I år var det Oslo som hadde gjort seg fortjent til å bli kåret til Europas miljøhovedstad. Her kan du lese om det våre hotell gjør for å bidra – for hovedstaden vår og for resten av planeten.

Oslo by
2019 er miljøhovedstadsåret for Oslo. Utmerkelsen viser at byen ønsker å bli mer klima- og miljøvennlig, og gjør noe for å oppnå det.

Hvert år blir en by kåret til europeisk miljøhovedstad av Europakommisjonen. En del av juryens begrunnelse for å gi prisen til Oslo nå, handler om at klima og miljø går som en rød tråd gjennom alle byens politikkområder.


Dette er viktig for oss også: at det skal være fokus på miljø og klima i alt vi gjør. Vi mener at en av våre absolutt viktigste oppgaver er å redusere miljøpåvirkningen. Derfor er dette noe av det våre hotell i Oslo gjør:


Quality Hotel™ 33 utnytter kaffen til det fulle


Quality Hotel™ 33 på Økern i Oslo har et samarbeid med Gruten, en virksomhet som samler inn kaffegrut som ellers bare ville blitt kastet, og som bruker denne gruten til blant annet å dyrke østerssopp og produsere kroppsskruber og håndsåper av de resterende resirkulerte varene.


Lokalet der Gruten produserer østerssopp ligger 500 meter unna Quality Hotel 33, og derfor er det helt naturlig for hotellet å kjøpe inn lokal østerssopp til deres Top Floor-restaurant derfra.


Bedre for miljøet kan det vel ikke bli – spesielt ikke når soppen blir fraktet til hotellet på sykkel!


gruten-quality-hotel-33Produkter laget av kaffegrut som enkelt kunne havnet i søpla.


Clarion Hotel® The Hub dyrker mat på taket


Clarion Hotel The Hub, midt på Jernbanetorget i Oslo, har Nordens største takåker – GrowHub. Med den testes det en helt ny måte å dyrke mat i byen på, som både er økonomisk og bærekraftig. Hotellet vil med dette initiativet være et forbilde, for fremtidens tak må være grønne.


Det vil vannes med regnvann og gjødsles med kompostert matavfall fra hotellets restaurant. Takåkeren vil produsere cirka 10 000 grøntenheter per år, som igjen vil serveres på restauranten på hotellet.


Clarion Hotel The Hub rooftop Den 200 kvadratmeter store takåkeren vil servere hotellets gjester ureist matDette gjør alle våre hotell for planeten vår:


Kutter bruk av plast


Hvert minutt havner 15 tonn plast i havet. Derfor var det en selvfølge for oss å si ja da vi ble utfordret til å delta i Plaststafett med Hurtigruten og miljøorganisasjonen WWF. Det innebærer at alle våre hotell skal slutte helt med unødvendige plast- og engangsprodukter, i tillegg til at vi skal få full kontroll over hvor plastavfallet faktisk blir av.


Allerede før dette initiativet, la Comfort Hotel® seg inn på rehab for plastmisbruk. Hva det har innebåret kan du lese om her.


plastic-waste-ocean


Tenker resirkulering i alle ledd


Et av våre mål er at innen 2021 skal vi resirkulere 99 % av alt avfall. Hotellene skal tenke resirkulering i alle ledd, øke mulighetene for kildesortering, kjøpe resirkulerbare produkter og lære de ansatte å tenke miljøvennlig.


Kutter ned på transport og dermed utslipp


Transport bidrar til utslipp av klimagasser og er et problem for både vår og våre dyrs helse. Derfor skal vi kutte ned på transport. Dessuten, innen 2021 kommer vi til å__ klimakompensere 100 % av de transportene som fortsatt er nødvendig__.


green-woods-transport


Sammen med leverandørene våre har vi innført volumrabatter som gjør at hotellene kan legge inn større bestillinger. Dette, i tillegg til bedre bestillingsrutiner, fører til at det blir behov for færre leveranser til hotellene.


En ekstra fin ting: Flere av leverandørene våre samkjører!


Serverer kun bærekraftig fisk og kjøtt


Vi vil selvfølgelig ikke servere mat som kommer fra produksjon med dyremishandling, utrydding eller fra produksjon som skader miljøet. Derfor har vi brukt WWFs sjømatguide – en guide til å velge miljøvennlig sjømat – til å utarbeide en liste over kjøtt- og fiskeprodukter som vi skal unngå. Denne listen følges av alle våre hotell.


Se rødlisten her.


Tar grep for mindre matsvinn


Du kjenner kanskje til uttrykket “magen blir mett før øynene”? Ta en titt på dette bildet:


fulle tallerkener matavfall


Samme mengden mat, men det ser ut som det er mer på den til venstre, ikke sant? Våre hotellrestauranter fant ut at mindre tallerkener fører til mindre matavfall, fordi gjestene ikke forsyner seg med like mye og dermed spiser mer av det de har på tallerkenen.


Faktisk ble matavfallet redusert med hele 20 % ved å bytte tallerkener. Size matters.


Alle våre hotell har ISO 14001-sertifisering


ISO 14001 er et samlenavn for internasjonale miljøstandarder og et verktøy som hjelper bedrifter med å redusere sin miljøpåvirkning. Denne sertifiseringen dumper ikke bare ned i hotellpostkassa helt ut av det blå – det må finnes et tydelig fokus på miljøforbedrende tiltak, resultater må registreres og målene må justeres hvert år for at man kan skilte med å være ISO 14001-sertifisert.


Hvert hotell har en miljøkoordinator som tar ansvar for at miljøarbeidet gjennomføres og registres, alle medarbeidere får opplæring, i tillegg til at vi hvert år blir revidert av en ekstern bedrift som ser til at vi fortsatt fortjener sertifiseringen.


woods-sun


WeCare


Andre ting vi gjør er å jobbe kontinuerlig med å redusere bruken av farlige kjemikalier, redusere vannforbruket og redusere energiforbruket. I tillegg har vi et mål om at så mange hotell som mulig skal drives av fornybar energi.


WeCare er samlebegrepet for vårt daglige arbeid med å ta vare på mennesker, miljø og lønnsomhet. Vi skal lage muligheter for mennesker i og utenfor vår virksomhet, og vi skal drive vår virksomhet med minst mulig påvirkning på miljø. For det er ingen business på en død planet.


Interessert i å lese mer om vårt arbeid med bærekraft og WeCare? Her får du detaljene.


Om du heller vil se og høre mer om WeCare, kan du gjøre det her:


Embedded content: https://www.youtube.com/embed/yLkaC05CKiM