Hva skjer når livet forandres uten at du selv har valgt det? Hvordan reagerer man når familien splittes og en av foreldrene plutselig kommer ut som homofil? For Carolin Solskär, 27, ble dette en turbulent tid som til slutt førte til en viktig samtale som ga svar på mange spørsmål.

Carolin Solskär med far sin
Carolin Solskär med Curt, far sin, på Pride.

Da Carolin Skolskär var 20 år valgte hennes far Curt å forlate moren. Hvorfor? Hadde han truffet noen nye? Var det en kollega på jobben? Frustrasjon, sinne og følelse av uvitenhet vokste. Carolin hadde vanskelig med å akseptere farens valg etter så mange år i ekteskap at hun brøt kontakten med faren i et helt år. Så gikk det ytterlige fire år til Curt kom ut av skapet.


Vi fikk æren av å ta del i Carolins historie om relasjonen til hennes far. En far som har vist stort mot. Les intervjuet med Carolin og bli inspirert av familiens historie du også!


“Får bli en mann neste gang!”


Etter at Carolins foreldre skilte seg når hun var 20 år var hun forvirret, sint og lei seg. Men etter ett år og ingen kontakt fikk Carolin og Curts relasjon en endring.


– Det kom egentlig ikke som noe sjokk for meg. Jeg og resten av familien hadde hatt en følelse en stund, til og med mamma hadde skjønt det. Pappa var dypt engasjert i gruppen EKHO, allerede året før pappa kom ut så gikk jeg sammen med pappa i Göteborgs Pride-parade. I leiligheten hans hang det Prideflagg, og han hadde en paraply med Pride-farger, forteller Carolin og fortsetter:


– Jeg var 24 år og vi satt og drakk kaffe og snakket om fremtiden, og om han noen gang skulle finne seg en ny partner. Det trodde ikke pappa at han skulle gjøre, men han la forsiktig til “men om jeg gjør det, så får det nok bli en mann neste gang!”


Beskjeden ga lettelse


– At han endelig fortalte det til meg føltes veldig fint. Endelig fikk jeg en bekreftelse, og fikk vite det! Jeg husker at jeg gjorde mitt beste for å ikke gråte, fori jeg ville ikke at pappa skulle tro at jeg gråt fordi jeg var skuffet eller lei meg. Tårene kom fordi jeg var stolt og lykkelig, forteller Carolin.– Når han endelig fortalte det føltes det veldig bra, sier Carolin.Bekymring for hat og trakassering


Når en nær slektning kommer ut som homofil, er det flere tanker som spinner i hodet. Det er ikke alltid at sånn informasjon tas imot med kjærlighet og aksept, og det kan også ta tid å venne seg til det eller forstå. Da Carolin sin far kom ut som homofil var det en lettelse, men det var ikke helt uten forvirring og spørsmålstegn.


– I en stund hadde jeg noen tanker om at livet mitt bare hadde vært en en stor løgn, forteller Carolin. At jeg bare eksisterte fordi pappa prøvde å skjule hvem han egentlig var og at jeg egentlig ikke burde eksistere. Jeg vet jo at det ikke er sant, selvfølgelig. Og det er ikke noe jeg tenker på lengre. Så føler jeg noen ganger at jeg kjenner en uro for pappa som jeg aldri gjorde før. Jeg kan uroe meg enormt for at han skal oppleve hat. At han skal gå ute i regnet med sin Pride-fargede paraply eller med sin pin på jakken, og at det skal dukke opp noen idioter som plager eller trakasserer han.


“Like mye far og datter som venner”


At relasjonen til sine foreldre endrer seg trenger ikke nødvendigvis være noe negativt. For Carolin og Curt har situasjonen ført til at forholdet deres har vokst. En stor byrde har blitt lettet fra Curts skuldre. Han kan endelig slappe av og er en mye roligere person.


– Den største endringen vil jeg si er at jeg har mye mer forståelse for min far nå enn jeg hadde før. Jeg forstår at dette er noe han har båret på hele sitt liv og at det har vært tungt. Etter at han kom ut som homofil og begynte å leve et mer åpent liv, har han hatt det mye bedre og er lykkelig. At han har vært så åpen og ærlig mot meg, har gjort at vi har fått en mer “voksen” relasjon. Jeg ser på han like mye som en venn som min pappa, og jeg kjenner meg 100 % trygg på at uansett hva som skjer i livet mitt, kan jeg alltid komme til han, forteller Carolin til oss.


carolin-solsk%C3%A4r-pappa-pride-cross.jpg


“En sann ære å få gå sammen med han i paraden”


Carolin og hennes pappa begynte å feire Pride allerede året før han kom ut av skapet som homofil. Allerede da begynte Carolin å skjønne hvordan alt hang sammen, og at det var noe mer enn bare mye engasjement fra hans side. Da de i 2014 gikk i Pride-paraden i Göteborg sammen, så Carolin hvor stolt og glad Curt var. Etter det har de feiret Pride sammen hvert år; han reiser til Stockholm, og sammen går de stolt i Pride-paraden.


– Da vi gikk sammen i Göteborg Pride for første gang så jeg hvor stolt og glad pappa var. Han introduserte meg for alle han kjente, og jeg så hvor glade vennene hans ble når han sa: “dette er min datter”.


Til andre familier som har det vanskelig med å akseptere


Vi spurte Carolin om hva hun vil si til andre familier som går igjennom det samme eller har vært i lignende situasjon:


– Jeg vil tro at hvis du har vanskelig for å akseptere at en av foreldrene dine har kommet ut av skapet, kan det være fordi du er redd for at familien skal bli “ødelagt”. Men, det kommer kun til å skje hvis du tillater det. For min familie og meg var det faktumet at faren min kom ut av skapet en sjanse for oss til å begynne på nytt. Etter det kunne vi lage den lykkelige familien som vi nå alltid ville være.Vi er ikke den typiske kjernefamilien, men vi er en bedre og morsommere familie enn vi noensinne har vært.– For meg personlig, var den vanskelige delen å håndtere at foreldrene mine skilte seg, og at pappa “forlot” oss. Jeg var sint og skuffet fordi jeg følte han ødela familien vår. Syv år senere med fasiten i hånden vet jeg at foreldrene mine ikke var lykkelige, i hvert fall ikke så lykkelige som de er nå. Både i sine egne separate liv, og i det vennskapet som med tiden har vokst frem mellom dem. Når jeg ser på familien min i dag, føler jeg meg veldig takknemlig og glad. Vi er ikke den typiske kjernefamilien, men vi er en bedre og morsommere familie enn vi noensinne har vært. Sammenligner jeg julaften, midtsommer eller bursdagsfeiringer for 10 år siden, og hvordan det er i dag (hele familien feirer fortsatt sammen), så er det som natt og dag. Vi prater og ler, og har det veldig bra sammen. Vi støtter og tror på hverandre. DET er en familie for meg.


“Oppvokst i en tid og et miljø der homofili ble sett på som noe veldig feil”


– Så vil jeg si; se på det som en mulighet på å skape noe bedre, og ha en forståelse for hvor sterkt og modig det er for din forelder å komme ut av skapet. Trolig er han eller hun vokst opp i en tid og miljø der homofili har ble sett på som noe veldig feil og rart, og det er stor sannsynlighet for at din forelder har levd store deler av sitt liv med en skam og uro. Tenk hvor fantastisk at han eller hun velger å være åpen mot deg og fremfor alt seg selv. Hyll det.


Carolin sin hyllest til sin pappa:


Pappa, jeg kan ikke tenke meg et bedre forbilde enn deg. Du er nesten 60 år gammel, har vært gift med en kvinne i over 20 år og har to barn med henne. Til tross for det bestemmer du deg for å endelig våge å være ærlig med deg selv – det synes jeg er så utrolig bra. Du har vist meg at det ALDRI er for sent å tørre å være seg selv, og du har gitt meg kraften til å selv alltid våge å være den jeg er. Jeg er så glad for at du er min pappa. Jeg er så glad for at du er min venn. Jeg er så glad for at du turte å ta steget og våget å ta den tøffe beslutningen. Jeg forstår at det er tider der du har tvilt og tenkt “tok jeg det riktige valget?”, og jeg vil bare si at du skal vite at det du gjorde det. Du gjorde riktig. Takk for at du turte å være så sterk og modig. Jeg er så stolt over deg.
Strawberry – stolt partner av Pride


Hos Strawberry er du velkommen akkurat som du er. Vi er overbevist om at ulikheter mellom våre gjester og medarbeidere bidrar til å skape unike hotellopplevelser og magiske møter. Mangfold gjør oss bedre. Vår dør står alltid åpen.


Her er det rom for alle.
Relaterte artikler


Les alt om Pride og Strawberry


Feir Pride med oss – full oversikt over steder og datoer


Vil du vite mer om Pride? Lurer du på hva regnbueflagget står for? Hvilke berømte hendelser har gjort Pride til hva det er idag? Les alt du trenger å vite om Pride!


Stolte foreldre til LHBT-barn forteller om sine erfaringer


Stordalen om Pride-episoden han aldri kommer til å glemme: “Det ble en viktig markering”

Carolin Solskär med far sin

Hvem er Carolin Solskär?

  • Namn: Carolin Solskär
  • Alder: 27
  • Gjør: Program Manager i Microsoft
  • Antall Pride-parader: 5
  • Bor: Stockholm
  • Familie: Mamma, pappa og lillesøster