Medlemskap
ABBA the museum in Stockholm.

Kultur

Topp ti museer du må oppleve i Stockholm

Stockholm er så mye mer enn Stureplan og shopping i Biblioteksgatan. Hva med å ta en hel dag på idylliske og spennende Skansen? Finn ro og kreativitet på disse unike museene.

 • Du trenger ikke reise lenger enn til Stockholm for å få skikkelig storbyfølelse.

 • Med vintageshopping i Södermalm, lunsj i Gamla Stan, en drink på en av byens takterrasser og museer som treffer både den historie- og kunstinteresserte, matcher hovedstaden både Berlin og Paris.

 • Strawberry har funnet fram til de beste museene du ikke kan gå glipp av når du rusler rundt i Stockholm.

 • Her er lista som innebærer musikk, svensk kunstskatt og fotografi i verdensklasse. Ja, og sprit da.

 • Mer om det senere.

 • Foto: Alexander Assal

1. Fotografiska


Adresse: Stadsgårdshamnen 22


Fotografiska er et av verdens største museer for samtidsfotografi. Stedet er så å si alltid på topplistene over hva du bør gjøre når du først er i Stockholm. Her presenteres årlig fire unike og store utstillinger, og 20 mindre. Museet har ikke permanente utstillinger, så du bør følge med på hjemmesiden for å få med deg hva som skjer. Blant andre har Annie Leibovitz, Gus Van Sant og Robert Mapplethorpe stilt ut sine bilder på Fotografiska.


Fotografiska har i tillegg en bok-og suvenirbutikk, og i kafeen i toppetasjen finner du en av byens beste utsiktspunkter. I tillegg har museet en ordentlig digg gourmetrestaurant, med fokus på vegetarretter. Du kan likevel få kjøtt og fisk om du heller vil det. Restauranten er også anbefalt i Star Wine List sin oversikt over de beste vinkjellerne i Stockholm.

 • 2. Skansen

  Adresse: Djurgårdsslätten 49-51

 • Skansen er et av de mest søkte ordene internasjonalt når det gjelder kulturopplevelser og museer i Stockholm. Og det er minst like populært blant svenskene selv.

 • Parken ligger i «Kungliga nationalstadsparken» og er både en dyrepark og et friluftsmuseum. Dette er også det eldste friluftsmuseet i verden. Her kan du være en hel dag. Minst.

 • Så hva skjer egentlig her? Foruten vakker natur og utsikt er det her du finner ekte svensk stemning, for her feires både midsommar og valborgsaften. Du finner også en zoologisk hage og et akvarium på Skansen. Perfekt for en idyllisk familiedag, altså.

 • Er det ellers noen impulsive som forventer et frieri når som helst? Tradisjon tro er det drop in-bryllup på Skansen, og datoen for 2023 er 10.juni.

 • Borgerlig vigsel kan gjennomføres på svensk, engelsk, fransk, tysk, spansk, persisk eller gresk.

 • 3. ABBA The Museum

  Adresse: Djurgårdsvägen 68

 • Hvem er familiens Dancing Queen? Uansett hva slags humør du er i før du entrer dørene her, så danser du ut.

 • ABBA The Museum handler naturlig nok om historien til den svenske popgruppen fra 70-tallet, med Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad.

 • Du får se kostymer, gullplater og en reise i nostalgi og minner om verdensstjernene.

 • Men museet er også fullt av interaktive herligheter, som quiz, du kan delta i fotoseanse, mikse musikk, eller prøve deg på scenen som det femte ABBA-medlemmet. Hit drar du med familien, eller med vennegjengen for et perfekt museums-vorspiel.

4. Vasamuseet


Adresse: Galärvarvsvägen 14


Orlogskipet Vasa er svenskenes store stolthet. Eller skulle i alle fall bli det... Vasa er faktisk verdens best bevarte 1600-tallsskip, og du kan se kunstskatten i Stockholm. Og ikke tenk at dette er kjedelig, for historien er spennende og det er imponerende å se det gigantiske skipet i virkeligheten. Kjapp introduksjon før du tar turen:


Vasa ble bestilt av den svenske kongen Gustav II Adolf og ble bygget av 400 menn og kvinner. Skipet ble bygd med tre master, ti seil og var 69 meter langt. Skipet sank på sin aller første ferd i 1628. Det befant seg deretter hele 333 år på havets bunn før skipet ble hevet. Resten kan du se og lære på Vasamuseet, som er blant hovedstadens aller mest populære severdigheter.


5. Nordiska Museet


Adresse: Djurgårdsvägen 6–16


Enkelt og greit: Dette museet viser menneskenes liv i Sverige og Norden fra 1500-tallet og fram til i dag. Museet ble grunnlagt i 1872 av Arthur Hazelius, og ligger på Djurgården. Nordiska Museet er Sveriges største kulturhistoriske museum, så her kan du samle fakta du trenger (og ikke trenger), og beundre den vakre bygningen både innvendig og utvendig. Du kan sende far og mor i familien inn i et kjøkken fra 1940-tallet, barnet i en interaktiv opplevelse og du kan kanskje bli inspirert av den kule Stockholm-stilen, med litt lærdom om mote opp gjennom tidene?


6. Tekniska Museet


Adresse: Museivägen 7


Det er ingenting som er mer fristende enn å trykke og kjenne på ting du skal lære om, og på Tekniska Museet er det selvsagt lov. Stikkordene er testing, nysgjerrighet, innovasjon, opplevelser og selvsagt teknikk og naturvitenskap. Passer for alle og alle aldre.

 • 7. Drottningholms slott

  Adresse: Drottningholms Slott Slottsstallet 11

 • Du kan ikke være i Stockholm uten å engasjere deg litt i kongefamilien. Drottningholms slott har vært kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvias offisielle bosted i slottets søndre del siden 1981.

 • Slottet ligger på Lovön i Mälaren i Ekerö, cirka 10 kilometer utenfor sentrum. Men hit kan du komme med bane og buss, sykle eller ta båt.

 • Den vakre bygningen, som representerer europeisk og kongelig arkitektur fra 1600-tallet, er virkelig verdt turen. Slottet er også på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

 • Her kan du melde deg på guidet tur, eller gå i slottsparken og på egenhånd. Dette er også en svært barnevennlig aktivitet da familien kan låne kart og gå på skattejakt etter detaljbilder inne på Slottet.

 • Hvem er familiens beste kongelige detektiv?

8. Stockholm Toy Museum


Adresse: Svensksundsvägen 5


Stockholm Toy Museum, også kalt Bergrummet, er en reise i nostalgi for de voksne og i tillegg gøy for barna. Her finner du leker fra 1400-tallet, men også mer moderne romskip, Tintin-figurer, Barbie og Disney, i tillegg til tegneserier. Her frister det ikke å dra fram smarttelefonen, men heller se, oppleve og være en del av alle de gøye lekene. Det kuleste er at museet ligger i militærets underjordiske tunneler. Og et steinkast unna ligger Moderna Museet.


9. Moderna Museet


Adresse: Exercisplan 4


Moderna Museet er Stockholms svar på Tate Modern i London. Her finner du Sveriges største samling av moderne kunst, og arbeid av kjente navn som Pablo Picasso og Andy Warhol, i tillegg til mange nålevende kunstnere. Museet flyttet inn i nye lokaler på Skeppsholmen i 1998, og bygget er tegnet av den spanske arkitekten Rafael Moneo. Det beste tipset er å følge med på hjemmesiden for aktuelle installasjoner og utstillinger. Og sett av tid, området rundt Moderna Museet er også verdt en tur, da det er fullt av skulpturer.


10. Spritmuseum


Adresse: Djurgårdsstrand 9


Vi hjelper deg litt på forhånd, det er bare å øve inn:


«Helan går, sjung hopp falleri faderallan lej, helan går, sjung hopp faderallan lej. Och den som inte helan tar han inte heller halvan får, Helan gåååååååår»


Spritmuseum er nemlig, som navnet tilsier et museum om drikkekultur, og en kjent svensk tradisjon er snapsviser. På museet lærer du om viser, hvordan alkohol lages, lover og trender, og vet du egentlig hva en whiskypinne er? Du kan også booke privat visning, med det du ønsker å ha i glasset mens du tar til deg ny lærdom om svensk sprithistorie. Skål og god museumstur!


Her kan du finne sentrale hotell i Stockholm.


Foto: Maverix, Katla Studios and Johan Eldrot

Bosted for den kulturinteresserte

Clarion Collection® Hotel Wellington ligger under 15 minutters gange fra Djurgårdsbroen, der du finner flere av Stockholms beste museer. Det diggeste med hotellet er ikke bare beliggenheten, men at både frokost, ettermiddagsfika og kveldsmat inngår i prisen. Hotellet har også badstue, og flere rom med balkong og utsikt. Og på toppen av det er du bare noen få minutter unna partygata Stureplan når du er klar for kvelden. Du kan for eksempel starte med bobler i Clarion Collection® Hotel Wellingtons loungebar. Check på et enkelt opplegg som både er kulturelt og sosialt!

Nyeste innlegg