Luleå er kanskje best kjent for å være en vinterby, men med den fantastiske beliggenheten ved kysten av Bottenviken, forvandles byen hvert år til en levende skjærgårdsby med myldrende uteserveringer, severdigheter og lyse netter. Her kan du lese mer om aktiviteter du ikke må gå glipp av!

Med en fatbike kan du ta deg frem over de fleste typer terreng uten problemer!
Med sine brede hjul er fatbike en perfekt måte å komme seg rundt i Luleå på, uansett terreng. Foto: Peter Rydström

1. Ta en ferge ut til Bottenvikens skjærgård

Du kan ikke besøke Luleå om sommeren uten å ta en ferge ut til Bottenvikens vakre skjærgårdslandskap! Med hele 1312 øyer, holmer og skjær finnes det mye å velge mellom. Sandön er en skikkelig populær skjærgårdsøy å besøke. Her må du ikke gå glipp av Klubbviken Havsbad som har en hyppig besøkt restaurant, en veldig fin badestrand, minigolf og mange andre aktiviteter.

En suksess som gjentar seg hver sommer er reketrålingen på M/S Laponia. Kombiner det beste fra to verdener, og nyt lekkerbiskenene og noe godt i glasset mens Luleås vakre skjærgård passerer forbi utenfor. Underholdning, sang og musikk er også et flott innslag på den tre timer lange turen.

Besøk koselige Klubbviken Havsbad når du drar til den populære øya Sandön. Foto: Per Pettersson

Øya Sandön er et perfekt utfluktsmål om dagen. Foto: Per Pettersson

Husk å pakke badetøy når dere drar til Klubbviken! Foto: Per Pettersson

Gå til havna minst 15 minutter før avgang. Foto: Laponia rederi

Opplev Luleås vakre skjærgård fra middagsbordet. Foto: Laponia rederi

Nyt synet av de blå vikene i Bottenviken. Foto: Laponia rederi

2. Late dager på Luleås badestrender

Med tanke på at Luleå topper lista over svenske byer med flest soltimer i år etter år, er det et must å ta med badetøyet når du besøker byen! Når sola skinner er en deilig og lat dag på stranda det eneste som frister. Ta med hele familien, venner eller kanskje bare en god bok, velg og vrak mellom Luleås mange badestrender. Du kommer deg enklest til de fleste strendene med buss eller leiebil. Vil du bade, men har ikke bil? Ikke noe problem! På nordsiden av Luleå finner du Gültzaudden, en badestrand innenfor gangavstand midt i byen.

Spaser langs sanddynene på stranda Skvalpen og la vannet kjøle ned tærne dine. Foto: Helena Holm

Hva er vel sommer uten lek og moro på stranda? Her ser du Storsand. Foto: Helena Holm

Ikke glem frisbee eller racketer! Likskär strand. Foto: Helena Holm Lange, deilige dager på Tjuvholmsundet! Foto: Helena Holm

Lange, deilige dager på Tjuvholmsundet! Foto: Helena Holm

Med sine mange soltimer blir det nødvendig med en dukkert eller to på stranden Niporna. Foto: Helena Holm

3. Lei en fatbike, kajakk eller stand up paddle board!

Ikke la deg stoppe av myr, sand eller stein – med en fatbike kan du ta deg frem over de fleste typer terreng uten problemer! Med sine ekstra brede dekk har denne sykkelmodellen tatt Luleå med storm. Ouroboros tilbyr fatbikes, kajakker og stand up paddle boards til utleie og guidede turer.

Med sine brede hjul er fatbike en perfekt måte å komme seg rundt i Luleå på, uansett terreng. Foto: Peter Rydström

Gå ut på bukta og nyt nærheten til vannet. Foto: Graeme Richardson

Teste balansen på en stand up paddle board. Foto: Harald Born

4. Gammelstad kyrkstad og Friluftsmuséet Hägnan

Rett utenfor Luleå sentrum ligger kulturarvstedet Gammelstads kyrkstad – en av Luleås mest besøkte severdigheter! Fra 1600-tallet og utover ble stedet utviklet til en kirkebygd, da de bygde ”kyrkstugor” – hytter til overnattingsbruk – for å kunne tilby losji til de langveisreisende sognebarna som ellers ville hatt utfordringer med å kunne komme seg til gudstjeneste og hjem igjen på samme dag. I sentrum står en vakker steinkirke i middelalderstil fra 1400-tallet, omgitt av 405 unike hytter og 552 kamre.

Bestill en guidet omvisning på Gammelstad Visitor Center og ta del i byens fantastiske historie med omgivelser og bygninger som er beskyttet som kulturarvsteder av UNESCO! Få også med deg Friluftsmuséet Hägnan når du likevel er i traktene! Muséet arrangerer mange forskjellige aktiviteter for sine besøkende året rundt. Om sommeren er det friluftsområde med alt fra ulike vandreturer for barn til midtsommerfeiring. Muséets bondegård fylles også med mange forskjellige dyr som er populære blant ungene. Perfekt som dagsutflukt!

Rusle rundt i kulturarvstedet Gammelstad Kyrkstad. Hva med å booke en guidet omvisning? Foto: Susanne Lindholm

Kirken i Gammelstad Kyrkstad er datert tilbake til 1400-tallet. Foto: Susanne Lindholm

Midtsommerfeiring med maisstangen som midtpunkt Foto: Susanne Lindholm

Pakk piknikkurven og tilbring dagen utenfor byen i Hägnans friluftsområde. Foto: Susanne Lindholm

På Friluftsmuséet Hägnan er det en bondegård med mange forskjellige dyr. Populært hos barna! Foto: Susanne Lindholm

5. Kom nærmere naturen i Bälingebergets naturreservat

Hvis du ikke kan dra fra Luleå før du har vært ute i skogen, er Bälingebergets naturreservat perfekt for den som vil gå på turer som passer for alle, og det er i tillegg et velkjent utfluktsmål for Luleålendingene. Det er mange rasteplasser langs turstiene og dere kan også tenne bål på steder der dette er spesifisert. Fra toppen av fjellet får du en nydelig utsikt over både Bälingeträsket og Luleälven. Nyt uberørt natur og stillhet, bare ca. 2 mil utenfor sentrum av Luleå.

Bälingebergets naturreservat tilbyr enkle turstier og er et populært utfluktsmål blant Luleålendingene! Foto: Helena Holm

6. Vekk konkurranseinstinktet

Selv solsikre Luleå rammes av og til av litt sommerregn og lummert vær. Når været ikke tillater utendørsaktiviteter, er Alcatraz event center et perfekt alternativ! Her kan du utfordre familien, vennegjengen eller kollegene i paintball, arkadespill, bowling, lasertag, boule, biljard og mye mer! Hva med å gå all in og kjøre 3- eller 5-kamp? Her finner du også konsertlokaler og arrangementer og konserter av diverse slag. Alcatraz ligger ca. 4-5 km utenfor sentrum, og du kan ta deg hit til fots, på sykkel, eller med bil eller buss.

Utfordre familien eller vennene i gokart! Foto: Daniel Holmgren

Alcatraz har et stort utvalg med diverse aktiviteter. Hvis dere sliter med å velge, kan dere alltids gå for tre- eller femkamp. Foto: Daniel Holmgren

Med vest og laservåpen er det bare å begi seg inn i labyrinten! Foto: Daniel Holmgren


Skal du til Luleå? Book ditt hotellrom her!