Dette er tips til ting man ikke gjør hver dag, hver helg eller hvert år. For å skape fjell i livet som mest består av flat bakke, for å skape store overskrifter blant lange avsnitt. Dette er opplevelser og påfunn som gjør livet innholdsrikt. Dette er ting å gjøre når du vil vekk fra repetisjonene som får livet til å fly av sted. Dette er tips som får livet til å vare lenger.

Smilende par som er på biltur

1. Bo et sted som ikke før har eksistert og som snart vil slutte å eksistere


Hvor ofte kan man si at man har bodd et sted som kun eksisterte i fem måneder? Det kan du si om du bor på Icehotel i Jukkasjärvi, Sverige. Hotellet er laget helt og holdent av snø og is fra den lokale elva. Hvert år bygges hotellet opp fra bunn, nøye utformet og håndlaget av omtrent 40 kunstnere fra hele verden, i en helt ny form. Deretter er det hotell i fem måneder, før det smelter tilbake til elva den en gang ble skapt av.


Her kan du bo i standard isrom med innredning og seng(!) laget av is, eller en mer forseggjort suite laget av kunstnere. Det er også mulig å bo i varme rom. Bor du flere netter anbefaler hotellet å ta én av nettene blant iskunst.


Deluxe suite at IceHotel - the victorian apartment_original"En fun fact om meg, spør du om? Vel, jeg har sovet en natt i en suite av is."


I området ved hotellet er det også masse spennende å finne på: turer med hundespann, snøscooter, nordlyssafari, rafting for de gærne eller middag i villmarken. Det kan du lese mer om her, hvis du vil.


IceHotel entrance under northern lights. Photo: Asaf Kliger_originalMagiske IceHotel under nordlys.


2. Boka om deg og meg


Er du en besteforelder som er så heldig å ha barnebarn? Gjør barnebarnets liv til et eventyr. Bokstavelig talt. Hvert år av barnets liv, på bursdagen, skriv et brev om året som har gått. Hvordan barnet har vokst, hva det har lært, hva dere har gjort sammen. Kanskje er det ikke egentlig et brev, men et kapittel. Et kapittel som blir til en bok som kan fortsette i familien i generasjoner. Boka om dere.


3. Opplev pikkolo og god, gammeldags service i Finlands hovedstad


Hotel Kämp ble til i 1887 og var da Helsinkis første offisielle 5-stjerners hotell. Og det har de holdt fast ved. På dette ærverdige hotellet midt i hjertet av byen kan du få følelsen av å dra tilbake i tid. Her blir du hilset velkommen av den klassiske dørmannen med hatt, mens pikkoloen tar bagasjen til rommet for deg. Kle dere i deres flotteste klær og lat som at dere kommer rett fra Hollywood.


Breakfast at Hotel Kämp_originalGod morgen! Skal det være litt bobler til de perfekt tilberedte eggene?


4. Dra tilbake til fortiden deres


Har du en utkåret som har vært utkåret i en årrekke? Lei en liten leilighet eller ta inn på hotell og la det minne dere på hvordan det var den gang da. Da dere bodde lite, men da det ikke spilte noen rolle fordi dere uansett bare ville være nært, nært, nært. Ta hotelloppholdet i byen der dere bodde. Besøk de stedene dere var, gjør de tingene dere gjorde. Gå i deres gamle fotspor.


5. Besøk en annen planet (på en måte)


En tur til Svalbard, verdens nordligste bebodde område, er ikke en opplevelse folk flest har i bagasjen. Hit kan du dra året rundt, avhengig av hvordan du vil at himmelen skal se ut. Mellom mai og august går ikke sola ned på Svalbard. Snøscootertur i et glitrende snølandskap. Midt på natta. I fullt dagslys. Nesten som å besøke en annen planet.


Vil du dra tilbake i tid også? Ta båt eller snøscooter til den russiske gruvebyen Pyramiden på Svalbard. Det spesielle med denne byen med bygninger og gater er at den er tom. Forlatt. Det eneste levende her er fugler, polarrev og en og annen isbjørn.


Pyramiden settlement at Svalbard_originalPyramiden – den forlatte byen på Svalbard.


Fra november til februar er det polarnatt på Svalbard. Dagslys = null. Svalbard er faktisk det eneste stedet man kan se nordlyset på dagtid. Spis lunsj mens den beksvarte himmelen lyses opp av månen, stjernene og magisk lysspill.


Vurderer du det? Bo på Funken Lodge i Longyearbyen. Her får du hjelp til å booke alt av aktiviteter!


6. Blåtur satt i system


Sett deg ned med penn og papir. La idémyldringen begynne. For hvem skal få innpass i gruppa du nå setter sammen? Nye venner, gamle venner, en blanding, mange, få eller én? Bli enige om et sparemål. Lag noen regler. For forslaget er dette:


Planleggingen går på rundgang i gjengen. Kvartalsvis, en gang i halvåret eller årlig skal dere møtes, avhengig av livssituasjoner og budsjett. Ingen andre enn planleggeren vet noe. De andre tropper opp på avtalt sted og vet ikke hva som venter dem.


Det kan være overnatting i tretopphytte, vandring med alpakkaer, konsert, smashroom, karaoke, storbytur, nattbad, leie et slott. Kun fantasien setter grenser – og her bør faktisk fantasien settes på prøve!


7. Besøk det sosiale eksperimentet fristaden Christiania


Christiania har du vel hørt om. Men har du vært der? Christiania ligger i Christianshavn i København og var et nedlagt militærområde før beboere i området i 1971 brøt seg inn for å lage lekeplass. Husene på området ble fort bebodd av hippier. Siden har det bodd mennesker der som ønsker et alternativt samfunn. Og et alternativt samfunn er det: reglene er helt uavhengige av de danske styresmaktene og cannabis selges åpenlyst i Pusher street.


Få en guidet omvisning av Christiania! Det er ingen vanlig omvisning, men en personlig en fra en beboer, en christianitt. Det starter med at guiden forteller Christianias historie og så får du høre guidens personlige fortellinger om livet i Christiania. Derfor er hver og en av omvisningene der unike. Du kan lese mer og bestille på rundvisergruppen.dk.


Det er ikke lov til å ta bilder i Christiania, og derfor er det ikke noe bilde over denne bildeteksten.


8. Norgesglass fylt med solstråler


Velg en regnfull søndag og riv opp et ark i småbiter. På hver av bitene skriver du ned en idé til fremtidige deg. Så putter du alle forslagene i en beholder. Når du kjenner at livet trenger noe ekstra, trekk en lapp. Og lappen du trekker er bindende. Du trenger ikke utføre der og da, men du skal gjøre noe som nærmer deg det. Bestille en billett, gjøre litt research, invitere noen til å være med.


Det trenger ikke være store greiene heller. Det kan være så enkelt som å kjøpe en bukett blomster. Å faktisk skrive et brev og sende det. Bake noe og sette på trappa til naboen. Spise middag på stranda. Små ting som krydrer livet.


La deg inspirere av disse tipsene, så trenger du aldri igjen å måtte si “tida flyr!”.