Det er noe spesielt med Gøteborgs skjærgård, spesielt om sommeren når solen skinner, temperaturen er helt riktig og du kan føle saltspruten fra havet som skvetter på bena dine. Vestkysten har mye å tilby, derfor har vi laget en enkel guide over Gøteborgs skjærgård.

Houses in Smogen, Gothenburg archipelago
Houses in Smogen, Gothenburg archipelago

Göteborgs beste tilbud

Tips til aktiviteter, restauranter, tilbud og andre ting du ikke vil gå glipp av!

Med eller uten egen båt


Hvis du har ditt eget lille fartøy til å utforske vestkysten med, er det enklere å oppleve skjærgården. Det er imidlertid ikke alle besøkende i skjærgården som har sin egen båt.


Eriksbergs fergeleie


Et populært alternativ for å utforske skjærgården, er å booke et hotell som ikke er altfor langt fra fergene som tar deg til de forskjellige øyene. Du kan for eksempel booke deg inn hos Quality Hotel 11 sånn at du kan overnatte i nærheten av Eriksbergs fergeleie. Herfra går det flere turer til Hönö og tilbake. Fra Hönö tar du deg enkelt videre til Fotö, enten med enda en båttur eller via buss. Fra Eriksbergs fergeleie kan du også ta fergen til Stenpiren, perfekt når du vil utforske Gøteborg sentrum eller de sørlige øygruppene I skjærgården.


Fyr i Göteborgs skärgårdPå vestkysten har du alltid nærhet til havet og naturen.


Stenpiren


Du kan med fordel bo i Gøteborg sentrum, hvor du kan ta ferger fra Stenpirens trafikk-knutepunkt. Da er Comfort Hotel et utmerket valg, da hotellet ligger omtrent 100 meter fra knutepunktet. Her går det flere linjer fra Stenpiren og ut til de forskjellige øygruppene i skjærgården. Du kan blant annet reise til Donsö, Vrångö og den populære halvøya og badeplassen Saltholmen.


Small red house at Vrango, Gothenburg archipelagoHvorfor ikke utforske de koselige omgivelsene i Vrångö?


Lilla Bommen


Ikke altfor langt fra Sentralstasjonen og flere egnede hoteller i sentrale Gøteborg, ligger Lilla Bommen. Herfra kan du ta deg til de ytre øyene i skjærgården, som for eksempel øya Vinga, kjent for sine vakre badeplasser og det vakre fyret. Herfra går det også ferger til Fotö, Öckerö og Hälsö. Hälsö er spesielt verdt å merke seg, da du herfra kan ta deg videre til øyer som Hyppeln, Källö-Knippla og Rörö.


Utforsk Gøteborgs skjærgård


Skjærgården består av flere store og små øyer, enkelt oppdelt i et nordlig og sørlig område.


Den nordlige skjærgården består av øyene Rörö, Risö, Hyppeln, Källö-Knippla, Burö, Hälsö, Björkö, Öckerö, Grötö, Hönö og Fotö, samt den lille øya Vinga, som ligger ganske langt fra både de nordlige og sørlige øyene. Fra Eriksberg og Stenpiren reiser du til den nordlige skjærgården. Det finnes direkteferger til de nordligste øyene, men vanligvis går man av på Hönös sørlige gjestehavn.


Nettopp Hönö er en av de mest bebodde øyene i den nordlige skjærgården. Øya tilbyr vakker natur, shopping og restauranter med fantastisk utsikt. Et must for de som liker deilige matretter fra havet – fra fersk fisk til nydelige reker.


Eat seafood by the seaNyt skalldyr og vin, rett ved havkanten.


Den sørlige skjærgården består av øyene Rivö, Asperö, Brännö, Galterö, Köpstadsö, Stora Knarrholmen, Stora Förö, Vargö, Styrsö, Donsö, Vrångö, Tornö og Valö. For å komme seg til den sørlige skjærgården kan du ta fergen både fra Stenpiren og Saltholmen.


De største øyene her er Donsö og Styrsö, men dersom du søker dans og underholdning, er Brännö et utmerket alternativ. Her finnes blant annet Brännö Varv, et tidligere båtbyggeri, flere kafeer og barer med live musikk, samt Brännö Vertshus som tilbyr både god mat og overnatting. Spaser til Husvik på sørsiden av øya for å komme til Brännös legendariske brygge, der det om sommeren arrangeres dans på lørdager.


De forskjellige øyene ute på vestkysten byr alle på sine egne sjarmerende og unike severdigheter, fra fine badeplasser til deilig kaffe og kaker, for ikke å glemme vakker utsikt. Det finnes også interessante museer man kan besøke, deilig fersk fisk man kan prøvesmake, og til og med egne mikrobryggerier. Lørdager på Brännö (tidligere torsdager) byr på gode dansemuligheter for både turister og øyboere. Ikke bli overrasket dersom du begynner å lengte tilbake til vestkysten når du er vel hjemme igjen.


Sunset at Branno, Gothenburg archipelagoSolnedgang på Brännö.


Ikke glem å utforske Gøteborg
Vi har også laget en enkel guide til deg som ikke vil gå glipp av alt som er verdt å oppleve i Gøteborg. Her finner du alt, fra pølsekiosken på Mariaplan til Sjømagasinet, Yaki-Da, Artilleriet og den fantastiske utsikten fra Kök & Bar 67. Faktum er at vi har mange gode tips til deg som vil lære byen å kjenne, sjekk ut våre nye tips om attraksjoner og ting å gjøre i Gøteborg.
Mer om Gøteborg:


Göteborgs beste tilbud

Tips til aktiviteter, restauranter, tilbud og andre ting du ikke vil gå glipp av!