Som sommerdestinasjon er Skåne vanskelig å slå. Rolig liv på landet blandet med kontinentale mattrender og herlig badeliv. At Skåne er Sveriges mest solsikre område gjør ikke saken verre. Men hva kan man gjøre i Skåne? Du trenger ikke bekymre deg – her er våre beste tips for å få maksimalt ut av ferien din i Sør-Sverige!

Biking on Ven. Photo: Viktor Silfverhjelm Hultqvist

Deilige Skåne! Det sørligste landskapet i Sverige byr på masse spennende arkitektur, kultur og historie. Det finnes fortsatt mange spor etter vikingtiden og de gamle krigene med de danske naboene i sør. Her kan du veksle mellom spennende utflukter i de svenske forfedrenes fotspor, kontinentalt byliv og herlige turer i kveldssolen langs restauranter, barer og strandpromenader. Muligheten for avslappet ferieliv er uendelig mange i Skåne.


Sommerbad i fersk-, salt- eller brakkvann?


Når det føles som om luften i byene står stille, er dukkerten heldigvis aldri langt unna! Skåne kan skryte av en kystlinje som går i tre forskjellige retninger, mot vest, øst og sør. På vestsiden av Skåne har du det salte Øresundbadet, mens du på østsiden kan ta en dukkert i brakkvannet i Østersjøen.


Mange steder rundt om i Skåne har også badevennlige innsjøer med varmere ferskvann. Her finnes noe for enhver smak, enten du foretrekker lange sandstrender, hopp fra brygga, bratte klipper, kaldtvannsbad med stige eller rullesteinstrender. Ofte bare en kort kjøretur unna.


Strand i Ystad, SkåneHvite sandstrender finnes det mange av i Skåne. Denne finner du i Ystad, på Østersjøsiden av Skåne.


Österlen – Nordens Provence


Det er få steder i Sverige som ligner like mye på franske Provence som Österlen. Her finner du vidstrakte jorder, skyggefull bøkeskog, sandbad, gammeldagse kalksteinshus og valmuer langs veikanten. I Simrishamn og Kivik finnes det til og med vingårder. Ikke så rart at nasjonalpoeten Ulf Lundell og de fleste av Sveriges kunstnere har slått seg ned her.


Skillinge på Österlen i Skåne. Foto: Julius Jansson, UnsplashSkillinge er en av de mange små landsbyene med tradisjonelle hus som ligger rundt omkring i Österlen. Foto: Julius Jansson, Unsplash


Takket være en praktisk kjøreavstand på cirka halvannen time fra Malmö, eller en time fra Kristianstad, går det raskere å reise til Österlen enn til Rivieraen! Og du, hvis du savner å besøke de britiske øyer, kan du til og med finne Sveriges svar på Stonehenge her: Fornminnet Ales stener i Kåseberga.


Ale stenar i Kåseberga på Österlen i SkåneFornminnet Ales Stener er en skipsformet steinsetting i Kåseberga i nærheten av Ystad. Foto: Arvid Hoidahl, Unsplash


Vingårdene!


Det er lett å glemme at Skåne ligger i Sverige når man oppdager at det finnes intet mindre enn førti vingårder i dette landskapet. Både jorda og klimaet i Skåne egner seg godt for vindyrking, særlig den grønne druen Solaris som trives med den relativt korte, nordiske vekstsesongen.


Vinproduksjon er en voksende næring i Skåne. De aller første startet for cirka 20 år siden, men det er først de siste fem–ti årene at antallet vingårder virkelig har økt. Langs alle de tre kystene (og selv i innlandet) finner du gårder som tilbyr vinsmaking, og ofte en matbit på gårdens restaurant i tillegg. Her kan du ta en rolig spasertur langs vinrankene, lære mer om druesortene og gårdenes unike terroir – så slipper du å være trist på grunn av den avlyste turen til Napa Valley eller Toscana.


På nettsiden Vinvagen.se finner du kart med adresser og kontaktinformasjon til de fleste vingårder i hele Skåne.


Österlens gull


Man kunne tro at det var Kiviks gylne eplejuice som ble kalt for Österlens gull, men det handler faktisk om rapsoljen. Ikke så rart når det nettopp er svaiende, solgule rapsåkre man forestiller seg når man tenker på Skåne.


Rapsfält i solnedgång. Foto: Marigna Roth, UnsplashSynet av de gule rapsåkrene er imidlertid ingen høysommeropplevelse. De blomstrer nemlig bare i perioden mellom mai og juni. Foto: Marigna Roth, Unsplash


Hvis du vil stifte nærmere bekjentskap med det flytende gullet, anbefaler vi en tur til Gunnarshögs gård i Hammenhög, like ved turistattraksjonen Glimminge hus. I tillegg til butikken, som tilbyr hele Gunnarshög-sortimentet, finner du også en gårdskafé hvor du kan ta en kaffepause og samtidig la deg inspirere av nye bruksområder for rapsolje. Personalet er kunnskapsrikt og forteller gjerne om raps samt hvorfor den kaldpressede oljen er minst like sunn som olivenolje.


En dagstur til øya Ven


Midt i det glitrende vannet i Öresund finner du øya Ven. Hit kommer du med en 30 minutters båttur fra Landskrona (som ligger mellom Malmö og Helsingborg). Med en omkrets på en mil er øya perfekt å utforske på sykkel. I tillegg til vakre strender, bølgende hav og små grusveier, er øya rik på historie som startet like etter at innlandsisen slapp taket i Skandinavia.


Øyas historie kan utforskes på Tycho Brahe-museet og øyas Hembygdsgård – hvor du også kan få deg en kopp kaffe og kjøpe gårdens egen honning. På Spirit of Hven kan du slukke tørsten. I tillegg til å være gourmetpub og restaurant, er dette også et destilleri som produserer egen whisky.


St: Ibbs kyrka på Ven. Foto: Viktor Silfverhielm HultqvistSt: Ibbs kirke oppe på høyden har utsikt over Öresund og havnen nedenfor. Foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist.


Det tilbys guidede turer hvor du kan lære enda mer om gullkornene på Ven. Visste du forresten at Ven har nesten 400 fastboende og er et levende samfunn hele året? Hvis besøket på Ven gir mersmak, hjelper det aktive og driftige bygdelaget deg med å svare på spørsmål om innflytting og etablering på øya.


En somrig cykeltur på ön Ven. Foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist Å sykle på Ven er noe alle burde få oppleve minst én gang i livet. Foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist, www.upplevven.se.


Ting å gjøre i Malmö


I Sveriges tredje største by finnes det uendelig med aktiviteter og opplevelser både for barnefamilier, par og vennegjenger. Uansett smak kan man lett holde seg sysselsatt i både dager og uker.


Barrunder på Lilla Torg eller Möllan er et naturlig valg for den som er tørst og liker folkeliv. Er du ute etter litt mer barnevennlige aktiviteter, ligger Riberborgsstranden innenfor rekkevidde, med storslått utsikt over både Öresundsbroen og Turning Torso.


malmo-lilla-torg.jpgRundt Lilla Torg i Malmö finner du kroer, barer og uteserveringer som passer utmerket for en sommerkveld med gode venner.


Kulturinteresserte vil sette pris på Moderna Museet i Malmö og musikkinteresserte er ofte å finne på KB (Kulturbolaget), eller i en av byens mange platebutikker. Samler du på musikk, må du ikke gå glipp av Lilla Torgs Seriemagasin, hvor det hyggelige personalet selger nøye utvalgte gamle og nye vinylplater.


Malmö Folkets Park


Hvis du bare har tid til én ting i Malmö, kan vi garantere at du vil oppleve mest mulig på kortest mulig tid i Folkets Park i nærheten av Möllevångstorget. I tillegg til to lekeplasser, en skatepark og plaskedam er parken en eklektisk samling av alt fra tradisjonelt folkeparksinventar, som grillkiosk og teaterscene, til mer eksotiske innslag som møteplassen Moriska paviljongen.


Folkets Park i Malmö er den eldste folkeparken i verden. En av de eldste bygningene i parken er Far i hatten, som ble bygget i 1892 og som i dag huser et dansegulv/nattklubb og en KRAV-merket restaurant som serverer lokalproduserte retter.


Folkets park i Malmö en solig sommardagBåde innbyggerne i Malmö og turistene strømmer til Folkets park om sommeren. Særlig når været er fint.


Alle golfbaner i nordvestlige Skåne


Ligger Helsingborg i Florida? Det skulle man nesten tro, for det er bare i Florida golfbanene ligger tettere enn i nordvestlige Skåne. En times kjøretur fra Helsingborg finner du en rekke baner, alle med ulike vanskelighetsgrader og naturomgivelser, fra karrig kystlandskap til frodig innland.


Mölle Golfklubb skiller seg ut, siden den unike 18-hullsbanen ligger midt i et vakkert naturreservat. Men Vasatorps Golfklubb har flere baner og er blitt kåret til Sverige beste golfbane flere år på rad. St: Arilds Golfklubb har en vakker beliggenhet med strålende utsikt over Kullabygden og holder internasjonal høy standard. Er det vanskelig å velge? Det skjønner vi godt!


Golf st Arlid GolfklubbEn lun sommerkveld i solen. Da passer det fint med en golfrunde i naturskjønne omgivelser. Foto: St: Arild Golfklubb


Her på Skånes vestkyst ligger også Höganäs, kjent for sin keramikk og de karakteristiske brune krukkene. Ta en avstikker fra golfbanen til keramikksenteret og beundre håndverket. På Höganäs Design outlet kan du kjøpe kvalitetskeramikk til gode priser.


Bølgende landskap ved Brösarps backar


Skåne er viden kjent for sitt flate landskap. I tillegg til de flate jordene finnes det likevel en rekke naturskjønne og landlige miljøer som passer utmerket for en bilutflukt. Ta en tur til Brösarps backar og nyt de bølgende åsene i Verkeåns vakre naturreservat.


Brösarps backar - porten till ÖsterlenBrösarps backar stemmer overhodet ikke med bildet man har av flate Skåne. Kjenner du igjen omgivelsene fra Brødrene Løvehjerte?


Bakkenes særegne form skyldes innlandsisen, og de er godt kjent i den svenske kulturen. De er blant annet avbildet i oljemalerier av prins Eugene, og fungerte også som inspirasjonskilde til Brødrene Løvehjertes Nangijala. Hvis du er Astrid Lindgren-fan, kan vi anbefale deg å ta en avstikker til Källagården, som ligger rett ved siden av Brösarps backar. Korsvirkesgården med aner fra 1700-tallet, har en eplehage som ble forvandlet til Körsbärsdalen da Brødrene Løvehjerte ble filmet.


Oppdag Skåne til fots – Skåneleden


Den mest naturnære opplevelsen av Skåne får du til fots. Rundt omkring i landskapet finner du en rekke turstier, som sammen går under navnet Skåneleden. Noen egner seg godt til kortere dagsturer i nærheten av Malmö eller andre byer, mens andre går fra kyst til kyst gjennom hele landet. Noen strekninger består av steinete kystruter, andre går gjennom uberørt urskog og langs små innsjøer. Til sammen dekker Skåneleden 130 mil med turstier.


Mange av Skåneledens strekninger går over privat grunn. For å være sikker på at du ikke går inn i en oksehage eller går deg vill, er det bare å følge de oransje skiltene som nettopp markerer Skåneleden.


Selv om du kan gå i flere dager uten å møte et annet menneske, er ikke sivilisasjonen langt unna. På mange steder langs stiene finner du også leirplasser med vindbeskyttelse, toalett og ildsted med oppstilt ved, alt helt gratis. Nettopp for deg som vil ta en pause og nyte naturen enda litt lenger.


Vandringsled i Stenshuvud nationalpark i SkåneEn del av Skåneleden som går gjennom Stenshuvuds nasjonalpark. Forskning fra blant annet Naturvårdsverket viser at det er bra for helsa å være ute i naturen. Bare det å se på bilder med naturmotiv bidrar til å senke blodtrykket og redusere uro i kroppen. Så vær så god, dagens helseboost.


Book våre hotell i Skåne:Vil du vite mer om Skåne? Her finner du mer herlig informasjon: