Sune Nordgren er Strawberry' egen kurator. Et av hotellene han har innredet er Clarion Hotel® Malmö Live, og her forteller han om noen av kunstverkene som utsmykker hotellet.

Kunstverk med teksten Forever, i rødt, henger på veggen i resepsjonen på Clarion Hotel Malmö Live.
Bloody Forever, som er den fulle tittelen på kunstverket, ble spesialbestilt for å henge i resepsjonen på Clarion Hotel Malmö Live.

På Clarion Hotel® Malmö Live møtes man av et fantastisk kunstverk i resepsjonen som roper ut ”Forever”. Hva er historien bak verket?

Kunstverket handler om vennskap og samhold, og i dette tilfellet gjelder det hotellets løfte til sine gjester. We are here for you – Forever. Verket består av 325 innkapslede LED-lys som styres av et program som får bokstavene til å pulsere, og skaper et bilde av dryppende blod.

Kunstverket er skapt av kunstnerparet, Tim Noble og Sue Webster, tilhørte pionerene innen Y.B.A. (Young British Artists) på slutten av 1980-tallet, sammen med andre kunstnere som Damian Hirst, Tracey Emin og Sarah Lucas. De har med tiden utviklet en punkete stil som innbefatter mye tekst, men også bevegelige bilder. Bloody Forever, som er verkets fulle tittel, har et selvstyrt lyssystem, og er utarbeidet spesielt for Clarion Hotel® Malmö Live, ved Neon Circus utenfor London. Verket er forsikret for hele 1,5 millioner kroner.

Når innså du at det var dette som trengtes i resepsjonen på Clarion Hotel® Malmö Live?

Da jeg så den mørke, stumme veggen bak den høye disken skjønte jeg at jeg måtte finne et alternativ til de fire klokkene som viser tiden i Malmö, London, New York og Tokyo. Noe som kan fascinere gjestene mens de står i kø for å sjekke inn, noe som beveger seg og lyser opp.

Mirror sculpture at Clarion Hotel Malmö Live_16_18Speilskulptur av Gunilla Klingberg.

Hva slags kunst finner man ellers på Clarion Hotel® Malmö Live?

På hotellet henger det aller største kunstverket vi har i hele samlingen: den argentinske kunstneren Fabian Marcaccios nesten 30 meter lange maleri «Re-Sketching Democracy» fra 2004. Vi visste at det ville bli vanskelig å finne plass til maleriet da vi kjøpte det, men i Malmö fikk det sin endelige plassering, og det fungerer helt strålende mot de mørke skiferveggene mellom hotellet og konserthuset. Bildene viser et vilt og uhemmet opprør, men har samtidig en fantastisk energi som liver opp den rettlinjede, stilige arkitekturen.

På hotellet finner man også en vakker skulptur av den svenske kunstneren, Gunilla Klingberg. Denne består av flere speil, som sammen skaper fire piler som peker i forskjellige retninger. Lyskildene i rommet reflekteres og danner et spennende område i en ellers kjedelig transportgang. Nå brukes området heller som en selfie-spot. I lobbybaren har vi også hengt opp imponerende fotografier av Vera Lutter og Axel Hütte.

Foto av Vera Lutter i lobbyområdet på Clarion Hotel Malmö Live_16_9Foto av Vera Lutter i lobbyområdet.

Hvordan valgte dere kunsten som skulle brukes på Clarion Hotel® Malmö Live?

For Petter A. Stordalen var det viktig å få inn Marcaccios gigantiske maleri. På Malmö Live hadde vi vegger som lett kunne holde de store formatene, så vi ville gjerne oppskalere kunsten, og samtidig tilføre lys til det mørke interiøret. Vi ville ha inn store signalverk som gjør det lettere å orientere seg rundt i det store bygget og «gatene» som tar gjestene gjennom hotell, konferansesaler og konserthus.

Big artwork on floor 3 at Clarion Hotel Malmö Live_16_9Takket være Clarion Hotel® Malmö Lives store overflater får kunsten god plass å boltre seg på, og fungerer som signalverk som skal gjøre det lett for gjestene å orientere seg rundt i bygget.

Hvilke hoteller jobber du med nå?

Oslo er veldig i siget akkurat nå. Der er vi i gang med fire hoteller samtidig. Nye Clarion Hotel® The Hub får ny kunst som skal komplettere det som allerede var der fra før, fra den gang det het Royal Christiania. Clarion Hotel® Oslo i Bjørvika vil samarbeide med det nye Munch-museet som ligger ved siden av, og kunsten på hotellet er inspirert av Munch. Det nye Amerikalinjen ved Jernbanetorget blir en ekte perle i Oslo, med mye interessant og annerledes kunst.

Ved Solli Plass skal det gamle Lysverket, et av de fineste Art Deco-byggene i Oslo, bli forvandlet til det unike hotellet Sommerro. Der har jeg bare vært én gang, men har begynt å planlegge hvordan alt det fine som allerede er der kan brukes og fremheves ved hjelp av kunst. Men som om dette ikke var nok, så skal også det vakre gamle hovedpostkontoret i København (Villa Copenhagen, reds. anm.) få sin egen kunst. Her planlegger vi å lage en imponerende entré med et slående signalverk!

Photo in a staircase at Clarion Hotel Malmö Live_16_18Fotokunst i toppen av en trapp på Clarion Hotel® Malmö Live.


Artikkelen ble publisert for første gang i Nights Magazine nr 16, 2018.


Ønsker du å omgi deg med kunst og design?

Sikre deg et rom på et av våre hoteller som har ekstra fokus på nettopp dette. Disse hotellene ligger også i gangavstand til et kunstmuseum.

Portrait of Sune Nordgren in black and white in front of a large photo.

Hvem er Sune Nordgren?

  • Kunstkurator som har valgt kunsten som står utstilt blant annet på Clarion Hotel® The Edge i Tromsø, SKT. PETRI i København og Comfort Hotel® Runway ved Oslo Lufthavn Gardermoen.
  • Bakgrunn som kunstner, formgiver, kunstkritiker, programleder og sjef for Nasjonalmuseet i Oslo.
  • Det første samarbeidet med Petter A. Stordalen ble å legge til Petters private kunstsamling.
  • Det første hotellprosjektet han deltok i var i 2008: å velge kunst til Clarion Hotel® Sign.
  • To favorittkunstnere: Julian Opie (kunstverk utstilt på spahotellet Yasuragi og THE THIEF i Oslo) og Alex Katz (kunstverk utstilt på Clarion Hotel® Trondheim).