Kultur, kunst, historie eller natur? Lund har noe for alle, uansett om du reiser med barn, partneren din eller med venner! Vi lister opp de topp 6 beste severdighetene i Lund!

lund cathedral, towers, lund
De velkjente kirketårnene på Lunds domkirke.

Slingrende brosteinsgater, historiske bygninger og syklende studenter – velkommen til Lund og en av Sveriges eldste byer! Her får du de beste tipsene til ting å gjøre i Lund.


#1 Lunds Domkirke


Er det en kirke du ikke bør gå glipp av i hele Sverige, så er det Lunds Domkirke. Denne severdigheten er et virkelig kjennemerke i bybildet. Og de 55 meter høye tårnene, kalt «Lunna pågar», synes langt over de skånske slettene. Lunds Domkirke, Sveriges mest besøkte kirke, har vært i bruk siden 1145 og tilbyr sine besøkende historiske høydepunkter som Kryptan (stort sett urørt siden 1123) og det astronomiske hjulet (fra 1380).


Hvis Domkirker er din greie, bør du absolutt bestille en guidet visning! Les mer om arkitekturen, kirkens spennende historie og alle interessante objekter og artefakter.


For barn? Absolutt! Lunds Domkirke lokker både store og små. Spesielt fortellingen om Kjempen Finn, hvis statue står nede i Kryptan, blir satt ekstra stor pris på av barn.


Inngangsavgift? Nei


Hvor: Kyrkogatan 4


#2 Lundagård og Universitetshuset


Universitetshuset i Lundagård, LundUniversitetshuset i Lundagård. Foto: Nina Ransmyr


AF-borgen, Lundagård, LundAF-borgen i Lundagård. Foto: Kennet Ruona


I parken Lundagård spaserer du blant vakre bygninger med gamle aner. Lundagård har gått fra å være en kongsgård i tidlig middelalder, til sentrum og symbol for Universitetet og byens studentliv.


Lundagård ligger midt i Lund og er like mye byens hjerte som Universitetets kjerne. Her holdes Lundakarnevalet hvert fjerde år, og koret Studentsångarna synger tradisjonelt inn våren her 1. mai. Se den middelalderske bygningen Liberiet, det hvite og staselige Universitetshuset, AF-borgen og mye mer!


For barn? Nja. Parken har naturligvis mange grøntområder, men ikke noe som lokker det yngre publikumet spesielt mye.


Hvor: Du finner parken i sentrum av Lund, like ved Domkirken.


#3 Den Botaniske hagen


Lund - Botaniska trädgårdenRusle rundt i den Botaniske hagen en varm sommerdag.


Brødfrukttrær, kakao, banan, orkidéer eller verdens uvanligste trearter? Den Botaniske hagen eller «Botan» som den kalles av lundenserne, har hele 9 forskjellige drivhus med ulike klima og planter fra alle verdens hjørner. Men drivhusene er ikke alt. Langt ifra! Den Botaniske hagen inviterer til en 8 hektar stor park, der hagen er delt opp i forskjellige områder og beplantninger.


De 9 drivhusene: Agathishuset, Kaktushuset, Kryddpepparhuset, Medelhavshuset, Orangeriet, Orkidéhuset, Ormbunkshuset, Palmhuset og Victoriahuset.


For barn? Se spennende planter i drivhusene og kjenn på temperaturforskjellene i de ulike avdelingene. Ta en pause i kaféen eller slå dere ned i parken med medbrakt piknik.


Hvor: Östra Vallgatan 20


#4 Kulturen i Lund – kulturhistorisk museum og friluftsmuseum


Friluftmuseet på Kulturen, LundFriluftsmuséet på Kulturen i Lund. Foto: Kulturen


Barnvisning på Västa Vrams Prästgård, LundKulturens pedagog har visninger for barn, blant annet i Västra Vrams Prästgård. Foto: Kulturen


Muséet Kulturen strekker seg over hele to kvartaler og tilbyr en heftig samling av kulturhistoriske hus og hager fra middelalderen fram til 1930-tallet. Gå inn i husene og forundres over hvordan man levde før i tiden, og besøk en av de mange utstillingene de har for øyeblikket!


For barn? Om det er! Kulturen arrangerer til og med visninger og spesielle utstillinger for nettopp barn. Lytt til et eventyr, lek og spill i et historisk miljø!


Inngangsavgift? Ja


Hvor: Tegnérsplatsen 6


#5 Naturum Skrylle


Lund: Naturum Skrylle. Photo: Sofie PerssonNyt naturen i vakre Skrylle. Foto: Sofie Persson


Bytt ut brosteinene i byen med skogens stier i naturområdet Skrylle! Pakk ryggsekken og opplev en dag med utflukt i naturen. På Skryllegården, ca. 12 km øst for Lund, arrangeres lærerike aktiviteter der du kan lære deg mer om dyr, planter og kulturhistorie. I løpet av sommeren går det til og med en buss, Naturbussen linje 159, fra Lund Sentralstasjon og hele veien til naturområdet.


For barn? Treklatring, småkrypsafari, familieakrobatikk, naturdetektiver … Temaet for noen av de guidede turene avslører mildt sagt at det virkelig finnes morsomme aktiviteter for barn her! Du kan også få tips om utflukter og turer som passer nettopp dere.


Hvor: Mellom Dalby og Södra Sandby, ca. 12 km øst for Lund


#6 Skissernas Museum – Årets museum 2019


Skissernas Museum - exteriör. Foto: Caroline AnderssonSkissernas Museum inviterer også på spennende arkitektur. Foto: Caroline Andersson


Arkivskåpet på Skissernas Museum, Lund. Foto: Caroline AnderssonLa øyet betrakte alle de forskjellige ting som finnes i arkivet på Skissernas Museum. Foto: Caroline Andersson


Skissernas museum har i år fått den prestisjefulle utmerkelsen Årets museum 2019! Med verdens største samling av skisser, modeller og forlag til svensk og internasjonal offentlig kunst er det ikke så vanskelig å forstå. Her ser du kunst fra kunstnere i verdensklasse, i store og luftige utstillingssaler.


Hva sier du til Henri Matisse, Diego Rivera og Sigrid Hjertén? Du kommer ikke til å bli skuffet over muséets rike utvalg av fantastisk kunst! Gå en guidet visning eller besøk artist talks, forelesninger, konserter, performances, deres skapende verksted og mye mer.


For barn? Skissernas museum tilbyr familievisning (anbefalt fra 5 år), søndagsverksted, ferieverksted og sommerkunstskole.


Inngangsavgift? Ja


Hvor: Finngatan 2