Lørdag 25. mars mellom klokken 20.30 og 21.30 er det Earth Hour, verdens største miljømarkering. Earth Hour har vokst fra en symbolsk handling til en aktivitet som engasjerer millioner av mennesker, bedrifter og byer verden over. Ute på hotellene arbeider vi aktivt hver dag med å ivareta planeten vår. Små ting gjør en forskjell og sammen blir det stort! Derfor vil vi gi deg 10 håndfaste tips på relativt små handlinger du kan gjøre som på sikt vil skape store forandringer.

Lys i hender

Det er vanskelig å vite hvilke tips og råd man skal følge av ekspertenes anbefalinger. Noen føles urealistiske og kanskje til og med umulig, men visse er faktisk superenkle. For la oss være ærlig – i blant handler det nok mest om lite kunnskap og faktisk… lathet. Men vi vil hjelpe deg med å finne triks som funker for akkurat deg! Derfor har vi listet 10 ulike handlinger du kan gjøre hver dag for å forbedre miljøet vårt. Og du, disse er superenkle på ekte!


10 enkle handlinger du kan gjøre:  1. Selvfølgelig er det deilig med lange og varme dusjer, men tenk på å skru av vannet mens du sjamponerer håret, pusser tenner eller barberer deg. Det kan spare flere liter vann.

  2. Dra ut laderen til mobiltelefonen og andre duppeditter fra stikkontakten når de ikke er i bruk. Laderne bruker fortsatt strøm selv om du ikke har en enhet koblet inn i andre enden. Det kan dessuten være farlig å la laderen bli stående.

  3. Et annet tips er å unngå standby-modus på tv-en og annen elektronikk. De trekker fortsatt strøm selv om du tror at apparatene er skrudd av. Kjøp heller en smart strømbryter. Disse har flere strømuttak og fungerer enkelt gjennom et knappetrykk. Her kan du for eksempel la laderne dine stå igjen i strømuttaket så lenge på-knappen er av.

  4. Ta en titt på kjøleskapet og fryseren din. Gamle kjøleskap og frysere bruker ofte mer strøm enn nyere modeller. Skal du på ferie kan du enkelt se på regningen hvor mye strøm de faktisk bruker når du ikke bruker annen elektrisitet.

  5. Skaff deg et termometer. Vi koker og steker maten vår alt for lenge, noe som gir flere kjedelige følger, som overkokt mat og overdrevet bruk av elektrisitet. Med et steketermometer blir maten både bedre og billigere å lage.

  6. Er du en sånn person som setter på halvfulle oppvaskmaskiner? Slutt med det. Fyll oppvaskmaskinen ordentlig før du setter den på.

  7. Samme sak gjelder vask av klær. Det er lett å vaske klær litt her og der – bare slenge inn en skitten skjorte eller kjole fordi du har lyst å bruke den samme kveld. Men, tenk over hvor mye strøm (og tid) en klesvask faktisk bruker. Fyll opp vaskemaskinen før du setter den på. Se også på doseringen av vaske- og skyllemiddel.

  8. Ta ALLTID med deg et handlenett eller en gammel plastpose når du går ut. Vi vet alle hvor lett det er å ta spontane turer på butikken. Plutselig står man der og skal kjøpe noen få varer og tar med en plastpose i samme slengen. Ved å være forberedt med en pose eller nett i vesken, sparer du miljøet og pengene, ettersom de aller fleste butikker tar betalt for plastposer.

  9. Pant mer! Det er ingen nyhet at plastflasker og glass skal gjenvinnes. Tenk to ganger før du legger en plastflaske i restavfallet. Det er faktisk 2 eller 3 kr du kaster.

  10. Den fantastiske el-sykkelen! En vanlig sykkel er jo egentlig det beste alternativet i og med at du får gratis mosjon, men ved å investere i en elsykkel kan du også la bilen stå. Smart for deg og for miljøet!


Tenk på vår fantastiske planet og ta vare på den hver dag!
Les mer:


Nysgjerrig på klimavennlige og bærekraftige konferanser? Les om The Sustainable Conference her!


Bildet i artikkelen er tatt på vakre Svalbard! Her kan du lese mer om den storslåtte øygruppen.