Natur, kultur eller chilling på stranda – hvem sier at du må velge? Haugesund er stedet å dra for deg som vil ha litt av alt! Vi tar en nærmere titt på åtte av Haugesunds heftigste severdigheter.

Må-se i Haugesund: Norges riksmonument og Haraldshaugen

Haraldshaugen-obelisk-viking-monument-haugesund-stock

 • Aktivitetstype: kulturminne
 • Egnet for: familier, grupper, par, soloreisende
 • Inngangsbillett: nei

Havnebyen Haugesund er hjem til ett av våre fremste kulturminner, Norges riksmonument og gravhaugen Haraldshaugen. Ryktene sier at det er her Harald Hårfagre, Norges første konge, ligger begravet. Det imponerende riksmonumentet som ruver på toppen av gravhaugen ble reist i 1872, i anledning tusenårsjubileet for at Norge ble samlet til ett rike. Vårt heteste tips er å ta turen hit på en klar dag ved solnedgang for en ekstra spektakulær og andektig opplevelse.

Krig og fred på Arquebus

Haugalandsmuseet-documents-by-CathrineGlette Foto: Haugalandmuseet /Cathrine Glette

 • Aktivitetstype: museum, kafé
 • Egnet for: familier, par, grupper, soloreisende
 • Inngangsbillett: ja (gratis for barn under 16)
 • Åpent: 1 mai – 1 september (gruppebestilling etter avtale utenom sesong)

Arquebus krigshistorisk museum finner du hele 2000 kvadratmeter med spennende utstillinger som forteller historien om Norge under okkupasjonstida. Her finner du noe for enhver, både store tablåer med soldater, tanks og våpen og utstillinger som viser scener fra hverdagslivet under krigen. Arquebus kan også friste med en stilig museumsbutikk og en enkel kafé, og du kjører til museet på knappe 15 minutter fra Haugesund sentrum. Tilbring noen timer på Arquebus og kjenn på hvor heldige dere er, før dere får opp stemninga igjen på en av Haugesunds mange gode restauranter.

Tem slanger på Haugaland zoo

exotic-snake-on-tree-in-zoo * Slapp av, du får sikkert ikke holde giftige slanger. Tror vi. *

 • Aktivitetstype: dyrehage
 • Egnet for: familier, grupper
 • Inngangsbillett: ja
 • Åpent: kun i sommerhalvåret, se her for oppdatert informasjon. Større grupper tas imot etter avtale hele året.

Haugaland zoo er en dyrehage med respekt for seg selv, og den ligger knappe 20 minutter i bil fra Haugesund sentrum. Her finner du 60 forskjellige arter og rundt 150 individuelle pattedyr, reptiler og fugler. Fokuset ligger på dyrevelferd, og omgivelsene i dyrehagen er frodige og vakre. Vi tør påstå at dette er et mer sjarmerende og betydelig mindre folksomt alternativ til den famøse dyreparken i Kristiansand. Spesielt godt egnet hvis dere har små barn!

Psst! Visste du at du kan få holde en slange på Haugaland zoo, helt gratis? Heftig! Oppdaterte tider for slangekos finner du her.

Natur og historie i skjønn forening på Dokken friluftsmuseum

 • Aktivitetstype: museum, friluftsliv, kafé
 • Egnet for: familier
 • Inngangsbillett: ja (Gratis for barn under 16)
 • Åpent: kun i sommerhalvåret, se her for oppdatert informasjon

Bare ti minutters gange fra Haugesund sentrum, rett på andre siden av broen til Hasseløy, ligger flotte og barnevennlige Dokken museum. Museumsområdet spenner over et ganske stort område, og er utformet som et frodig grønt tun med små bygninger rundt omkring. Her kan dere se hvordan folk i Haugesund levde under «sildetida» fra 1850–1950. Alt er tilrettelagt for de små, med masse aktiviteter og lek på tunet.

Psst! Hvis du befinner deg i Haugesund om vinteren kan du fortsatt besøke tunet og se på de fine bygningene, men du kommer ikke inn i noen av dem.

Beach, please! Late dager eller vannsport på Karmøy

Surfer-riding-a-wave-STOCK *Supre bølger, fantastisk nordisk natur og en opplevelse så eksotisk som det kan bli. Surf's up! *

 • Aktivitetstype: friluftsliv, kafé
 • Egnet for: familier, par, soloreisende
 • Inngangsbillett: Nei

Det er langt fra Norge til Australia, men hvis du er bitt av strand- og surfebasillen kan Haugalandet by på et betraktelig mer kortreist alternativ: Karmøy! På Karmøy vil du finne lange, flotte strender, rullende bølger og et blomstrende surfemiljø. Ikke glem å pakke tørrdrakta! Her kan du selvsagt også late deg i sola, men vær forberedt på at det blåser mye og sjelden blir tropevarme ute i havgapet.

Psst! Ta turen til pittoreske Skudeneshavn, som også ligger på Karmøy, når dere er klare for en matbit og pust i bakken. Det tar under en time å kjøre fra Haugesund sentrum til Skudeneshavn, som ligger ytterst på tuppen av Karmøy. Superpraktisk hvis dere bor på et hotell i sentrum av Haugesund!

I pakt med naturen

Waterfall-near-haugesund

Leter du etter det perfekte stedet for den obligatoriske naken-bakfra-på-klippe-sjølvisen? Eller er du av den gamle skolen, som faktisk liker å gå i timevis og storkoser deg på toppen med ingenting annet enn en appelsin og ei stripe Kvikk-lunsj? Uansett har Haugesund den perfekte naturopplevelsen for deg.

#himakånå

 • Aktivitetstype: friluftsliv
 • Egnet for: familier, par, soloreisende
 • Inngangsbillett Nei

Det er ikke mye til hemmelighet at en av de beste grunnene til å gå tur, er å få noen skikkelig fine bilder. Og turområdene rundt Haugesund er et formelig mekka når det gjelder Kodak-moments. Litt under en time i bil fra Haugesund finner du Hinderåvåg, der det går en flott oppmerket tursti opp til fjellrabben Himakånå.

Himakånå er kjent som Haugesunds lilleputtversjon av Trolltunga, og turen dit går gjennom nydelig og unikt terreng. Når du er framme, vil du befinne deg ute på en imponerende utstikker med fantastisk utsikt over fjell og fjord. Av med sports-BH-en, opp med arma og knips i vei! #blessed.

To the lighthouse – kultur og natur møtes på Ryvarden

Ryvarden-lighthouse-haugesund.stock *Et gammelt fyr som er gjort om til kulturhus. DET er ganske unikt! *

 • Aktivitetstype: friluftsliv, kafé, mulighet for overnatting
 • Egnet for: familier, par, grupper, soloreisende
 • Inngangsbillett: Kun ved arrangement

På vakre Ryvarden Kulturfyr kan du overnatte eller bare dra på dagstur. Det gamle fyret som har blitt gjort om til kulturhus ligger utrolig vakkert til i havgapet ca. 40 minutter i bil fra Haugesund, og er like vakkert badet i sol om sommeren som når det blåser opp til storm om vinteren. For en ekstra heftig opplevelse må du få med deg ett av de mange spennende arrangementene som finner sted her!

Langfoss – blant verdens vakreste fossefall

Langfossen-Haugesund-stock

 • Aktivitetstype: friluftsliv
 • Egnet for: familier, par, soloreisende
 • Inngangsbillett: Nei

Denne fantastiske fossen har faktisk blitt kåret til en av verdens vakreste, og er vel verdt bilturen på litt over en time fra Haugesund sentrum. Her kan du velge om du vil nyte synet nedenfra, eller følge en godt opptråkket sti til toppen av fossen. Fotturen er i hvert fall verdt strevet; du får skue utover både fjord, foss, isbre og nasjonalpark fra utkikkspunktet Varahaugen.

Overnatting i herlige Haugesund

CC-Amanda-deluxe-room--36019

Haugesund er en spennende, liten by med mange naturopplevelser å by på, og nettopp derfor er det ekstra viktig å bo komfortabelt mens du er her. Vi kan anbefale staselige Clarion Collection® Hotel Amanda, som ligger vakkert til i Haugesund sentrum med utsikt over Smedasundet. Her får du til og med kveldsmat inkludert i romprisen! Du kan lese mer om våre ulike hotell i Haugesund og omegn her.


Flere spennende artikler: