Medlemskap
Danish colorful food at restaurant in Copenhagen.

Mat

Danske matretter du må oppleve: – Her finner du verdens beste restauranter

København er Skandinavias gastronomiske hovedsete. Du må likevel ikke glemme de danske klassikerne som består av legendariske smørbrød og pølser. Her er matguiden for å spise som en ekte danske.

  • – Det hersker liten tvil om at Danmark er Skandinavias gastronomiske hovedsete.

  • – Her kan du spise mat laget av noen av verdens beste kokker på noen av verdens beste og mest kjente restauranter. Her kan du velge og vrake blant hele 25 restauranter som er belønnet med Michelin-stjerner.

  • – Og du kan smake på alt fra klassisk dansk mat til de mest innovative rettene – ofte laget på lokale og økologiske råvarer, sier Thea Damli i VisitDenmark til Strawberry. Før hun legger til:

  • – Danmark er også midtpunktet for det berømte, nye nordiske kjøkken, men hvis du foretrekker det klassiske danske “smørrebrød” kommer du heller ikke til å gå sulten.

  • Og det er nettopp dette det skal handle om nå: dansk smørbrød, ikonisk pølsevogner og de ferskeste østers – altså maten du må oppleve for en ekte dansk feeling i København.

Her er klassiske danske matretter, og hvor du finner de

Dansk smørbrød:


Dansk smørbrød anses som danskere enn det meste. Dette er grovt rugbrød, med mye pålegg, som sild, kjøttpålegg eller lun leverpostei. Enkelt, samtidig lekkert og fullt av historie og tradisjon. Retten fra 1800-tallet er såpass populær at det i dag finnes egne smørrebrødrestauranter i Danmark.


Her finner du ekte dansk smørbrød:


Aamanns Etablissement
Adresse: Øster Farimagsgade 12


Orangeriet
Adresse: Kronprinsessegade 13


Told & Snaps
Adresse: Toldbogade 2


Restaurant Grøften – Tivoli
Adresse: Vesterbrogade 3


Slotskælderen hos Gitte Kik
Adresse: Fortunstræde 4


Villa Copenhagen
Adresse: Centralpostbygningen, Tietgensgade 35-39


Stjerneskudd:


– En litt mer ukjent konkurrent til smørbrødet, men en av danskenes absolutte favoritter, og en av de urgamle klassikerne. Stjerneskudd er et storslått dansk smørbrød med panert rødspettefillet, toppet med reker, salat og limfjordkaviar. Nyt det på ekte dansk vis med en kald øl og avslutt med en dansk snaps, tipser Thea.


Tre gode tips for retten stjerneskudd er: Aamanns Replik, Palægade eller Restaurant Barr.

Classic danish smørrebrød at restaurant in Copenhagen.

Pølse fra pølsevogn:


Det er lite som slår en skikkelig god pølse, om den er i danskenes rødfarge, eller om den har hjemmelaget tilbehør og serveres fra en klassisk pølsevogn.
I København er det flere pølsevogner som gjerne har lange køer store deler av døgnet, og her er noen av de mest ikoniske, ifølge VisitDenmark:


Nordic Hotdog
Adresse: Refshalevej 167


Drives av tidligere slakter Asger Jørgensen. Brødet er økologisk, og alt tilbehør er hjemmelaget. Ligger ute på Refshaleøen og er en del av Reffen Street Food marked.


Johns Hotdog Deli
Adresse: Bernstorffsgade 18


Denne pølsevognen har vunnet pris for byens beste hotdog, og er kjent for at pølsemakeren John oppgraderer klassikerne ved å legge til alternativt tilbehør.


Østers:


– Danskene har hatt østers på menyen siden steinalderen. I Danmark kan man selv gå ut på strendene og plukke østers, eller delta på organiserte østerssafari. Danskene har til og med sin egen østersfestival på den danske vestkysten. Vadehavet og Limfjorden er hotspots for å finne østers, sier Thea og påpeker:


– Men de har også funnet veien til mange av Københavns fiskerestauranter.
Her finner du gode østersopplevelser:


Kontrast
Adresse: Centralpostbygningen, Tietgensgade 35-39


Restauranten ligger på hotellet Villa Copenhagen. På menyen er det fokus på kortreist og lokal mat, og her kan du velge mellom tre ulike typer garnityr til østersen. Prøv østersen med wasabisaus – en skikkelig vinner.


Kødbyens Fiskebar
Adresse: Flæsketorvet 100


I Kødbyen finner du Fiskebaren, en av Københavns få fiskerestauranter, som også har en Bib Gourmand i Guide Michelin Nordic Cities, prisen for kvalitetsmat til lave priser.


Oysters & Grill
Adresse: Sjællandsgade 1B


En rustikk seafood-bar og restaurant på Nørrebro i København, hvor stemningen er avslappet og hyggelig.


Restaurant Iluka
Adresse: Peder Skrams Gade 15


Drevet av australske Beau Clugston. Iluka betyr «nær havet», og Beau mener at land som er omgitt av hav, skal oppleve alt det havet har å by på. Hos Iluka serverer de ikke store, pompøse Fruits de Mer-platter, men derimot minimalistiske og estetiske anretninger med fisk og skalldyr av kvalitet.


Skål, og ha et deilig måltid!

Sentrale hotell i København

Er du opptatt av god mat, bør du selvsagt bo sentralt – og like ved alle de fristende spisestedene. Villa Copenhagen er et nytt og luksuriøst hotell som har åpnet i Københavns gamle posthus fra 1912. Stedet er for deg som vil ha luksus, med takterrasse med basseng og badstue, treningsrom, og også nyte moderne arkitektur og design. Hotellet har Courtyard Bar for en drink, restauranten Kontrast for et bedre måltid (og også danske klassikere), eller bakeriet RUG Bakery for de ferskeste bakevarene.


Et annet sentralt hotell når du er i København, er Comfort Hotel® Vesterbro. Dette hotellet er perfekt for deg som vil bo sentralt for å oppleve alt byen har å by på, men også spesielt velegnet for familier. Det er kort vei til sentralstasjonen og Tivoli, og Comfort Hotel® Vesterbro har såkalte XXL-rom for dere som reiser med hele storfamilien.


Her finner du sentrale hotell i København.

Nyeste innlegg