Begrepet  ”å komme ut” står ofte i fokus i samtalen om LHBT-spørsmål. Å fortelle hvem man virkelig er når normen sier noen annet, fører til at mange får spørsmål i hodet som ”elsker du meg som den jeg er?” 

stolta-foraldrar-till-hbtq-barn-pride-parade.jpg
Organisasjonen til HBTQ-barn under Prideparaden

Uavhengig om deg som foreldre gir et rungende ”JA” på det spørsmålet eller sliter med motstridende følelser eller bekymring finnes det allerede foreldre der ute som har gått gjennom det samme. Vi har truffet den ideelle organisasjonen Stolta föräldrar till hbtqi+-barn (hbtqi+ er tilsvarende lhbt+ i Norge), og fått verdifulle tips fra foreldre som har gått gjennom sine egne ”komme-ut”-prosesser.

Foto: Mats Påhlsson

Foreldre går også gjennom en ”komme-ut” prosess

Da Mats Pahlssons datter kom ut som lesbisk tok det ikke lang tid før han bestemte seg for å engasjere seg i LHBT-spørsmål. Nettverket Stolta Föräldrar kjentes ut som et naturlig og riktig valg.

– Foreldre går også gjennom en prosess. Denne prosessen varierer fra person til person akkurat slik som det gjør hos våre barn. Men i foreldrerollen finnes det også mye som er likt, så å kunne dele sine tanker, refleksjoner og bekymringer er viktig, befriende og nyttig. Derfor er denne organisasjonen så viktig.

Organisasjonen ble grunnlagt i 1998 i Stockholm av en gruppe foreldre. De hadde et behov for å møte andre foreldre i samme situasjon. I dag er Mats formann i Stolta Föräldar.

– Jeg vil gjøre en forskjell for mange av LHBT personenes hverdag og dele mine erfaringer til andre foreldre. Å kunne gi litt av meg selv og få dobbelt så mye tilbake i form av varme og kjærlighet – kan det bli bedre? Det ble så naturlig for meg etter at min datter kom ut, og hun er så glad og stolt over at jeg velger å engasjere meg! Det er ikke så mye for min egen skyld at jeg engasjerer meg, men for de LHBT personene som ikke har så stolte foreldre, og de foreldre som trenger litt støtte og hjelp på veien.

Aktiviteter, foredrag og arrangementer du kan delta på

Mange foreldre som kontakter foreningen kjenner en lettelse over å ha noen å vende seg til. Det spiller ingen rolle hvor i Sverige du bor – Stolta Föräldrar finnes tilgjengelig på mail, telefon og Facebook. Gjennom foreningen kan du ta en kaffe med noen som har gått gjennom det samme som deg, eller bli med på noen av aktivitetene eller foredragene. Under Pridefestivalen i Stockholm kan man også besøke Stolte Föräldär sitt telt på Østermalm IP – dette er en viktig møteplass for å løfte LHBT spørsmål.

–  Pride løfter ulike LHBT-spørsmål og er en frisone for homofile, biseksuell og transseksuelle, og de kunstutrykkene som finnes i LHBT-bevegelsen. Det er en uke i kjærligheten og gledens tegn, men også en uke der vi sammen kan vise at LHBT-personers rettigheter og hverdag ikke alltid er lik hverdagen for heterofile. Ja, den har forandret seg en del, men vi har dessverre et stykke igjen, til og med her i Sverige, forteller Mats Påhlsson.

De som er med i arbeidsgruppen er helt vanlig foreldre som bruker sine egne erfaringer og kontakter, og fra andre foreldre og LHBT-personer. Mats sin foreldregruppe holder til i Stockholmsområdet, men det finnes flere søsterorganisasjoner i Sverige som foreldrene kan vende seg til.

-Vi vender oss til foreldre der barna netopp har kommet ut, og til foreldre som allerede vært gjennom denne prosessen. Og med barn så mener vi personer i alle aldre.

Mats 3 råd til foreldre som har vanskelig for å akseptere sitt barns seksuelle ledning eller kjønnsidentitet:

#1 Alt ble kanskje ikke som du hadde tenkt deg eller trodde det skulle bli – men ikke la det gå ut over din kjærlighet til barnet ditt. Det er nå at ditt barn trenger din kjærlighet og støtte aller mest.

#2 Aksepter at det kan ta litt tid å lande, du har også gått gjennom en prosess, men prøv å spar ditt barn for din egen bekymring –  ditt barn har nok med sin egen prosess.

#3 Du er ikke alene, så vær ikke redd for å ta i mot hjelp og støtte om du trenger det.

Til venstre: Åsa Aremyr Boding. Til høyre: Yvonne Petterson

Vi fikk mulighet til å prate med Åsa og Yvonne som er to andre engasjerte foreldre som er med i foreningen. Vi spurte dem om det er noe de vil si til andre foreldre.

“A day without lesbians is like a day without sunshine”

Åsa Aremyr Boding beskriver familien sin som helt vanlig, med mamma, pappa, sønn og datter. Hus, hund og minibuss. Når det eldste barnet kom ut som bi svarte foreldrene glatt med ”velkommen til klubben”. Etter en tid kom han også også ut som transseksuell, og familien er nå engasjert i prosessen med kjønnsutredning. Når senere deres yngste datter fortalte at hun var lesbisk var det ingen stor sak for familien, men for samfunnet rundt.

-Som vi bruker å si ”a day without lesbians is like a day withouth sunshine.” Jeg er så utrolig glad og stolt over mine kloke og modige barn, og at de står opp for seg selv og andre, og de har inspirert meg til å gjøre det samme.

”Det er greit å kjenne tvil, bekymring, sorg og usikkerhet”

Når vi spør Åsa om hvilke tips hun vil gi til andre foreldre så trekker en hun frem et viktig punkt i prosessen.

–  Jeg vil si at det er greit å kjenne tvil, bekymring, sorg og usikkerhet. Man må få tilate seg å ha en ”komme-ut-prosess” som foreldre. Det går ikke over på dagen. Jeg ble plutselig ”utfordret” med at barnet mitt var transseksuell, og man er aldri så fordomsfri som man tror, og det er greit. Men det er ikke greit å ikke akspetere barnet sitt som det er .

Å ikke være så fordomsfri som man tror kan vekke en stor porsjon skam og skyld. Selv om Sverige anses å være en foregangsland på mange områder er fortsatt tanken om at hetero er normen ganske sterk. Nyheten om at ens barn er homofil kommer ofte som et sjokk, og da kan det være en god idè å spørre seg selv hva som egentlig er viktig.

–  Man elsker jo sitt barn med alt som hører med, og det endres jo ikke selv om barnet ditt blir forelsket i noen av samme kjønn, eller i alle kjønn. Eller om barnet ditt identifiserer seg som et annet kjønn enn det de har fått tildelt når de ble født, sier Åsa Aremyr Boding.

”Jeg engasjerer meg også i hvordan det ser ut for LHBT-personer i alle land”

Yvonne Petterson sitt engasjement i Stolta Föräldrar startet med at hun ville støtte sin yngste sønn, som er homofil. Engasjementet vokste raskt, og i dag vil Yvonne vise omverden hvor viktig det er at foreldrene stiller opp og er det for sine LHBT-barn. Hun ser absolutt viktigheten i å støtte både foreldrene og barna i deres prosesser, uansett hvor unge eller gamle de er. Arbeidet med å støtte andre mennesker har også spredd seg utenfor Sveriges grenser.

–  Jeg har også engasjert meg i andre lands situasjoner for LHBT-personer så godt som det går, og jeg er med i et europeisk foreldrenettverkt. Blant annet har vi kontakt med en foreldregruppe i USA, og vi har hatt kontakt med russiske foreldre i en LHBT-gruppe i St.Petersburg. Jeg og to andre tidligere medlemmer i arbeidsgruppen har vært i St.Petersburg på Queerfestival og i Riga på Europride.

Yvonnes 4 råd til deg som har LHBT-barn:

#1 Det er fortsatt ditt barn, barnet har ikke blitt en annen person, og er like mye verdt å elske.

#2 Du er i en prosess, og det kan ta tid. Forklar det til barnet ditt. Barnet ditt har gått gjennom en prosess, og det har hatt tid. Foreldrene går også gjennom en ”komme-ut”prosess.

#3 Trenger du informasjon, ikke bruk barnet ditt som ekspert! Det kan være vanskelig og slitsomt for barnet ditt med mange spørsmål. Du kan sjekke med barnet ditt om det er greit å stille noen spørsmål, men respekter om barnet ditt ikke vil eller orker å svare. Søk heller informasjon gjennom andre voksne, som foreningen Stolte Föräldrar eller RFSL.

#4 Søk gjerne kontakt med andre foreldre til LHBT-barn, det kan du gjøre gjennom oss.


Strawberry – stolt partner av Pride

Til Strawberry er du velkommen akkurat slik som du er. Vi er overbevist om at ulikheter mellom våre gjester og medarbeidere bidrar til unike hotellopplevelser og magiske møter. Mangfold gjør oss bedre. Vår dør står alltid åpen.

Her er det rom for alle.