Gjør deg klar til årets mest fargeglade folkefest – Pride! Hva vet du egentlig om Pride-bevegelsen? Hva står ”regnbueflagget” for? Hvilke låter er mest kjent og hvilke berømte hendelser har gjort Pride til hva det er i dag?

Pride flag waving in the sky
Regnbueflagget er en fargerik manifestasjon av kjærlighet og toleranse – uansett legning.

Hva er Pride?


Gaypride, Pride, Pride-feiring eller Pride-bevegelsen er en del av homobevegelsen som jobber for at mennesker skal være stolte over sin seksuelle legning, for at mangfoldet i seksuelle legninger skal betraktes som noe positivt, og for at seksuell legning og kjønnsidentitet skal erkjennes som en del av ens personlighet. Pride-bevegelsen vises fremfor alt i form av Pride-festivaler eller Pride-parader – ofte med et karnevals-lignende uttrykk fylt av farger, utsmykninger og glede. Festivalene og paradene finnes i dag i mange byer i hele verden.


pride-parade-helsinki-people.jpg


Derfor støtter vi Pride: Petter A. Stordalen om Pride-episoden han aldri kommer til å glemme.


Viktige historiske øyeblikk


Ordet ”pride” kom først som navnet på den Los Angeles-baserte skeive organisasjonen Personal Rights in Defense and Education – grunnlagt i 1966. Stonewall-opprøret tre år senere, altså i 1969, i  New York er en viktig milepæl i den politiske utviklingen for emnet. Opprøret innebar at transpersoner, lesbiske, homofile hadde sett seg lei av politiets trakassering av skeive, og slo derfor tilbake mot politiets razzia av baren Stonewall Inn. Det ble startskuddet for vår tids LHBT-bevegelse.


Feiring av Pride i Norge


I Norge feires mangfoldet og kjærligheten i flere byer med festivaler hvor alle får være akkurat den de vil være. Noen Prider er store og varer i mange dager, mens andre er mindre og varer kanskje kun en formiddag. Mulighetene er mange. Pride er uansett en fest! Her er bare noen av stedene Pride feires.Pride-paraden er både fest og moro, solidaritet med alle de som ikke kan gå og en politisk markering av mangfoldet av kjønnsuttrykk, seksualitet, identitet og legninger.Den består av frivillige bidrag med musikk, kostymer, engasjement og kjærlighet. Under Pride-feiringen er Pride-paraden det store høydepunktet, og er etter 17. mai-toget, det mest synlige arrangementet i Oslo i løpet av året. Alle er invitert til å delta!


Hva betyr regnbueflagget, Pride sitt fremste symbol?


Det finnes ulike symbol for Pride-bevegelsen, men det absolutt mest kjente er regnbueflagget. Flaggets farger – rødt, oransje, gult, grønt, blått og lilla – gjenspeiler mangfoldet i LHBT-bevegelsen og brukes ofte som et symbol for stolthet blant homofile, bifile, trans- og queerpersoner. Pride-flagget har sin opprinnelse fra San Francisco, men brukes i dag over hele verden. Det første flagget hadde opprinnelig åtte striper, men i dag har det kun seks, hvor hver farge har sin betydning: Rødt for livet, oransje for helbredelse, gult for sollys, grønt for natur, blått for harmoni og lilla for sjelen.


West Pride Parade in Gothenburg - pride flag


Kjente Pride-låter i Norge – og verden


Pride = kjærlighet, farger og pulserende musikk. Låtene, rytmen og tonene er derfor viktige innslag for å gjøre Pride til den folkefesten det er. Det finnes mange grunner til å delta på Pride i de ulike norske byene, men Pride feires også stort i vårt kjære naboland Sverige, spesielt i hovedstaden Stockholm. Pride-låten er den låten som hvert år blir valgt til å representere Pride og alt det innebærer i de ulike byene og landene. En god Pride-låt pleier å være en fengende sang man kan danse til, som er leken og lett synge med på.


Internasjonale superstjerner


Også internasjonalt finnes det flere kjente pride-låter. En av de mest kjente er ”I’m Coming Out” – en klassiker fra 1980 med Diana Ross. Blant de moderne internasjonale artistene fremheves ofte Lady Gaga og hennes låter – eksempelvis”Born This Way” fra 2011.
Strawberry – stolt sponsor av Pride i Norden


Vi er stolt sponsor av Pride i Norden! Vi har mange ulike hotell med noe for enhver smak. Besøk nettsiden vår og finn ditt drømmehotell i byen du vil feire Pride i!


Hos oss er du velkommen akkurat som du er. Vi er overbevist om at ulikheter mellom våre gjester og medarbeidere bidrar til å skape unike hotellopplevelser og magiske møter. Mangfold gjør oss bedre. Vår dør står alltid åpen.


Her er det #roomforall!