Dette nettstedet er designet for nyere og mer moderne nettlesere. For best mulig opplevelse, oppgrader nettleseren din til siste versjon.

Vi spiser oss til en bedre verden

Vi skal ikke bare servere gode matopplevelser. Vi skal også bidra til en positiv utvikling for mennesker, dyr og miljø. Derfor satser vi helhjertet på bærekraftig mat. Bli med på Matrevolusjonen!

Det vi serverer påvirker helsen, miljøet og selvfølgelig dyrene som gir oss mat. Som en av Nordens største hotellkjeder vil vi ikke bare servere gode matopplevelser, vi vil også bidra til en positiv samfunnsutvikling. Som den store aktøren vi er, har vi også muligheten til å gjøre en stor forskjell.

Siden 2008 har vi tilbudt alle gjester økologiske alternativ på frokostbuffeten. Men, bærekraftig mat handler om mer enn økologi. Vi satser stort på helse og klima ved å servere nyttig mat som er ansvarsfullt produsert. Vi skal ha mer frukt og grønt på bordene, fremme dyrevern og rettferdighet for de som produserer råvarene. Vi skal kaste mindre mat og støtte bærekraftig forvaltning av naturressurser.

 

Les mindre
Minsk matsvinnet

Mindre tallerkener - mindre avfall

Av all mat som produseres i verden, ender 33% som avfall. Det er selvfølgelig ikke bærekraftig. Å minske matsvinnet er noe som alle våre hotell jobber med, og du kan bidra! Hotellrestaurantene våre testet ut og fastslo at mindre tallerkener fører til mindre matavfall. Ved å minske tallerkenstørrelsen et par centimeter og et skilt med oppfordringen om å spise opp maten, reduserte vi avfallet med hele 20%. GreeNudge hjalp oss med å dokumentere effekten.

For helsen og miljøet

Nudging - Size matters!

Bokstavelig talt betyr "Nudge" å gi noen et lite knuff. Innen mat og helse er det en metode for å få mennesker til å ta bedre valg gjennom små forandringer, helt uten tvang.

I vårt tilfelle har forandringene skjedd på buffetbordet. I 2015 gjennomførte vi en undersøkelse der fisk og grønnsaker ble plassert før kjøttet på buffeten. Like ved disse rettene satte vi et skilt med teksten Eat smart. Riktig nok, spiste flere av gjestene av maten som sto først på bordet, og mindre av kjøttet.

Rødlista

Kun bærekraftig fisk og kjøtt på bordet

Vi har brukt WWFs sjømatguide til å utarbeide en egen rødliste. Rødlisting er til for å evalurere og vurdere tilstanden til artene i naturen. Resultatet er en "rødliste" som brukes for å kunne bedømme hvilke kjøtt- og fiskeprodukter som skal ungås. Vi vil ikke at maten vi serverer skal komme fra en produksjon med dyremishandling, utrydningstruede dyr eller som på noen måte skader miljøet. Alle hotell må følge rødlisten.

Scampi

Sertifisert scampi

Etter en alarm om miljøskadelig scampioppdrett, utrydding av mangroveskog og dårlige arbeidsvilkår, var det mange som sluttet å spise scampi. Men, takket være ASC, Aquaculture Stewardsship Council, kan vi nå være sikre på at vi kan spise scampi med god samvittighet. Så lenge de er ASC-sertifisert.

Les mer (på svensk)

Maten vi serverer skal komme fra dyr som har hatt det bra

Som storaktør med mange restauranter ønsker vi å styre etterspørselen etter mat. På den måten unngår vi å legge press på truede dyrearter eller støtte miljøfiendtlig produksjon. Vi har utarbeidet retningslinjer for maten vi serverer, og har klare forventninger til leverandørene våre.

Se policy for dyrevelferd

Hva kreves det for at maten skal være økologisk?

Siden 2008 har vi servert økologiske matalternativ på alle hotell. All kaffe og alle egg er økologisk produsert. I tillegg finnes det alltid et utvalg av frukt og grønnsaker, te, melk og minst ett økologisk brød på hver frokostbuffet.

For at et produkt skal kunne klassifiseres som økologisk, kan det ikke ha blitt produsert med kunstgjødsel, syntetisk plantevernmiddel, genmodifiserte organismer, veksthormoner eller andre syntetiske vekstregulerende midler. Innen dyrevern finnes det også klare regler på forholdet mellom antall dyr og plassen de har å ferdes på.

Egg fra glade høner

Over 10 millioner egg serveres hvert år på våre hotell. Det betyr at vi sysselsetter ca. 30 000 høner. Ettersom alle egg er økologiske, får hønene som verper en bedre livskvalitet enn andre høner. De får alltid gå fritt, har mulighet til å være inne og ute i løpet av året og har mer plass å ferdes rundt på. De har tilgang på dagslys og spiser økologisk fôr som de leter fram selv, noe som er svært naturlig for høns. 

I 2013 vant vi utmerkelsen Good Egg Award, en pris som gis til bedrifter som forplikter seg til å kun servere egg fra frittgående eller økologiske høner. Det er vi stolte over!

Kaffe for framtiden

For å produsere de 30 millionene av  kaffe som serveres på våre hotell, hadde det vanligvis blitt brukt 35 tonn kunstgjødsel og 220 000 liter plantevernmiddel.Om ikke kaffen hadde vært økologisk, så klart. I tillegg til å være økologisk er kaffen også Fairtrade-merket. Den dyrkes der hvor trærnes skygge skaper en oase for utrydningstruede fugler. Den beste starten på dagen er kaffekoppen som gir god samvittighet!

Fairtrade-merkeordningen garanterer kaffebøndene en minstepris som går an å leve av. De har muligheten til å leve anstendig, planlegge en langsiktig virksomhet og ta hensyn til miljøet. En del av innkjøpsprisen går til samfunnsviktige funksjoner som skoler, brønner, veier, helseomsorg og arbeidsutstyr i området der kaffen dyrkes.

Mer om etisk handel
EAT

EAT kobler sammen helse og miljøutfordringer med mat, og setter bærekraftig mat på den globale agendaen.

I 2013 ønsket vi å sette sunn og bærekraftig mat på agendaen. Planen var å arrangere et frokostmøte om dette temaet. I løpet av året vokste prosjektet fra å være internt arbeid til å bli den frittstående organisasjonen EAT.

Nå har EAT vokst enda mer og er en av de viktigste globale aktørene innen sunn og bærekraftig mat. Strawberry er fremdeles den største næringslivspartneren og stolt samarbeidspartner til en organisasjon som setter helse og bærekraftig mat på den globale agendaen.

EATs visjon er: "Å endre den globale matproduksjonen slik at jorda kan fø ni milliarder, sunne mennesker år 2050".

 

Les mer om Eat her

Ingen dårlig palmeolje

Når du bor hos oss, hjelper du med å bevare regnskogen. Vi har utfaset all dårlig palmolje fra maten vår, og dermed får regnskogen forbli i stedet for å bli hogget ned for å gi plass til palmeoljeplantasjer. Avskoging av regnskogen er et av vår tids største miljøproblem, og skjer blant annet i Indonesia og Malaysia - to land som står for 85 % av verdens palmeoljeprodukssjon.

Palmeolje er verdens billigste og mest produserte vegetabilske olje. Etterspørselen på oljen har fordoblet seg siden år 2000 og fortsetter å øke. Du finner den i en mengde matvarer fra margarin, kjeks og sjokolade til potetgull og posesupper.

Helt palmoljefritt hotell

I 2012 ble Quality Hotel Fredrikstad verdens første hotell fritt fra palmeolje i maten. I 2014 fulgte alle Clarion Hotel etter. De har en policy om at all palmeolje som blir brukt må være bærekraftig produsert. Det innebærer at palmeoljen er godkjent av Roundtable on Sustainable Palmoil (RSPO) to strengeste nivåer: identity preserved eller segregert. 

Vil du vite mer?

WeCare er vårt arbeid med samfunnsansvar

Vil du vite mer om hvilke andre områder det satses stort på i Strawberry?

Til WeCare-startsiden
3.2.8.003 21
Bookingkode

Har du en bookingkode? Legg den til her for å se tilgjengelighet. Vil du booke med bedriftsavtale, bonuspoeng eller se medlemspriser? Logg inn

Lagre

Bookingkode må oppgis

Begrensninger

rom Ta vekk rom

Legg til rom
Bookingkode

Bookingkoden er lagt til.

Please note

Your session will be ended

Please note that changing language will end this session. You will be logged out and all ongoing tasks will be lost.