Stavanger er så mye mer enn olje og Preikestolen, og for mange av oss er Stavanger et kulinarisk mekka. Her finner man alt fra etiopiske restauranter hvor man spiser med hendene til sushirestauranter med en Michelin-stjerne. Det er med god grunn at Norges største matfestival Gladmat nettopp er å finne i Stavanger.

Er du på utkikk etter en fargerik by med tilhørende kulinarisk opplevelse er du med andre ord på rett vei. Her har vi samlet noen av de beste restaurantene i Stavanger etter vår mening.


Egget


En liten restaurant i sentrum av Stavanger med en helt unik tilnærming. På Egget har de ingen fast meny og ingen spør deg hva du vil spise – istedenfor blir du servert retter laget på ferske, lokale råvarer og her er det ikke stopp før du selv er fornøyd.


Bak grytene står det to erfarne kokker og maten som serveres kan ikke annet enn å oppleves.


Fargerik rett fra Tango Restaurant


Restaurant Tango tilbyr fargerike og delikate retter. Foto: Fredrik Ringe


Tango


Selv beskriver Tango seg med ‘rough fine dining’ og vi må si oss enig. Lokale råvarer i sesong, tilberedt av tidligere Masterchef Kjartan Skjelde og hans team, i en atmosfære som alltid oppleves avslappet. Om du velger å besøke restauranten som serverer en 5 retters meny, gastrobaren med á la carte eller velger å ta en tur til terrassen og grillen der, vil du uansett få servert mat du sent glemmer.


Bord og restaurantsjef Svein Erik Renaa


Svein Erik Renaa på Renaa Restaurant. Foto: Tom Haga


Renaa


Renaa var den første restauranten i Norge utenfor Oslo som fikk en stjerne i den prestisjetunge Michelin-guiden, og det sier mye om kvaliteten man kan forvente seg her. I likhet med Tango kan du oppleve matkunst fra Re-naa på flere måter. Renaa Xpress er perfekt for en frokost- eller lunsjdate og har sandwicher, nybakt brød eller surdeigspizza på menyen. Om du vil ta lunsjen et skritt videre, eventuelt vil ha en god og smaksrik middag kan du ta turen innom Renaa Matbaren, en bisto med ukompliserte retter. I midten av dette finner du selve stjernen, Renaa. En liten restaurant med plass til 21 gjester hvor Svein Erik Renaa og hans kokker tilbereder og selv serverer sin egen tasting meny.


Gådjå


Ute etter å prøve noe helt nytt? I en bakgate, rett ved sentrum i Stavanger ligger Gådjå, en restaurant som lager etiopisk mat, og for selv vante, nordiske ganer er det ikke mangel på spennende smaker. Kommer dere flere anbefaler vi dere å gå for en sharing meny, og her er det oppfordret til å spise med hendene godt hjulpet av den etipoiske injera, en slags surdeigspannekake man løfter opp maten med.


Casa Gio


Langt i fra den største restauranten i Stavanger, men kanskje blant de beste! På Casa Gio serveres det autentiske, italienske retter. Det sies at hemmeligheten til å lage god italiensk mat ligger i et nøye utvalg av ingredienser og enkel utførelse og få er bedre enn Casa Gio på nettopp det.


Her byttes menyen ut ukentlig og restauranten har en vinliste verdig en ekte italiensk restaurant.


Kokk tilbreder sushi


Sushi fra Sabi Omakase. Foto: Fredrik Ringe


Sabi Omakase


Sabi Omakase kan skryte av å være det siste tilskuddet i Norge med en stjerne i Michelin guiden og er uten tvil verdig et besøk om du befinner deg i Stavanger. Her er det plass til 9 mennesker, og du blir servert maten av en kokk, og en sommelier. Kjøkkensjefen på Sabi Omakase, Roger Asakil Joya er kåret til verdens 4. beste sushikokk to år på rad og det er lett å forstår hvorfor når man besøker restauranten. Hemmeligforheten til suksessen her ligger i perfeksjonering av den japanske sushikunsten og bruken av lokale råvarer, hentet direkte fra Rogalands kysten.


Inngangspartiet på restauranten Fortou i Stavanger


Inngangspartiet til den lille, men fantastiske restauranten. Fortou Foto: Kenneth Bjerga


Fortou og ØST


Vår siste favorittrestaurant skiller seg på et viktig punkt fra resten av restauranten på listen. På Fortou finnes det ingen sitteplass og man får kun maten som take-away. Heldigvis har de et godt forhold til naboene sine og du er velkommen til å spise maten i ølbaren ØST. En to-for-en-deal med andre ord.På Fortou serverer de street-foodinspirert mat og de er gode på det! På menyen står det blant annet ulik snacks, banh mi – vietnamesiske baguetter, og bibimbap – koreansk risrett. det meste innenfor street food er utgangspunktet enkelt, men resultatet er smaksrikt og fantastisk.


Dette er bare et lite utvalg av mange unike og flotte restauranter i Stavangerregionen, og nye dukker stadig opp. Om du er på utkikk etter tips på andre ting du kan finne på i Stavanger har vi en guide til deg på 5 ting å gjøre i Stavanger.


Skal du besøke Stavanger har vi flere hotell i sentrum du kan overnatte på, du kan se alle våre hotell i Stavanger her.