Medlemskap

Håndlagede glass i København rett fra smelteovnen

Har du noen gang vært i en butikk der kunsten kommer rykende fersk ut av en smelteovn på 1100 grader? Designbutikken Studio Arhoj er et slikt sted, midt i handlegata i København.

 • Annamaria Hartvig-Claussen gjør det hun kan best. Hun er glassblåser og gjør seg klar for å lage kunst. Av smeltet glass.

 • – Med riktig temperatur kan glass både blåses opp, formes og farges akkurat som du vil. Men trikset er at den varme glassmassen må holdes i konstant bevegelse – ellers siger den sammen, forklarer Claussen mens hun snurrer rutinert på et jernrør.

 • Foran overraskede butikkunder som står bare centimeter unna, smir Annamaria glasset ut i ulike fasonger.

 • Minutter etterpå kan kundene vandre ut av butikken med den håndlagede kunsten rett fra smelteovnen.

En annerledes butikk i København

Anders Arhoj eier og driver studioet som bærer hans etternavn. Kunstneren er opptatt av bærekraft, design, håndverk og nærhet til produktene sine.


– Folk blir overrasket av at vi har verkstedet vårt i selve butikken. Men det fine med det er at det bringer oss nærmere kundene og kundene nærmere våre produkter, sier han engasjert.


– Dette er håndverk på sitt beste. Vi tester hele tiden ut nye ting. Selger de godt, lager vi mer. Blir de ikke revet ut av hyllene, finner vi på noe nytt. Hvorfor skal ikke kundene få se det unike vi lager her i butikken og bare ta det med seg rett hjem? spør Anders retorisk.


Anders er fokusert på å utforske det visuelle forholdet mellom skandinaviske og japanske designtradisjoner. Det gjør at han er opptatt av å holde liv i de gamle tradisjonene for håndverk innen keramikk eller glassblåsing. Samt teste nye ting hele tiden.


– Jeg har fokus på form, i motsetning til funksjon. Dette betyr ikke at produktet ikke kan brukes i ditt daglige liv, det betyr bare at jeg er interessert i å lage vakre, morsomme gjenstander. Alle produkter er, og skal være, helt unike, sier han bestemt og tydelig.

 • Danskene elsker håndverk og design

  I butikken lages det vaser, kopper, glass og bruksgjenstander i forskjellige farger og størrelser.

 • Noen er morsomme og søte, andre er stilige og moderne. Her er det ingenting som står tilbake for det som kjennetegner dansk kunst og design.

 • Annamaria tørker litt svette fra pannen, der hun tar en ny, glødende glassbit ut av smelteovnen, som skal bli til noe eksklusivt og særegent. Hun koser seg på jobb som verkstedmester.

 • – Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle utøve fagkunnskapen min i en butikk midt i handlegaten i København sentrum. Men det er gøy å være tett på kundene og vise håndverket vårt til flere.

 • – Det er det som gjør København og Danmark spesielt. Vi elsker tradisjoner, håndverk, kunst og kultur. Og vi tør, som Anders gjør, å gå nye, moderne veier for å nå ut med kunsten vår.

People working in a studio for handcrafted ceramics.Handcrafted and painted coffee cups in Copenhagen.Handcrafted ceramics in a studio.The making of handcrafted glass in Copenhagen.

Nyeste innlegg