen helt etter ditt eget erfaringsnivå – alt fra en enkel søndagstur til et skikkelig eventyr!


Hiking in nature. Photo: Jake Melara, UnsplashDet å komme i kontakt med naturen gir ro i sjelen. Og det er akkurat dette du får her, takket være de mange turstiene rundt om i hele Mälardalsområdet. Foto: Jake Melara, Unsplash


Hvis du vil gå all in og overnatte på turen, finnes det mange gapahuker langs stien. Naturen er variert og byr på både åpne landskap, villmark, glitrende innsjøer og vakre kyststrekninger. Det
ligger dessuten flere historiske minnesmerker langs stien. Sörmlandsleden passerer Stockholm, Södertälje, Katrinehom og Nyköping.


Fogdön Pilgrimsled, Strängnäs


Fogdön er en halvøy i Mälaren som ligger vest for Strängnäs. Fogdön ble tidlig bosatt og har en rik historie. Man har for eksempel funnet rester av eldgamle borger, gravfelt og runesteiner på dette stedet. De tre sognene Fogdö, Vansö og Helgarö samt deres respektive kirker ble etablert her allerede på 1100-tallet. Fogdöns Pilgrimsled strekker seg fra St. Eskils kilde til Björsund og er 80 km lang, men du kan selvfølgelig dele opp strekningen i kortere etapper.


Langs stien vil du også finne tre badeplasser der du kan ta deg en dukkert og hvile føttene. Badeplassene heter Husbybadet, Helgarö Kläpp og Kungsberg, og ligger i nærheten av Vårfruberga kloster.


Diving in a Swedish summer lakeTa en pause fra vandringen og hvil beina med en dukkert i Mälaren. Foto: Jana Sabeth, Unsplash


Opplev Sveriges historiske arv – Birka, Sigtuna og Gamla Uppsala


Birka Vikingastaden, Björkö


Besøk vikingenes viktigste handelssted i Sverige – Birka Vikingastaden. Denne historiske skatten, som også står oppført på UNESCOs verdensarvliste, befinner seg på øya Björkö i Mälaren. Utforsk det store fornminneområdet, spaser rundt i vikingleiren og test evnene dine i bueskyting.


Bow and arrow at Birka Viking village. Photo: Claes Helander, Strömma TurismFoto: Claes Helander, Strömma Turism


Kanskje du er mer nysgjerrig på hvordan det er å male mel og bake brød slik forfedrene våre gjorde det en gang i tiden? Et besøk i museet er absolutt et must. Ta en nærmere titt på alle de arkeologiske funnene, som forteller en historie om fortidens Sverige. Avslutt dagen med en tur innom museumbutikken, og få deg noe godt å spise og drikke på restauranten Särimner.


Särimner restaurant at Birka Viking village, Strömma TurismPå restauranten Särimner kan du ta en velfortjent pause fra dagens eventyr i et rustikt vikingmiljø. Foto: Strömma Turism


Boy looking at viking ship at Birka. Photo: Claes Helander, Strömma TurismBåde store og små vil ha glede av å følge i vikingenes fotspor. Foto: Claes Helander, Strömma Turism


Den beste måten å oppleve Birka på er ved å gjøre det til en dagsutflukt med Strömma, som tar deg fra Stockholm til Björkö med båt over Mälaren. Båtene går fra flere steder i og rundt Stockholm. Her kan du se rutetider og priser, og booke en dagsutflukt.


Sveriges første by: Sigtuna


Denne byen ble grunnlagt allerede på 900-tallet, og kan dermed skilte med å være Sveriges eldste by. Den har også Sveriges første gågate og myntverk! Sigtuna har med andre ord vært en viktig by, både for handel og som et religiøst sentrum. I dag er Sigtuna en liten, idyllisk og
fotgjengervennlig by ved Mälaren med vakker trebebyggelse, fylt med spennende spor fra fortiden som du kan utforske. Spaser nedover Sveriges første gågate og besøk kirkeruiner, slott, gamle bosetninger og Sveriges minste bevarte rådhus. Fra Stockholm tar det mindre enn en time å komme seg hit.


Uppsala – religionshistorie fra jernalderen og framover


Opplev et av Sveriges viktigste religiøse sentre – for både hedninger og kristne! Her ble de gamle gudene fra åsatroen dyrket i jernalderen, men da kristendommen kom inn i bildet, valgte man å befeste den nye religionen på samme sted. På 1000-tallet ble den første kristne kirken oppført, og Sveriges første erkebiskopkirke ble bygget ved kongsgården i 1164. Uppsala er virkelig et spennende sted for historieinteresserte. Gå heller ikke glipp av gravhaugene Uppsala högar, Gamla Uppsala kyrka og Gamla Uppsala Museum!


Uppsala CathedralUppsala er rett og slett et mekka for både historie og historisk religion – fra jernalderen og fram til i dag. På bildet ser du Uppsala domkirke, Sveriges rikshelligdom, som ble bygget på 1270-tallet.


Gamle Uppsala viking graveEr du nysgjerrig på vikingtiden? Gamla Uppsala högar er ikke helt vanlige forhøyninger – de er nemlig vikinggraver. Haugene ligger i kulturminneområdet Gamla Uppsala fornlämningsområde.


Slott, vollgraver og kongers skjebner


Mälardalen kryr av spennende slott som alle har en historie å fortelle om sin storhetstid og menneskene som bodde der da. Her får du tips om seks slott som alle er en verdifull del av Sveriges historie. Hvilket blir din favoritt?


1. Skokloster slott, Skokloster


Besøk greven og feltmarskalken Carl Gustaf Wrangels praktfulle barokkslott, som er det største private palasset som noen gang har blitt bygget i Sverige. Grev Wrangel var med andre ord en svært vellykket herre som hadde en suksessfull karriere i Sveriges stormaktstid. I tillegg til den vakre arkitekturen kan du også se kunst, tekstiler, bøker og keramikk fra 1550–1850 her. Gå heller ikke glipp av et besøk i Bankettsalen, som skulle vært en av Europas største. Dessverre ble den aldri gjort ferdig. Da greven døde brått, ble Bankettsalen forlatt som den byggeplassen den var – komplett med verktøy og byggestativer, som man fremdeles kan se den dag i dag. En ekte tidskapsel og et historisk dokument!


Skokloster CastleDen praktfulle bygningen Skokloster slott ble bygget under Sveriges stormaktstid, og lokker til seg turister fra nær og fjern om sommeren..


2. Gripsholms slott, Mariefred


Gripsholm byr på alt du kan tenkes å ønske av et slott, og det er vanskelig å ikke bli imponert. Vollgraver, spir og tårn, fangehull, kanoner, rustkammer og den utstoppete løven Leo, som har blitt en internettkjendis takket være sitt noe uvanlige utseende.


Gripsholm castle, Kungl Hovstaterna. Photo: Raphael StecksenDet vakre Gripholms slott er et av de mange historiske slottene man kan beundre på nært hold i Mälardalsområdet. Foto: Raphael Stecksen, www.kungligaslotten.se


Gripholm ble bygd på initiativ fra Gustav Vasa, og har vært hjemmet til flere kongelige gjennom årene – for eksmpel teaterkongen Gustav III og dronningene Maria Eleonora og Hedvig Eleonora. En av Gripholms mest berømte severdigheter er hertug Karls kammer. Dette rommet ble innredet på 1570-tallet som et sengekammer, og har blitt bevart i nesten urørt tilstand. Gå heller ikke glipp av slottets verdensberømte portrettsamling med malerier fra Gustav Vasas tid og frem til i dag. Kombiner gjerne utflukten med et besøk til Mariefred, eller kanskje med en piknik i naturreservatet Gripholms hjortehage!


The theatre at Gripsholm castle. Kungl Hovstaterna. Photo: Alexis DaflosSlottet har selvfølgelig også et eget slottsteater som tilhørte teaterkongen Gustav III. Foto: Alexis Daflos, www.kungligaslotten.se


3. Stora Sundby slott, Eskilstuna


Dette er et slott som forteller en spennende arkitekturhistorie! Store Sundby ble bygd om og utvidet mellom 1500- og 1800-tallet, noe som betyr at dagens bygning bærer spor etter flere ulike epoker og stiler. Under ombyggingen på 1800-tallet ble ridderborgen som vi ser i dag skapt. De fire store tårnene symboliserer de fire årstidene, de tolv små tårnene representerer de 12 månedene, de 52 rommene representerer ukene i året og de 365 vinduene symboliserer dagene i et år. Har du lyst til å se slottets praktfulle rom i nyrokokko – den røde salongen og Riddarsalen? Da er det lurt å bestille en guidet tur i forveien, ettersom slottet er privateid og bebodd, men vises frem for forhåndsbookede grupper i sommermånedene.


4 og 5. Drottningholms slott og Kina slott, Stockholm


På Lovön, like utenfor Stockholm, finner du to fantastiske perler. Drottningholms slott er virkelig dronningenes slott. Det var spesielt dronningene Hedvig Eleonora og Lovisa Ulrika som satte sitt preg på arkitekturen, innredningen og kulturlivet som fant sted her. Drottningholms slott er Sveriges best bevarte kongelige slott fra 1600-tallet, og står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her finner du severdigheter som Slottsteatern, Slottskyrkan og Barockträdgården.


The Baroque garden at Drottningholm castle. Kungl Hovstaterna, Photo: Raphael StecksenDet skal ikke mer en kort spasertur gjennom barokkhagen til før du blir ført tilbake til 1600-tallets slottsliv. Her har kongelige ruslet rundt i flere århundrer. Foto: Raphael Stecksen, www.kungligaslotten.se


Drottningholm castle. Photo: Kwan Fung, UnsplashDrottningholms slott er fra 1600-tallet og står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Slottet ligger praktfullt plassert ved bredden av Mälaren. Foto: Kwan Fung, Unsplash


I den bortre delen av Drottningholms slottspark finner du Kina slott, et lysthus som ble bygd da alt kinesisk var høyeste mote. Også i dag kan du se verdifulle gjenstander som ble importert av det svenske ostindiske kompani her, som for eksempel porselen, silketapet og -papir, lakkerte skjermer og glassmalerier.


Kina castle at Drottningholm, Kungl Hovstaterna. Photo: Alexis DaflosKina slott ligger som et smykke langt nede i Drottningholms slottspark. Foto: Alexis Daflos, www.kungligaslotten.se


6. Örebro slott, Örebro


Fra enkel forsvarsborg og fengsel til kongelig slott – ja, Örebro slott byr virkelig på store kontraster! Her kan du både se de mørke fangehullene hvor krigsfanger, tyver og hekser ble sperret inne, men også praktfulle saler der konglige høyheter som Karl IX og Karl XIV Johan levde et liv i luksus. Örebros slott har fantastiske tilbud for hele familien, med alt fra interessante utstillinger og guidede omvisninger til en slottskafé og slottsbutikk. For barn er det rene paradiset, med spøkelsesvandringer, barnas slottstårn, det lille spøkelset Laban og muligheter til å arrangere barneselskap!


Örebro castle. Photo: Philip Myrtorp, UnsplashKan en så bastant og robust bygning faktisk være et slott? Ja, det er det faktisk, men denne steinbygningen ble først brukt som en borg.


Besøk en dyrepark med familien i sommer


Reiser du med barn? Varier iskrempausene og sandslottbyggingen med en dagsutflukt til en dyrepark! Mälardalen har en rekke dyreparker du kan velge mellom, så dobbeltsjekk kartet for å se hvilken som passer best for akkurat dere.


Skansen og Fjärilshuset/Haga Ocean, Stockholm


Hvis en tur til Sveriges hovedstad står på agendaen, har du to skikkelige kjendiser å velge mellom: Skansen på historiske Djurgården og det flotte Fjärilshuset i Haga. På Skansen kan du oppdage nye verdener. Se for eksempel hvordan man levde i Sverige gjennom tre ulike århundrer, se hvordan man utfører gammelt håndverk, opplev fire høytider og de varierende årstidene, besøk marked og butikker – og se alle dyrene!


Peacock at Skansen zoo. Photo: Younseok Song, UnsplashPåfugler er bare én av mange ulike fuglearter som rusler fritt rundt på Skansen. Foto: Younseok Song, Unsplash


Old house at Skansen in StockholmI tillegg til alle tenkelige nordiske dyr, kan man også se eksempler på hvordan Sverige har sett ut gjennom tidene på Skansen.


På Fjärilhuset og Haga Ocean kan du oppleve store kontraster i dyreriket! Ta først en tur gjennom den tropiske regnskogen blant vakre sommerfugler. Fortsett deretter til Akvariet, hvor du får et nærmere møte med revhaier og mange andre fisker!


Parken Zoo, Eskilstuna


Har du barn som er mest interessert i å klappe kaniner og minigriser, mens du er mer interessert i å se flodhester og hvitkinn-gibboner? Parken Zoo kan skilte med å være en av Sveriges første folkeparker, og kan i dag by på en rekke severdigheter og aktiviteter for hele familien. Se artister og opptredener, besøk dyreparken og Lilla Zoo, la barna teste ut fornøyelsesparken eller spill en runde med eventyrgolf.


Gårdsjö Älgpark, like utenfor Västerås


Litt lenger nord i regionen kan du dra på en guidet elgesafari i Gårdsjö Älgpark. Her kommer man virkelig tett på disse praktfulle og vakre dyrene. Etter turen kan dere slå dere ned i kaféen og nyte noen boller og vafler.


Elk in the forest. Photo: Danika Perkinson, UnsplashSkogens konge, elgen, er et majestetisk vesen. Her får du muligheten til å se disse dyrene på nært hold. Foto: Danika Perkinson, Unsplash


Torekällbergets friluftsmuseum, Södertälje


Kom nærmere 1800-tallet og den Sörmlandske historien på Torekällberget, midt i Södertälje. Se de gamle historiske bygningene og besøk stedegne gårdsdyr som mellerudskanin, gutefår og jämtgeit. Her er det selvfølgelig også sesongtilpassede markeder, handelsboder og kaféer som du kan slå deg ned ved når du trenger litt energipåfyll!


Maid and cow at Torekällberget in Södertälje. Photo: Kristina SvidénHvis du er heldig, kan du prøve deg på noen hverdagsaktiviteter fra 1800-tallet. Foto: Kristina Svidén, Torekällberget


Fra midten av juni til midten av august holder museet åpent hver dag, med daglige aktiviteter og moro for barn i alle aldrer. Tryllekunstnere, dukketeater og sjonglører blandes med dyrepassere og underholdere – alle med tidsriktige kostymer.


Playing on spoons at Torekällberget in Södertälje. Photo: Kristina SvidénKanskje du kan lære deg hvordan man spiller på skjeer? Foto: Kristina Svidén, Torekällberget


Kolmårdens djurpark, like utenfor Norrköping


Det er aldri feil med et besøk til Kolmårdens djurpark – Nordens største dyrepark! Antallet aktiviteter her er enormt. Se alle dyrene i den store dyreparken, ta en gondoltur, besøk Bamses verden, se det fascinerende delfinshowet og mye mer. Her finnes det også karuseller og berg-og-dal-baner for både store og små. Tør du å prøve Wildfire, som har blitt kåret til Europas beste berg-og-dal-bane?


Kolmården. Photo: Rana Mostaghel, UnsplashÅ ta en tur med gondolbanen Safaribanan er en helt unik opplevelse. Mellom 2,5 og 20 meter over bakken svever du gjennom skogen, hvor du kan se både afrikanske, asiatiske og nordiske dyr. Foto: Rana Mostaghel, Unsplash


Book et hotell i Mälardalen


Diving into a Swedish lake in summer time

Quick facts: Mälardalen

  • Mälardalen har ingen tydelig geografisk avgrensning. Som oftest mener man området rundt innsjøen Mälaren.
  • Mälardalen strekker seg gjennom landskapene Uppland, Västermanland og Södermanland. Av og til regnes også Örebrotrakten i Närke med.
  • I historisk tid utgjorde Mälardalen det såkalte Svea rike.
  • Man finner mange steder som har vært viktig gjennom svensk historie i Mälardalen: Birka Vikingastaden, den kongelige hovedstaden Stockholm, Sigtuna og Köping-Arboga-Kungsör er bare noen få eksempler.
  • Navnet Mälaren kan spores tilbake til 1300-tallet, og man tror at det kommer fra det norrøne «maelir» (grussjø).
  • Innsjøen Mälaren er Sveriges tredje største innsjø. Innsjøen var tidligere en del av Østersjøen, men som følge av landhevning ble vannet etterhvert isolert fra havet, og ble til slutt en lukket innsjø på 1100-tallet.