Jula er en tid for fråtsing, både når det gjelder gaver, mat og drikke. De utallige julebordene som arrangeres over hele Norge hvert år er et godt eksempel på dette. Men, i vårt moderne og klimautfordrede samfunn, blir vi stadig mer bevisste på det enorme forbruket juletradisjonene fører med seg. Mange tonn med gaver, pynt og ikke minst mat blir kastet i jula, og det fort kan sette en bismak på julestemninga hvis du prøver å leve bærekraftig. Men med flere vegetariske og veganske innslag på julebordet, kan du nyte julens gode smaker med god samvittighet. Her tipser vi om forskjellige måter du kan arrangere vegetariske julebord på!

Falafel og hummus
Falafel og deilig hummus passer perfekt til julebordet.

Surf på den nye grønne bølgen


Den nye grønne bølgen er ikke noe å kimse av. Verdens fremste klimaeksperter sitter i FNs klimapanel, og de har konkludert med at det ikke hersker noen tvil om at klimaendringene er menneskeskapte, og at vi må handle raskt. Heldigvis stiller mange seg svært positive til for eksempel å spise mindre kjøtt.


Kjøttproduksjonen er en av de aller største klimaverstingene, og det finnes få til ingen argumenter for å spise kjøtt hver eneste dag. I tillegg, har utvalget av både vegetariske oppskrifter til julebord, råvarer og kjøtterstatningsprodukter nå blitt så stort og godt at det til og med er fullt mulig å invitere til et helt vegetarisk eller vegansk julebord uten at det går utover julestemninga!


Mange bedrifter og hotell er også opptatt av å kaste seg på miljøbølgen, både når det gjelder å tilby vegetariske/veganske alternativer, redusere matsvinn og forbruk generelt.Vegetarmat = julestemning


Som privatperson er det ikke så vanskelig å arrangere et kjøttfritt julebord, enten det er vegansk eller vegetarisk. Du finner mange flotte oppskrifter på julematerstatninger som nøttestek, vegetariske kjøttboller, grønnsakspostei og ”medister”-kaker på nett.


For den som ikke er fan av mat som skal ”etterligne” kjøtt, anbefaler vi å gå for en mindre tradisjonell julebordsvariant, som et trendy og midtøsteninspirert meze-bord. Fyll bordet med deilige vegetariske og veganske småretter som hummus, tabbouleh, falafel, lebnehbrød og kanskje en vegetartagine. Disse smakfulle rettene er ofte krydret med krydder som kardemomme, safran og kanel, og dermed er julereferansen på plass, selv om du ikke serverer ribbe med brun saus og sossisser.


Flere av hotellene i Strawberry har også ferdige julebordspakker med både middag, show og konserter. Slik får du muligheten til å dra på julebord selv om du ikke vil lage det selv!Bærekraftig bedriftsjulebord


Når det gjelder bedrifter, krever det kanskje litt mer planlegging å gjøre julebordet mer plantebasert. Men, heldigvis har mange konferansesentre og hotell også tatt ansvar, og begynt å tilby grønnere alternativer over hele linja. Her hos Strawberry har vi valgt å gjøre vårt fokus på bærekraftig drift til noe vi er ordentlig stolte av.


Strawberry jobber aktivt for å redusere matsvinn og servere fullgod vegetar- og vegansk mat. Vi har blant annet klart å redusere matsvinn etter middagsservering med hele 20%, ved å gjøre noe så enkelt som å gjøre tallerkenene mindre og henge opp skilt som minner gjestene om å spise opp. Lurt!


Det smarteste du som for eksempel arrangerer et delvis vegetarisk julebord i Oslo for bedriften kan gjøre, er å booke inn julebordet på et av våre hotell. Da er alle som jobber i bedriften garantert å få servert gode veganske og vegetariske alternativer, samtidig som alt av kjøtt, fisk og skalldyr også er sertifisert bærekraftig mat. Fråts i god samvittighet med julebord hos oss!


Les mer


Her finner du flere tips til julebord i Norge


Den store julebordsguiden