Drømmer du om å være vennegjengens kule, bereiste, kunnskapsrike globetrotter? Vi hjelper deg på veien, og gir deg tips til arkitektur, mat, historie og spa du må få med deg i Latvias hovedstad, Riga.

city-hall-square-old-town-riga.jpg
Gamlebyen er et må-se når du besøker Riga. Her kan du se Svarthodenes Hus på Rådhustorget med Peterskirken i bakgrunnen.

Riga ble nylig stemt frem som det syvende mest interessante og spennende reisemålet å besøke i verden hos TripAdvisor . Dette er et tydelig tegn på at du bør bli kjent med Latvias hovedstad før det blir “mainstream”. For denne byen fortjener virkelig å bli kjent. Nå får du se hvorfor.


1.  Jugend og Art Nouveau i verdensklasse


Det er vanskelig å ikke la seg fascinere av Rigas massive arkitekturarv. Over en tredjedel av bygningene i Riga sentrum er i Jugend og Art Nouveau, og bygningenes dekorative detaljer er så vakre at du kan risikere en vond nakke etter all speidingen.


Her er arkitekturperlene du ikke kan gå glipp av: • Gamlebyen: Vecrīga (som betyr ”Gamle Riga” på latvisk) er perfekt som utgangspunkt hvis du skal begi deg ut på oppdagelsesferd i Jugendstilens tegn. Selv om majoriteten av byens Art Nouveau-bygninger ligger i kvartalene rundt Gamlebyen, ble det også oppført flere hus i denne stilen i Rigas middelalderområde tidlig på 1900-tallet. Middelalderkvartalene byr altså på en fascinerende blanding av arkitektoniske stiler og epoker.

 • Alberta iela: Denne gata er en kjendis når det kommer til Rigas arkitektur – spekket av mesterlige bygg.
  Hvor: Cirka 10 minutters rusling fra Gamlebyen.

 • Riga Art Nouveau Museum: Når du likevel er på Alberta iela, må du sørge for å besøke det kjente Riga Art Nouveau Museum som ligger på samme gate. Perfekt for deg som har falt for Jugend-stilen, og vil lære deg mer om den kjente latviske arkitekten Konstantīns Pēkšēns som bodde der fram til 1907. Museet ligger nå i hans tidligere leilighet og er en virtuell buffet av møbler, klær og kjøkkenutstyr fra periode.
  Hvor: Alberta iela 12

 • Elizabetes iela: Parallelt med Alberta iela ligger den like kjente Elizabetes iela. På nummer 10b finner du et imponerende eksempel på tidlig Jugend, designet av Mikhail Eisenstein og oppført i 1903. Med sine knallblå partier på fasaden skiller huset seg ut, og det er lett å bli stående og glane på de vakre skulpturelle detaljene og maskene som pryder fasaden.
  Hvor: Elizabetes iela 10b


Avrundede karnapper og organisk klatrende planter og ornamentikk er detaljer som går igjen på husveggene i Riga.


Den knallblå fargen lyser virkelig opp gaten, og er umulig å ikke få øye på.


Selv om Riga er verdens mest Jugend-pregede by, er det vanskelig å slutte å la seg fascinere av disse staselige bygningene.


Denne trappeoppgangen er et vakkert eksempel på den naturpregede ornamentikken som er typisk for Art Nouveau.


2. Gå på spa i sentrum av Riga eller ta en dagstur til det kjente kurstedet Jurmala


Ferie handler ikke bare om å tilegne seg kunnskap om nye steder som du kan briljere med på quiz, det handler også om avkobling og massasje. Latvia og Riga er veletablerte spa-destinasjoner, og kan by på et stort utvalg av behandlinger og wellness til svært pene priser for oss skandinaver.


Gi kjærlighet til en nakke som har det litt vondt etter en dag med arkitekturspeiding, eller ta en to-timers-behandling for å få litt pause fra selskapet ditt. I tillegg til spa-utvalget i bykjernen, ligger også det kjente kurstedet Jurmala bare drøye 2 mil utenfor sentrum. Med tog fra Riga sentrum tar det rundt 30 minutter. Ta en dagsutflukt dit, og pust dypt mens du rusler barføtt langs den vakre, hvite sandstranda.


En halvtimes togtur utenfor Riga ligger kurstedet Jurmala. Perfekt om du vil ta en pause fra byens kjas og mas, eller bare lengter etter en avkjølende dukkert!


3. Billig shopping


To ord som begge begynner på “S”? Storbyhelg og shopping. Det hører sammen. Overalt i Riga kan du finne noe å shoppe, men det beste utvalget finner du i Gamlebyen og i sentrum. Som for eksempel: • Shoppinggater: Gatene Tērbatas og K. Barona er populære shoppinggater der du kan gå uten å blakke deg totalt.

 • Kjøpesentere: Rigas kjøpesentre har generøse åpningstider, og har til og med åpent på søndager når de mindre butikkene holder stengt. I hjertet av Gamlebyen ligger Galerija Centrs, som kan friste med 110 butikker fordelt på 29.000 kvadratmeter. Det mer eksklusive varehuset Stockmann fokuserer mest på merkeklær, mens Bergs Bazaar har et litt mer luksuriøst utvalg med lokale designere, sminke og finere restauranter.
  Hvor: Galerija Centrs ligger midt i Gamlebyen, på Audēju iela 16. Stockmann finner du på adressen 13. janvāra iela 8, mens Bergs Bazaar ligger på Elizabetes iela 83.

 • Art Nouveau Riga: Fått dilla på Art Nouveau i løpet av turen? I denne butikken kan du shoppe smykker, tilbehør, interiør, plakater, stoffer og lamper i den karakteristiske stilen.
  Hvor: Butikken ligger på Strelnieku 9, omgitt av vakre Jugend-bygninger

 • Riga Central Market: Sentrumsmarkedet er Europas største marked og noe du må sjekke ut mens du er i byen. Ca. 80 000 besøkende kommer hit hver dag for å shoppe second hand, blomster, mat og delikatesser, kuriosa, elektronikk, mote, hagetilbehør og en og annen piratkopi. Markedet ligger i fem gamle luftskiphangarer fra første verdenskrig og er oppført på UNESCOs verdensarvliste.
  Hvor: Adressen er 7, Nēģu iela, rett utenfor Gamlebyen.


Shopp, prut og kjøpslå side om side med latvierne på det gigantiske Central market.


4. Kryss av de viktigste severdighetene


Vær så god, her får du en kjapp oversikt over Rigas unike toppattraksjoner. På med rumpetaska og speilreflekskameraet, nå er det på tide å være skikkelig turist.


Vecrīga – Gamlebyen – er en severdighet i seg selv uansett om du vil la deg forføre av vakker arkitektur og sjarmerende brosteinsgater eller om du er mer interessert i Rigas spennende historie. Med beliggenheten ved Østersjøen og den store elva Daugava som renner gjennom byen, var Riga en av Østersjøens mest velstående handelsbyer, som ofte fikk besøk av både vikinger og kjøpmenn fra Hansaforbundet.


Mange av Rigas mest kjente severdigheter ligger i disse områdene (se under). Slå deg ned på en koselig uteservering på et av torgene og ta inn de heftige omgivelsene med en kald latvisk øl i hånda.


La deg sjarmere av Gamlebyens historiske atmosfære, gamle bygninger og brosteinsgater.


Svenskeporten – Zviedru vãrti – er det eneste som fortsatt står igjen av bymuren som en gang beskyttet byen fra angrep utenifra. Da svenskene okkuperte Riga i 1698, bygde de svenskeporten inn i bymuren.

Hvor: Svenskeporten finner du på adressen Torna Iela 11.


Svenskeporten, The Swedish gate, er det eneste som er igjen av Rigas bymur.


Svarthodenes hus er kanskje et av Gamlebyens mest kjente hus, med sin karakteristiske røde fasade og vakkert dekorerte dør. Huset ble brukt til ville fester på 1300-tallet av Svarthodene, en gjeng ugifte utenlandske kjøpmenn som var aktive i flere baltiske middelalderbyer. Originalbygningen ble dessverre ødelagt av tyske bomber under andre verdenskrig, men den ble gjenoppbygd i forbindelse med Rigas 800-årsjubileum i 2001. I dag blir huset brukt som museum og konserthus.

Hvor: Svarthodenes hus ligger på Rātslaukums 7, ved Rådhustorget i Gamlebyen.


Ved Rådhustorget i Gamlebyen finner du Svarthodenes hus. Rett utenfor står en 6,3 meter høy statue av skytshelgenen St. Roland.


Ingen middelalderby uten kirker! Både Peterskirken og Rigas Domkirke er helt klart verdt et besøk. Peterskirken er en gotisk 1200-tallskirke som kan skilte med Rigas høyeste tårn. Du må ta heisen opp til kirkens utsiktspunkt (72 meters høyde!) og se utover den gamle byen, den nye byen, Elva Daugava og Rigabukta. Vi insisterer! Rigas Domkirke er også fra 1200-tallet og er i dag Baltikums største kirke. Det enorme orgelet regnes som en av Domkirkens mest berømte severdigheter, så det er definitivt en fiffig ting du bør se med egne øyne.


Ta heisen opp til toppen av tårnet i Peterskirken og nyt en slående vakker utsikt over Latvias hovedstad!


Okkupasjonsmuseet er en viktig påminnelse om Latvias vanskelige fortid med okkupasjoner av både Sovjetunionen og Nazityskland. Her finner du dokumenter, fotografier og gjenstander fra perioden 1940 til 1991 som vitner om de umenneskelige leveforholdene som rådde under disse stormaktenes velde.


Hvor: Raiņa bulvāris 7, i sentrum av Riga.


Latvian Ethnographic Open Air Museum er et svært friluftsmuseum som ligger i landlige omgivelser rett utenfor Riga. Her får du bokstavelig talt spasere gjennom historien med mer enn 100 trehus (kirker, vindmøller, bondegårder m.m.) i området fra Latvias fire kulturområder.


Hvor: Brīvības gatve 440. Hit kommer du deg lettest med buss 1 som går fra Merkela iela, bare 100 meter fra togstasjonen.


Gå rundt i friluftsmuseet og få en spennede skildring av Lettlands arv.


Her finnes det ikke bare hus og bygninger, men også en god del håndverk.


Besøk hjemmesiden deres for å se når det arrangeres håndverksdager.


5. Luksusmåltider til gode priser


Riga har et hav av restauranter med magisk mat og pene priser. Spis som en keiser mens du har muligheten! Helst en høflig keiser, så ikke glem å tipse – avrund regningen oppover eller legg på 5-10 %. Vi gir deg en oversikt over noen av byens beste restauranter, så du kan “mmmm”-e deg gjennom Riga. • Riviera flørter ikke bare med Middelhavet –restauranten går all-in når det gjelder de beste tradisjonene fra det italienske, franske, spanske og greske kjøkkenet. Her ligger en god fiskerett på rundt 20 euro. Riviera er veldig populær, så reserver bord i god tid hvis du vil oppleve denne middelhavsperlen.
  Hvor: Dzirnavu iela 31 (inngang fra Antonijas iela). Riviera ligger ikke langt fra den Jugend-tette gaten Alberta iela.

 • Lido er en stor, populær restaurantkjede i Riga som ikke bare tilbyr mat, men også aktiviteter som skøytebane, karuseller, go carts og mye mer. Perfekt for vennegjengen eller familien! |
  Hvor: Lido leisure centre ligger på adressen Krasta iela 76.

 • Restaurant Vincents er i dag en av Rigas fremste gourmetrestauranter med et rykte som har lokket til seg både den ene og den andre kjendisen opp gjennom årene. Gjør som Elton John, Prince Charles og keiseren av Japan og nyt fine dining på sitt beste! Hovedrettene koster mellom 27-35 euro.
  Hvor: Elizabetes iela 19, ca. 15 minutters gange fra Gamlebyen.

 • Restauranten 12/21 er ikke bare kjent for kjøkkenet sitt, men har også en av Rigas mest sjarmerende fasader! Med malerier av kyr og klatrende blomster mot en lys og vakker turkis husvegg, er det fristende å sette seg ned på den koselige uteserveringen. Velg og vrak mellom kjøttretter, fisk og klassisk latvisk. Et saftig kjøttstykke ligger på drøye 20 euro for 200 g, men ikke glem å bestille sideretter og noe digg å drikke i tillegg.
  Hvor: 12/21 finner du på adressen Jauniela 16, i Gamlebyen.

 • På restauranten Muusu er detaljene i fokus, enten det handler om mat, interiør (inspirert av Norden) eller keramikk. Presentasjonen av rettene er som vakre kunstverk, og det er nesten trist å gyve løs på dem med kniv og gaffel. Restauranten har tre etasjer, med avslappet lounge øverst, og en hyggelig uteservering. En hovedrett koster ca. 20 euro.
  Hvor: Muusu ligger på Skarnu iela 6, ikke langt fra Peterskirken.


Ikke gå glipp av restaurant 12/21 når du besøker Gamlebyen i Riga.


Koselige restauranter ligger langs brosteinsgatene. Ikke glem å ta en pause fra utflukten med en latvisk øl eller to!


I Riga er det mange uteserveringer å velge mellom.
Planlegger du å besøke Latvias naboland Litauen også? Les mer om vårt hotell i Vilnius her.


Vil du ha mer inspirasjon og flere tips til weekend-reisemål? Sjekk ut weekend-sidene våre.