Medlemskap

Et magisk døgn på hotellet Oscarsborg Festning i Drøbak

– Her på Oscarsborg får du alt fra hvite duker til burger i hånda mens du løper rebusløp, sier Erika Damperud-Wright, hotelldirektør på Oscarsborg Festning. Bli med når vi sjekker inn på det historiske festningshotellet som har huset alle landets konger, CIA-toppsjefer, spøkelser, firmaer på kick-off og kjærestepar på romantisk date. Det blir et opphold med mange følelser, frittgående sauer, sterke inntrykk…og vandring i underjordiske ganger på natta.

 • Vi, to middels opplyste, middels kresne damer i 30-årene, står klare ved brygga i Drøbak og venter på fergen som skal ta oss til øya hvor man finner historiske Oscarsborg Festning - ett av fire festningshotell som ble en del av Strawberry våren 2023.

 • Vi har allerede vandret gjennom Drøbaks trange, koselige gater med hvite trehus, nisjebutikker på alle kanter og sjøen som nærmeste nabo. Skal vi tro bildene vi har sett av Oscarsborg, blir dette å reise fra en idyll til en annen.

 • Vi er dog spente på hva som egentlig venter oss. Vi har nemlig hørt rykter om at dette er et sted hvor alt er mulig og hvor alt kan skje! Jaha, alt altså?

 • Vel, sauer går fritt blant folk, et firma har sendt opp fyrverkeri til 1 million kroner på en fest, en barnefamilie fant en ost som egentlig var sprengstoff, toppsjefene i etterretningstjenesten CIA og MI6 har vært innom på topphemmelig møte.

 • Videre fylles øya opp av operakonserter hver sommer og det finnes nok av eksempler på (litt for troverdige) spøkelseshistorier.. Puh!

Fyrverkeri til 1 million kroner, sa du?

Idet vi ankommer øya, blir vi en smule blåst av banen. Altså, bare en halvtimes biltur fra Oslo + en liten fergetur, kan man ta innover seg denne spektakulære, enorme festningen som 9. april 1940 senket det tyske skipet "Blücher” da krigen i Norge startet – en enormt viktig innsats som midlertidig stanset tyskernes fremrykning mot Oslo, og som ga kongefamilien, Regjeringen og Stortinget tid til å komme seg i sikkerhet.


Image 18Gjestebåthavnen på øya tar seg godt ut på kveldstid.


Det er en grønn, frodig øy med flere bygninger, store fine uteområder, turstier, kanoner rundt på alle kanter, underjordiske ganger og en gedigen gjestebåthavn for alle som kommer hit i egen båt, enten for å ta seg ei litta søndagspromenade eller for å la barna rase fra seg på tidenes oppdagelsesferd (jepp, vi ser med en gang at vi definitivt tar med barna neste gang!).


Image 10Det er ikke mangel på grønne, frodige områder rundt festningen.


Image 3Utsikt fra restauranten.


– Dette er mulighetenes øy! Hit kan man komme for et romantisk hotellopphold, kick-off eller seminar med jobben, jubileum med sjakk-klubben eller om man ønsker seg et skikkelig stort arrangement med konsert, underholdning og aktiviteter. Her finnes det ingen begrensninger, vi fikser det folk måtte ønske. Ja, vi har for eksempel hatt et firma her som har sendt opp raketter til 1 million kroner på et arrangement! forteller Erika Damperud-Wright, hotelldirektør for Oscarsborg Festning, som vi møter ved det relativt nybygde resepsjons- og restaurantbygget “Forpleiningen”. Ved hennes side står leder for booking og innesalg for Festningshotellene, Dénise Kocaman.


Oscarsborg Erika, Marianne, Tonje 2Vi, to damer fra "gølvet" i Strawberry, sammen med hotelldirektør Erika Damperud-Wright (til høyre).


Erika fortsetter: – Her er alle velkomne, enten man bare vil ta seg en dagstur på øya og spise i restauranten, eller om man vil sove ut på et hotellrom etter en lang dag eller etter en heftig fest. Neste helg kommer det 120 personer som skal sove i hver sin båt på gjestehavna som har plass til hele 110 båter, sier Erika.


Lyst til å bo på Oscarsborg Festning? Book rom her!


Visste du at vi har tre andre Festningshotell i porteføljen vår også? Sjekk gjerne ut Kongsvinger Festning, Reenskaug Hotel og Torreby Slott!

Guidet omvisning..eller hva med en "perfekt" joggetur?

Vi blir med de to blide damene langs en koselig tursti som visstnok går rundt begge øyene, kombinert sammen med en bro. Solen skinner, det glitrer fra vannet og vi passerer en gruppe turister som får en guidet omvisning - noe vi får høre at er et must for alle som tar turen hit. Da får man en 90 minutters omvisning rundt på øyene med masse interessant og spennende historie, og dette kan for eksempel bestilles sammen med et hotellopphold.


Oscarsborg image 15Ser du historien i veggene?


Oscarsborg image 11Inngang til festningen.


Dénise begynner å småjogge litt, og vi stusser. Det er tydelig at Denise har tilbrakt mye tid på denne øya. Kanskje litt for mye tid? Du får dømme selv:


–Altså, denne øya er helt perfekt for en joggetur på morgenen! Du kan få en gode 5,5 kilometer om du tar for deg begge øyene….3,3 kilometer på den ene øya, her hvor selve festningen ligger. Så kan du avslutte med et morgenbad på sommeren. Jeg har ikke tall på hvor mange morgener jeg har gjort dette hvis jeg har overnattet her. Jeg anbefaler dere å prøve det i morgen, sier Dénise entusiastisk.


Uten å si det høyt, kjenner vi begge at planen på ingen måte er å stå opp ekstra tidlig i morgen for å “nyte en joggetur langs vannet med verdens beste utsikt” som Dénise gjentar flere ganger. Men det er sikkert fantastisk for de sprekingene som orker sånt.

 • Kan det friste med en 100 år gammel kongelig middag?

  Det første vi legger merke til når vi legger fra oss bagasjen på hotellrommene, som er plassert i et eget bygg, er den nydelige panoramautsikt mot Oslofjorden, og ikke minst hvor overraskende moderne og fine rommene er.

 • Det er ikke mye som minner om det rommene opprinnelig var brukt som; internatrom for rekrutter ved rekruttskolen. Her kommer vi til å sove som tornerose på valium, tenker vi, før vi blir med Erika og Dénise den korte turen bort til selve festningen.

 • Erika peker på masse hull utenpå festningen og forteller at dette er skytehull fra krigen. Idét vi kommer inn, får vi en majestetisk følelse med en gang - og ikke uten grunn. Alle de norske kongene har faktisk fortært måltider rundt bordene her inne.

 • – Nå er vi snart i gang med å tilby “middagsselskap fra gamledager”, som jeg liker å kalle det. Du kan velge fra en meny basert på middager som soldater og kongelige har fortært opp gjennom tidene, men med en moderne vri så klart.

 • –For å få til dette har vi gransket gamle menyer og retter, for eksempel festmenyer fra 1900-tallet, forteller Erika. Hun har åpenbart stor tro på at dette blir en suksess.

 • Ikke bare tilbys det kongelige måltider. Her på Oscarsborg disker de opp til bryllupsfester også, for de som vil feire kjærligheten i historiske, romantiske omgivelser. Vielser kan man også ha her, og vi drømmer oss langt inn i bryllupsverden..

Maten = NAAAM!

Vi får servert en nydelig middag i restauranten med store vinduer og herlig utsikt. Noen sitter på terrassen ute og skåler mens de veksler romantiske blikk med hverandre. Restaurantsjef Sara Ahnlund yter den beste servicen vi har opplevd på lenge, og den ene av oss med matallergi får en spesialutformet 3-retters som smaker himmelsk.


Oscarsborg image 14Maten i restauranten smaker nyyydelig.


Oscarsborg image 17...og perfekt dandert er den også.


Toppsjefer fra CIA og MI6 i hemmelig møte


Etter middagen beveger vi oss over til “Skolekasserna” som har vært klasserom og sovesaler for militæret. Bilder av alle militærkullene fra ca 1936 og frem til militær aktivitet ble lagt ned i 2003 pryder veggene. I de tidligere klasserommene kan man i dag ha opptil 11 ulike møter på en gang, for de som vil komme seg ut av sin vanlige kontorboble. På denne øya har det også funnet sted topphemmelige møter, møter som ingen skal vite at har skjedd.


Oscarsborg image 19En av mange saler i festningen som kan leies til arrangementer, fest & moro. Og du kan jo gjette hvor gammelt flagget på toppen er?


Oscarsborg image 7"Et av møterommene i "Skolekasserna", som tidligere har vært klasserom og sovesal for militæret.


– For et par år siden var alle toppsjefene i kjente etterretningstjenester rundt om i verden samlet på et hemmelig møte her, blant annet fra amerikanske CIA og britiske MI6. På Oscarsborg er det nemlig mulig å kunne ta topphemmelige, viktige avgjørelser som ingen får vite om, forteller Helene Skjenneberg, daglig leder for Festningshotellene som også har kommet for å møte oss på øya.

Sprengstoff-ost og nattvandring

–Har dere hørt historien om en barnefamilie som sommeren 2022 fant en flaske vin og noe som lignet på en ost i vannet her? spør Erika etter vi har rullet oss stappmette ned trappa fra restauranten. Nei, vi kan ikke huske å ha hørt noen oste-historie fra Oscarsborg..


– Da denne “osten” ble tatt opp på land, begynte den å ryke. Det viste seg at det var et stykke TNT - altså sprengstoff fra krigen! forteller Erika engasjert.


Vi bestemmer oss for å ta en rundtur på øya når mørket faller på. Vi vil jo se de stedene som vi ikke ble vist tidligere i dag, og vi har hørt rykter om at det skal være både underjordiske ganger og sauer som vandrer fritt rundt. Erika fortalte oss at det skulle være “flomlys” etter det ble mørkt, men vi skjønner fort at Erika og vi må ha ganske så ulik definisjon av ordet flomlys.


Oscarsborg image 20Øya byr på nydelig utsikt hvis man vil ta seg en kveldstur. Men flomlys er det ikke..


Plutselig ser vi konturene av dem: Sauene vi har hørt om. De ligger i gresset helt nede ved vannkanten og slapper av, og bryr seg ikke det spøtt om at vi går forbi. Kanskje de ikke ser oss? Så ser vi det: En inngang til de underjordiske gangene. Skal vi tørre?

 • En litt for spennende tur i de mystiske gangene

  Vi åpner forsiktig den knirkete, gamle døra og lister oss inn. Noen dryppelyder fra taket får oss til å skvette et par centimeter opp fra bakken. Vi biter tenna sammen og går bortover, bortover, bortover…

 • Det er lange, trange ganger og flere mulige veier å gå. Noen slitne lamper lyser svakt og vi føler at vi er tilbake i krigens dager. Verden utenfor eksisterer ikke her nede. Plutselig hører vi lyder fra døren vi gikk inn. Vi løper, men finner ingen utvei.

 • Endelig finner vi en utgang i andre enden, og innser at det er tid for å legge seg på hotellrommet. Vi kjenner vi er glad for at selskapsgjengen med forskere fra Forsvaret vi observerte i restauranten istad skal overnatte på samme hotell.

 • Det føles trygt. Vi faller i dyp søvn og ender med å sove vår beste natts søvn noensinne.

Oscarsborg, we'll be back!

Vi kommer definitivt tilbake, enten med kjæreste, barn, venner eller alene. Men ikke for en joggetur. Det får Denise ta seg av. Og de underjordiske gangene skal vandres i på dagtid..


Oscarsborg image 21So long, Oscarsborg!


Mens vi går på ferga som skal ta oss tilbake til fastlandet, tikker det inn en melding fra Trond Jorfall, som har sett snap’ene vi har sendt herfra:


Oscarsborg SMS


Oscarsborg Trond JorfallTrond Jorfall trives både på vann og på øy..nærmere bestemt Oscarsborg.


Lyst til å bo på Oscarsborg Festning? Book rom her!


Visste du at vi har tre andre Festningshotell i porteføljen vår også? Sjekk gjerne ut Kongsvinger Festning, Reenskaug Hotel og Torreby Slott!

Nyeste innlegg