Medlemskap

Kongsvinger Festning: Bli med på en uvanlig hotellreise

Omtrent samtidig som vi ble Strawberry, i mai 2023, var vi så heldige å få Kongsvinger Festning under vår hotellparaply. To av oss på “gølvet” har tatt turen for å sjekke om dette stedet har noe for seg, og la oss si det sånn; hvis majestetiske hotellrom, omgivelser som oser historie og en dæsj spøkelsesspenning høres fristende ut, er det bare å pakke bagen og dra! Men les artikkelen først da – vi byr nemlig på masse inspirerende godbiter, og vi har snakket med de som kjenner hver knirkende krok på dette eventyrlige stedet.

 • Kongsvinger, hvem drar egentlig hit? Hvorfor skal man besøke denne lille byen i Innlandet fylke, litt over en times biltur fra Oslo sentrum, hvor det meste av arealet er skog, og resten er sjøer, vassdrag og… jordbruk.

 • Det rister foreløpig ikke i reisefoten, eller?

 • Vel, grunn nummer én: Kongsvinger er en overraskende koselig by med torg, små kafeer, unike butikker og en av de beste og vakreste skogsbaner i Norden når det kommer til golf. Grunn nummer to: Ja, riktig, hotellet Kongsvinger Festning!

 • Jaha, hotell sier du? På en festning fra 1600-tallet? Ligger man på tynne skumgummimadrasser på gulvet mens man puster inn murpuss og kald gammel luft i takt med at man lytter etter spøkelser da eller?

 • For å si det sånn; tvert imot! (bortsett fra det siste, to be continued..) Heng med når vi – to middels opplyste, middels kresne damer, i midten av 30-årene – sjekker ut dette historiske kulturminnet vi flaut nok kunne alt for lite om fra før…

 • …og som vi enda flauere nok hovedsakelig visste om fordi vi har sett den populære norske reality-serien Forræder - som har blitt spilt inn her.

Hjertestarter, giftemål og funfacts

Lite ante vi hvor avgjørende denne festningen har vært for Norges selvstendighet back in the days - at den beskyttet Norge ved å låse grensen, med god støtte fra Norges lengste elv, Glomma utenfor – som virket som en gigantisk vollgrav. Og lite ante vi at det har dukket opp spøkelser som har gjort at enkelte hotellgjester har snudd i døra, at hotellet så vidt fikk lov til å henge opp en hjertestarter på veggen og at mange har giftet seg i disse historiske omgivelsene.


kongsvinger festning tonje og marianneTo damer fra "gølvet" som er klare for å leve majestetisk for noen timer. Håper vi da.


Vi merker at vi trenger historisk input, en liten dæsj funfacts, og vi trenger å se at Strawberry ikke tilbyr hotell med standard fra 1600-tallet, for Gud hjelpe oss i så fall.. Vi håper samtidig å få oppleve noen spøkelser, vi har nemlig hørt noen skumle rykter..


Lyst til å bo på Kongsvinger Festning? Book rom her!


Visste du at vi har tre andre Festningshotell i porteføljen vår også? Sjekk gjerne ut Oscarsborg Festning, Reenskaug Hotel og Torreby Slott!

Kongsvinger Fortress

Skille seg for å realisere bryllupsdrømmen her?

Det er lett å få øye på festningen når vi ankommer Kongsvinger, der den ruver majestetisk fram høyt der oppe. Daglig leder for Festningshotellene, Helene Skjenneberg, leder for booking og innesalg for Festningshotellene, Dénise Kocaman og hotelldirektør for Kongsvinger Festning, Tone Strøm, ønsker oss stolt velkommen idet vi når toppen og blir med dem ut på den store åpne plassen med bygninger rundt oss på alle kanter. Alle bygningene har litt ulik stil, men det oser festning og gamledager av alle.


Image 4Daglig leder for Festningshotellene, Helene Skjenneberg og leder for booking og innesalg for Festningshotellene, Dénise Kocaman har flere planer for Kongsvinger Festning framover.


-Akkurat der dere står har vi hatt flere vielser. Og borti det bygget der har vi hatt flere bryllupsfester. Dette er jo det perfekte stedet for bryllup vettu, så det ordner vi til de som ønsker. Ja, innimellom blir hele bryllupsfølget her hele helga, så da disker vi opp, sier Tone.


Kongsvinger Festning Image 12Hotelldirektør for Kongsvinger Festning, Tone Strøm, viser oss rundt på Kongsvinger Festning og kan fortelle at det har vært flere bryllup midt på denne åpne plassen som knytter de ulike byggene sammen.


Kongsvinger Festning Image 5Alle bygningene på Kongsvinger Festning har ulike stiler og ulike høyder.


Vi drømmer oss bort i bryllupsverden, og den ene av oss som er gift vurderer et lite sekund å skille seg for å kunne gifte seg på nytt (med samme mann) akkurat her. Solen varmer oss i ansiktet, det er utsikt på alle kanter, og man føler seg kongelig der man står - ja, mer romantisk blir det ikke. Faktisk har hele kongerekken fra Harald V til Fredrik II inntatt måltider rundt bordene på denne festningen.


Kongsvinger Festning Image 16Det er ikke hver dag man får mulighet til å sove på et hotell som er over 300 år gammelt..


Kongsvinger Festning Image 6Vår egen Kong Harald har vært på Kongsvinger Festning og nytt flere gode måltider, i likhet med kongene før han.


Ypperlig oppdagelsesferd for barna


Vi blir med de tre damene inn i bygningen “Slaveriet” der det danses brudevals og skåles, og hvor man også kan ha konfirmasjonsfeiringer, konferanser, jobbmøter eller julebord. Det er flere rom å “ta av” i dette bygget, flere rom å kline i på julebord, flere rom å møte på spøkelser og flere firmaer har faste konferanser her hvert år."Det er noe spesielt med å være så tett på historien, kjenner vi."Vi kan forstå hvorfor. Disse historiske, men samtidig komfortable, omgivelsene er åpenbart mer intimt og personlig enn på andre hotell, og Tone forteller at man kan få konferanser skreddersydd, gjerne kombinert med aktiviteter, omvisning og det man måtte ønske.


Kongssvinger Festning Image 8Lamper fra krigen, laget av tyskerne, henger over et av lokalene som kan brukes til alt fra konferanser til julebord.


Kongsvinger Festning Image 10Utsikten er upåklagelig, selv fra små vinduer.


Hun peker på lampene i taket og kan fortelle at de er fra krigen, laget av tyskerne. Det er noe spesielt med å være så tett på historien, kjenner vi. Det gir en helt annen følelse enn gjennom bilder og gjennom Forræder på TV-skjermen. Og vi må spørre: Er det her flere gjester har blitt skremt av spøkelser, som ryktet tilsier?"– Dette er jo et barnevennlig sted - et kult sted å løpe rundt og dra på oppdagelsesferd."-Nei ikke her, det er i bygget vi skal til nå snart, og det er faktisk ganske sprøtt det som har skjedd der borte…, sier Tone lurt, uten å avsløre noe mer. Vi vil helst bare løpe bort og omfavne det overtroiske, og vi vet også at mange scener fra Forræder er spilt inn i det bygget. Men brått har den overentusiastiske daglige lederen Helene våknet til livet og får lyst til å dele sine fremtidsplaner for hotellet:


-Jeg vet det er sol og varmt akkurat nå, men se for dere snø, mørke, koselige lys og et skikkelig julemarked her ute! Hvor koselig hadde ikke det vært da? Det har jeg skikkelig lyst at vi skal få til hver jul. Da får vi mer familier hit også. Dette er jo et barnevennlig sted - et kult sted å løpe rundt og dra på oppdagelsesferd, sier Helene med en rolig, men samtidig gira, stemme.

 • Vi liker Helene og tanken på julemarked. Mens vi går over plassen og over til hovedbygget hvor det serveres frokostbuffet til hotellgjester, afternoon tea fra tid til annen, lunsj, middag og høytidelige festningsmiddager, kan hun avsløre noe annet nytt:

 • -Vi serverer jo deilig lunsj til de som ønsker, med hvite duker og det hele, og vi serverer 3-retters festningsmiddager på fredager og lørdager for de som vil føle seg litt kongelige uten å tømme bankkontoen..

 • –MEN! Nå er det også en café tilgjengelig med lokale signaturprodukter, det vil si ingen standard merkevarer!

 • –Vi vil at det skal være lavere terskel for å bare stikke innom her på dagstur med familien eller vennegjengen og slå seg ned for en enkel matbit og noe forfriskende eller varmt i koppen.

 • -Ja, kanskje vi får flere yngre hit, stemmer Dénise i. Etter Forræder kom på TV har vi merket en markant økning i både antall bookinger og besøkende som kommer hit på dagstur bare for å titte..

 • ..men vi ønsker oss likevel at enda flere yngre kommer hit og får oppleve et viktig og spennende stykke historie, enten de overnatter eller ikke. Folk er jo generelt mer interessert i historie nå. Tone nikker seg enig og supplerer:

 • –Vi har faktisk mange som kommer hit og overnatter kun på grunn av dette hotellet og selve den historiske opplevelsen det gir, og det synes vi jo er stas.

Det spares ikke på stil, kunst og vin

Vi tar endelig turen over til hovedbygget, som er både ærverdig og flott. Gammeldagse, stilfulle møbler, kunst på veggene og vi får vite at kunstneren Erik Werenskiold vokste opp her på festningen, som sønn av kommandant Fredrik Werenskiold, og vi får vite at man kan se en rekke av hans kunstverk på museet til Kongsvinger Festning – som til sammen består av tre utstillinger over tre etasjer.


Kongsvinger Festning Image 17Oppholdsrommet i hovedbygget er stilfullt innredet. Hvis du har sett den norske TV-serien Forræder, drar du kanskje kjensel på omgivelsene?


Kongsvinger Festning Image 15I kjelleren florerer det av viner, og her kan man også være med på vinsmaking. Dette er "skjoldrommet" i TV-serien Forræder.


Vi går ned i kjelleren, og ser hyllemeter på hyllemeter med vinflasker. Her arrangeres det vinsmaking med jevne mellomrom, får vi vite. Vi skal innrømme at vi får et lite gufs over oss her nede i den mørke, kalde kjelleren, og det er kanskje ikke tilfeldig? Endelig kan Tone bekrefte spøkelsesryktet vi har hørt:


-Det har kommet folk hit, altså gjester som skulle overnatte, som har fått en sterk og umiddelbar følelse av spesielle “energier” og dårlig aura, og derfor snudd i døra. Jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte dette, men du vet, det er jo gamle bygninger dette, sier Tone.

Endringer på gamle bygg er ingen dans på roser

Vi kjenner oss brått en smule barnslige og får lyst til å overnatte og dra på spøkelsesjakt når mørket faller på. Men tenk om hjertet ikke har godt av det.. Apropos hjerte. Tone kan fortelle at rehabilitering av gamle, vernede bygg som dette ikke er en dans på roser, spesielt når man skal henge opp en hjertestarter..


-Vi skulle skru inn en skrue for å henge opp en hjertestarter, og da måtte vi søke om dette til Forsvarsbygg som eier bygningen. Så måtte vi vente til de hadde mulighet til å komme for å undersøke og godkjenne om det var ok å skru inn skruen akkurat der. Det var ok, og hjertestarteren ble hengt opp, men å gjøre endringer i såpass gamle bygg er altså så utrolig strengt. I tillegg kan vi ikke bare smøre på den malingen vi ønsker, vi må følge strenge fargekoder og kjøpe en spesiell type maling.. Så..ja..det er ikke som å pusse opp hjemme for å si det sånn, ler Tone.

 • Vi setter oss ned på hotellets uteterrasse for å runde av en lang og innholdsrik dag, og kjenner umiddelbart sjelero. Helene nyter, det er helt åpenbart.

 • – Se for deg at du sitter her på uteterrassen på våren med årets første varmende solstråler i ansiktet mens du nyter noe godt i glasset og en crispy salat ved siden av. Det blir jo ikke bedre, sier hun med (sol)glød i ansiktet.

 • Vi kan absolutt se det for oss, men før vi går vil vi se hotellrommene. Vi får vite at rommene var brakkerom for tyske soldater under krigen, men vi ser raskt at det er lite som minner om gamle soldatbrakker.

 • Vi blir vist et enkeltrom, som i våre øyne fremstår som et aldri så lite luksusrom med en nydelig oppredd seng, en deilig lenestol, kaffemaskin og herlig utsikt mot Glomma.

 • Det moderne møter det historiske i hotellrommene, og hvert rom inneholder et skilt med informasjon om en kommandant som har bodd på det aktuelle rommet.

 • -Det hender folk ringer og sier “Min oldefar var kommandant hos dere, så jeg vil ha det rommet han var på”, og da ordner vi selvfølgelig det - om det er ledig da, sier Tone med et lurt smil om munnen.

Sjelero, eksklusivitet og digge senger

Vi går til flaggstangen utenfor og speider utover Kongsvinger. En SMS tikker plutselig inn på telefonen, fra vår venninne Miriam Nordhagen, som har sett de idylliske snap’ene vi har sendt gjennom dagen.


kongsvinger festning image sms-text


kongsvinger festning miriam nordhagenMiriam Nordhagen lot seg imponere over Kongsvinger Festning da hun var her for noen år siden.


Mens vi speider utover Kongsvinger med festningen i ryggen, må vi si oss 100 % enige med Miriam. Nå har Dénise inntatt sjelero-modus og kommet på banen:


-Vi har fått mange tilbakemeldinger på at folk føler en spesiell sjelero her. Man får en følelse av eksklusivitet i rolige, avslappende omgivelser og hvor det er både stilfullt, moderne og historisk på en gang. Vi håper alle vil komme til denne unike historiske perlen, avslutter Dénise.


Vi sier hadet til Dénise, Helene, Tone, festningen og spøkelsene og blir enige om at vi definitivt kommer tilbake. Makan til hotell skal man lete lenge etter!


Lyst til å bo på Kongsvinger Festning? Book rom her!


Visste du at vi har tre andre Festningshotell i porteføljen vår også? Sjekk gjerne ut Oscarsborg Festning, Reenskaug Hotel og Torreby Slott!

Nyeste innlegg