Knirkende gulv og kalde vindgufs. Et sjalusimord på 1920-tallet. Et gammelt fengsel. En adelskvinne som går igjen på et tidligere barnehjem og en ufrelst ånd som liker ro og orden. Med mer enn 200 hoteller innen Strawberry ville det vært litt rart om det ikke hadde smuget seg inn ett og annet spøkelse.

Hjemsøkt hotell om natten
Tør du å bo på et av våre hjemsøkte hoteller i Sverige?

Store, avsidesliggende hoteller har en unik evne til å tiltrekke seg historier om gjengangere og spøkelser. Spesielt om huset har en eldre og rik historie. Gjennom historiens gang har mennesker kommet og gått gjennom bygningen. Noen har oppholdt seg her en natt for så å reise videre mens andre har viet sine liv for å gi hotellgjester service i verdensklasse.


Husker du dette spøkelseshotellet?


The Overlook Hotel i Steven Kings “The Shining” er et prakteksempel på det hjemsøkte hotellet. Men vi trenger ikke bevege oss inn i filmens verden for å finne spøkelseshistorier, det finnes faktisk hoteller hvor det virkelig spøker i Sverige. Her kan du lese om fire av dem, og du kan til og med overnatte der – om du tør.


The Overlook Hotel fra filmen The Shining. Foto: Warner Bros.


Jack Nicholson blir sakte men sikkert gal på det hjemsøkte hotellet. Foto: Warner Bros.


1. Sjalusimordet på Clarion Grand Hotel®, Helsingborg


Ved Stortorget i Helsingborg ligger Clarion Grand Hotel® Helsingborg. Om du har tenkt å bo ved dette hotellet bør du kanskje passe deg for 5. etasje, med mindre du vil treffe på et gjenferd. Rom 585 er spesielt berørt. Gjester som har bodd på dette rommet har kunnet fortelle at de har følte seg overvåket, de har kjent kalde vindgufs og noen har påstått at de har blitt dyttet ut av sengen om natten.


Det sies at dette spøkelset er en elskerinne som ble drept av et ektepar på 1920- tallet, etter at fruen oppdaget mannens utroskap. I et desperat forsøk på å redde ekteskapet kvittet de seg med den andre kvinnen, som forsvant uten spor. Dette var på 1920-tallet, når hotellet var helt nytt, men i skrivende stund er det ingenting som antyder at tegnene fra den andre siden har blitt noe mindre.


Andre rapporter om spøkelser på Clarion Grand Hotel® i Helsingborg


Allerede i 2009 rapporterte Expressen om at det spøker på rom 585 ved hotellet.


Se videoreportasjen som Helsingborgs Dagblad gjorde om spøkelset ved Clarion Grand Hotel® i Helsingborg.


Den nasjonalromantiske fasaden på Clarion Grand Hotel® Helsingborg.


På rom 585 har gjester opplevd nærvær av spøkelse.


2. Arsenikk og gamle blonder, ved Clarion Collection® Hotel Bilan, Karlstad


Det er på midten av 1860-tallet. Ved landsfengselet i Karlstad sitter presten Anders Lindbäck. Dømt til døden for å ha drept de eldre og fattigslige med gift, ved å helle arsenikk i nattverdsvinen. Og nei, det var ingen uskyldig mann som satt på cellen, Anders har selv erkjent hendelsen, men påstår at han gjorde det av barmhjertighet. Innen straffen skulle utføres hengte han seg i cellen.


Etter dette virker det som at Silbodalsprestens ånd ikke har forlatt bygningen. I dag er det gamle landsfengselet et veldig populært hotell, med noen fengselsceller igjen i kjelleren, i dag omgjort til museum fra fengselstiden. Ifølge resepsjonisten Lillemor Gassvik, er det det først og fremst her det spøker (selv om det høres merkelige lyder fra andre deler av hotellet også).

– En kveld gikk en ansatt ned for å stenge museet, men ble stoppet av et usynlig hinder, Det kjentes også som at han ikke kunne fortsette nedover kjelleren. Etter å ha vendt opp igjen, roet seg ned litt, gjorde han et nytt forsøk. Men også denne gangen med samme resultat, han ble møtt av en usynlig vegg og en følelse av at han ikke kunne fortsette fremover. Den natten fikk museet stå ulåst, forteller Lillemor.


Les mer om det hjemsøkte hotellet i artikkelen “Merker at det er noe i bygningen” her.


Andre rapporter om gjenferd ved Clarion Collection® Hotel Bilan


Kanal 12 i Värmland har gjort en videoreportasje om spøkelser flere plasser i Karlstad, blant annet på hotellet.


En celle i fengselsmuseet på Clarion Collection® Hotel Bilan. Var det her Silbodalpresten tok sitt eget liv?


Allerede fra utsiden ser du at hotellet er et gammelt fengsel.


3. Adelskvinnen på loftet, ved Clarion Collection® Hotel Victoria, Jönköping


I 1882 åpnet adelskvinnen og velgjøreren Ebba Ramsay, Victoriahjemmet i Jönköping, et hjem for epileptikere og barn med lærevansker. Virksomheten varte ikke lenge, i 1903 ble eiendommen omgjort til en skole, og videre har det huset Sveriges Radio rundt 1940. Fra 1990-tallet har bygningen vært et hotell, men til tross for alle virksomheter opp gjennom årene, virker det ikke som at den tidligere velgjøreren har kunnet slippe taket på huset.


Det er først og fremst rom 426, 427 og 428 på loftet på Clarion Collection® Hotel Victoria som er hjemsøkt. Gjester som bor her opplever at noe setter seg på sengekanten, eller man kan hører lyden av noe som går på avisen som ligger på gulvet. Også hotellansatte kan vitne om uforklarlige hendelser på hotellet. Det kan være følelsen av å bli observert, til mer konkrete hendelser hvor munnstykket til støvsugeren flytter på seg mens renholderne har vært ute av rommet.


Hvorfor Ebba ble igjen for å spøke på hotellet er det ingen som vet.


Les mer om Ebba Ramsay her.


Portrettbilde på den tidlige velgjøreren, Ebba Ramsay.


Korridoren på fjerde etasje, på det gamle loftet. Her ligger rom 426,427 og 428 som er hjemsøkt...


Loftetasjen ved Clarion Collection® Hotel Victoria, sett utenifra.


4. Bartenderen som brant inne, ved Clarion Hotel® Winn, Gävle


I korridor C ved Clarion Hotel® Winn i Gävle, ligger rom 178 og 179. Her har gjester ofte problemer med å sove. På nettene høres det ut som at møblene dras over gulvet, i naborommet. Det er ikke bare gjester som blir påvirket, også hotellets ansatte hører uforklarlige lyder, kjent kalde pust i nakken og følelsen av et uforklarlig nærvær når de befinner seg i ulike deler av hotellet.


På 80-tallet var det flere av personalet i restauranten som hørte lyden av høyhælte sko, klirrende glass og en følelse av å bli iakttatt, uten at det var noen personer i nærheten. Det fikk de til å navngi spøkelse Julia, et navn som har hengt med siden. Man tror at hun var servitør på en pub som lå på samme sted som hotellet står i dag. I 1869 var det en stor brann i Gävle, som spredte seg utover så og si hele den nordlige delen av byen. Brannen startet i et snekkerverksted som lå i krysset ved Drottninggatan/Norra slottsgatan. Puben lå rett i nærheten og man antar at servitøren Julia døde i denne brannen.


Ved hotellet er ikke personalet redd for Julia. Det virker som hun har gode intensjoner. Nå har hun fått sin egen lenestol og et lite bord i restauranten. Etter at man begynte å servere henne kaffe på morgenen og ett glass vin på kvelden, har de uforklarlige hendelsene avtatt.


Spøkelset Julias egen lenestol. Om kvelden serveres hun et glass vin og hver morgen settes det frem en kopp kaffe.


Har du fått kalde føtter nå?


Eller har du blitt så nysgjerrig at du vil bli enda bedre kjent med spøkelsene? De er bare å booke en natt ved et av hotellene, og se om du opplever noe utenom det vanlige. Den som er veldig modig kan be om å få overnatte i et av våre hjemsøkte rom.


Om det kjennes for skummelt å besøke et hjemsøkt hotell, så har vi light-versjonen for å la seg bli litt skremt. Gröna Lund i Stockholm og Liseberg i Gøteborg holder sine fornøyelsesparker åpne med barnevennlig feiring av Halloween. Her kan du booke hotellrom i Gøteborg, og her kan du booke overnatting i Stockholm.