Liker du også å føle at du bidrar, men er litt usikker på hvordan? Du kan faktisk gjøre en hel del – og sove godt samtidig.

Green background

Hoteller er bygget for at alt skal være komfortabelt og praktisk for deg som gjest. Mange tenker at det er vanskelig å kombinere dette med miljøhensyn. Men det tror faktisk ikke vi.


Vi satser mye på å bidra til en renere og bedre klode, og er overbevist om at alle kan gjøre litt og samtidig føle seg litt bedre. For mange bekker små og så videre …


Små grep kan også være småmorsomt om det går sport i det. Det kan bli din egen, private månelanding. Her er våre åtte tips til deg som vil spille på det grønne laget når du bor på hotell:


1. Spis litt grønnere


Visste du at kjøttproduksjon står for 18 prosent av verdens utslipp av drivhusgass? Dette er faktisk mer enn utslippet fra alle transportmidler totalt. I tillegg hugges regnskog ned for å gi plass til beitemarker, og 70 prosent av vår dyrkbare mark benyttes til å produsere dyrefôr. Du trenger ikke bli vegetarianer, men ved å spise litt mindre kjøtt litt sjeldnere, er du faktisk med på å gjøre en forskjell.


2. Bruk buffetvett


Spis deg mett og kos deg, men gå heller to ganger til buffeten enn å fylle tallerkenen med smaksprøver. Husk at nesten 1/3 av all mat som produseres, ender opp i søpla.


frukost


3. Si laken …


Deilig sengetøy og myke håndklær er en del av hotellopplevelsen. Men bomullen som brukes i produksjonen, påvirker både miljøet og sosiale forhold. Det er derfor et poeng at sengetøy og håndklær ikke vaskes for ofte, for da slites de mindre og varer lengre. I tillegg brukes mindre energi, vann og vaskemidler. Bor du flere netter på samme hotellrom, kan du derfor vurdere å gjøre som hjemme og bruke håndkle og sengetøy en gang til.


4. Syng i dusjen


Kos deg for all del i dusjen, men tenk gjerne litt på hvor lenge du lar vannet renne. Fem minutter i en sparedusj bruker omtrent 50 liter vann og 1,75 kWh energi. Det kan også være smart å skru av vannet mens du pusser tenner. Det høres kanskje ut som en filleting, men hvis 1 av 10 hotellgjester er sin tannpuss bevisst, spares fire millioner liter vann i året.

Les mer om våre ambisjoner for å redusere vannforbruket


5. Pakk lettere


Dette er et praktisk tips på alle måter. Mange tar med seg mye mer enn de trenger, og ender opp med å bære klær frem og tilbake. Hvis 100 passasjer tar med seg 1 kg mindre innsjekket bagasje utgjør det 100 kg. Dette alene betyr at flyet bruker 3 kg mindre drivstoff per time. Ganget opp med 3500 flytimer i året (gjennomsnittet), utgjør det friske 10 tonn mindre drivstoff per fly. Klarer du å pakke alt du trenger i en bag eller koffert du kan ta med på flyet, sparer du tid også.


6. Apostlenes hester


Velg kollektivt, skaff en sykkel eller gå i stedet for å bestille taxi. Mange hoteller har utlånssykler, og de fleste storbyer har bysykler. Bonusen er at du får sightseeing på kjøpet.


7. Bidra trinn for trinn


Å ta trappen er det enkleste tipset. Det gir dobbel gevinst fordi det er gratis mosjon. Velger du et rom i høyden blir det trippelbonus, for da kan du nyte utsikten mens du tørker svetten med et mykt hotellhåndkle.


8. Kildesorter


Ikke kast aviser og flasker i søpla, sett dem heller ved siden av søppelkassen. Det samme gjelder farlig avfall, batterier, etc. Husk at også hoteller kildesorterer.


8CJTjv1taEdwvpJKwCeyLy36jqqa8zjEkLY42HIW5B8,Z-Oqj7bggHPltm2QHlzb92dx-cK1-8Kann8xCbctTWA


Er du klar?


Det skal være litt ekstra stas å bo på hotell. Hotellopplevelser skal inkludere en deilig oppredd seng med mykt sengetøy, fred og ro, god service og måltider du ikke trenger å lage selv. Men velvære kan fint kombineres med en bevisst holdning til detaljene.


Har vi skrevet dette for å spare penger på drift? Nei, for det er sunn fornuft og handler om det du sikkert allerede gjør hjemme. Vi håper du vil spille på det grønne laget med oss.