En ettermiddag fylt med lat byvandringer eller en helg med adrenalinfylte aktiviteter? I Stavanger finnes det mye å velge mellom. Her finner du sjarmerende, fargerike hus med kafeer og puber og majestetiske sanddyner langs Atlanterhavskysten. Uansett hva du er interessert i er det nok av severdigheter i Stavanger. 

To jenter som hopper på Solastranden ved siden av blomster
Foto: Mari Sandersen, Nordic Choice Hotels

Utsikt mot Preikestolen og LysefjordenUtsikt mot Preikestolen og Lysefjorden. Foto: iStock

1. Lysefjorden, med Preikestolen og Kjerag

Preikestolen har blitt kåret til et av verdens mest spektakulære utsiktspunkt, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. 600 meter over Lysefjorden, på et kvadratisk platå ruver man over en nesten loddrett fjellvegg. Her får man en utsikt det finnes få andre steder som kan matche. Det er mange måter og komme seg til og fra Lysefjorden.

I tillegg til Preikestolen ligger Kjerag helt innerst i Lysefjorden. På toppen av fjellet finner man Kjeragbolten som er en 5 kvadratmeter stor stein kilt fast i en bergsprekk, 959 meter over Lysefjorden. En tur ut på Kjeragbolten er for den litt mer vågale, men vi kan love at bildene i etterkant blir desto mye bedre.

Fargerike hus i Fargegaten i Stavanger Fargerike hus i Fargegaten i Stavanger. Foto: Mari Sandersen

2. Fargegaten

I sentrum av Stavanger ligger en liten gågate malt i flotte, levende farger, ulikt noen annen gate du har vært i før. Her finner du butikker, kafeer, og til de sene kveldene, puber. Vi liker oss alltid godt på Bøker og Børst – stikk innom for en kaffe, øl, og brettspill eller brukte, billige bøker.

Fargerik stol og teppe ved Bøker og Børst i StavangerFargerike stol og teppe ved Bøker og Børst i Stavanger. Foto: Mari Sandersen

På motsatt side av Vågen kan det også være verdt å få med seg motsatsen til Fargegaten, nemlig Gamle Stavanger. Hvitmalte hus, brolagte gater og en herlig avslappet stemning, perfekt for en ettermiddagstur i solen.

Blomster på øyen Flor & Fjære Blomster på øyen Flor & Fjære. Foto: Mari Sandersen

3. Den unike naturen

Det er mange som forbinder den norske vestlandskysten med vind, regn og forblåste områder, men i Stavanger er det lett å la seg overbevise om det motsatte.

Flyfoto av øyen Flor & Fjære Flyfoto av øyen Flor & Fjære. Foto: Flor & Fjære

20 minutter med båt utenfor Stavanger ligger Norges eneste palmeøy, Flor & Fjære. En hage bygget opp over flere tiår av en familie med dedikerte gartnere. Her settes det ut 50 000 blomster i hagen hvert år. Sørg for å sette av tid, spis mat i restauranten og nyt hagen! Er været varmt nok kan du ta deg en dukkert langs sandstranden i en atmosfære som føles mer som Middelhavet enn den norske Atlanterhavskysten.

To jenter som hopper på Solastranden ved siden av blomster To jenter hopper på Solastranden. Foto: Mari Sandersen

I tillegg til Flor & Fjære bør man ta turen til Solastranden. Hvite sanddyner, blått hav og en aldri så liten følelse av The Hamptons på motsatt side av Atlanteren. Gå ikke glipp av kunstverket Broken Column – eller jernmennene, hvor en av disse er plassert på stranden. Solastranden er også blitt kåret til en av verdens beste surfestrender om du er på jakt etter litt action og eventyr.

Oljemusset og bryggen utenfor Oljemusset og bryggen utenfor. Foto: Mari Sandersen

4. Museene

I sentrum av Stavanger finnes det flere museer, for eksempel Hermetikkmuseet, Stavanger Maritime Museum, Vektermuseet og vår anbefaling – Oljemuseet. Her trenger man verken være ingeniør eller geolog for å forstå eller sette pris på utstillingen. Ikke at det ikke finnes noen godbiter til geologene og ingeniørene også! Norsk oljevirksomhet er en viktig del av Norges historie, og vi kan ikke tenke oss noe bedre sted å fordype oss i den enn her.

Tegnet mann henger fra ring i veggen som gatekunst i Stavanger Gatekunst i Stavanger. Foto: Mari Sandersen

5. Gatekunsten

Overalt i Stavanger finner du mengder med gatekunst. Alt fra små figurer på gatehjørnet, til store veggmalerier og statuer – alt sammen spredt rundt i byen. Pådriveren til all denne gatekunsten er den årlige NuArt-festivalen som arrangeres i Stavanger. Ønsker du å se så mange som mulig på kortest mulig tid bør du dra i retning av Stavanger Øst og Tou Scene. Her er veggene kledd med kunst fra masse ulike kunstnere og i mange stilarter. Mens du er i området bør du stikke innom Fortou for litt street-food eller ordentlig softis og ta med deg mat over til naboen ØST som tilbyr sitteplasser, øl og en fantastisk hyggelig stemning – alt sammen omgitt av Stavangers gatekunst.

Inngangspartiet på restauranten Fortou i Stavanger Inngangspartiet på restauranten Fortou i Stavanger. Foto: Kenneth Bjerga

En siste ting: Maten

I Stavanger skal man ikke lete langt etter kulinariske opplevelser. Her finner man alt som street-food fra nevnte Fortou til Michelin-vinnende restauranter som Renaa eller Sabi Omakase. Ikke bare er de gode på mat i Stavanger – du finner også mange steder som serverer mengder med utvalgt håndbrygget øl eller drinker fra bartendere i toppsjiktet.

Den ultimate matopplevelsen i Stavanger må selvfølgelig være Gladmat – Nordens største matfestival. Hvert år på sommeren fylles byen opp med boder fra leverandører, produsenter og restauranter fra regionen og byen blir et regelrett matgilde. Maten i Stavanger er så bra at vi har skrevet et eget innlegg om våre favorittrestauranter – du finner en oversikt over de beste restaurantene her.

Oljehovedstaden tilbyr med andre ord langt mer enn sort gull og uansett hva slags severdigheter, attraksjoner eller andre ting du ønsker å gjøre finnes det et alternativ i byen som passer deg! I Strawberry har vi flere hotell i sentrum av Stavanger, og noen utenfor om du trenger overnatting. Du kan se alle våre hotell i Stavanger her.