Medlemskap

PetiteKnit er Nordens store strikkestjerne – følges av over 700 000 på Instagram

Alle har hevet seg på strikketrenden, og rockestjernen i garnverdenen er danske Mette Wendelboe Okkels (34). Det tar hun med knusende ro, og er mest opptatt av den kreative prosessen.

Family in knitted sweatshirts.
 • Med latter og vind i håret holder to barn rundt hverandre på en åker. En blåøyd jente i rosa strikkegenser, og storebror i en grønn.

 • På en strand sprettes det champagne og en knallrød weekendlue beskytter hodet mot høstkulden. En lysebrun Zipper Neck ligger på en benk – klar til å varme mot vinterens morgenkulde.

 • Bildene vi snakker om, er fra Mette Wendelboe Okkels, best kjent som PetiteKnit, sin Instagram-konto.

 • Med sine 773 000 følgere inspirerer hun folk i Norden til å lære seg å strikke eller kjenne på iveren etter å hive seg på et nytt prosjekt.

 • I tillegg gir hun oss en følelse av at sesong faktisk er noe unikt og deilig.

Hoppet av legestudiet og satset alt

Danske Mette har fortalt det i intervjuer før – hun var ett år unna å være ferdig utdannet lege da hun hoppet av studiet og valgte å satse alt på strikkingen. Sammen med sin mann og sine fem barn bor hun i Risskov like utenfor Århus.


– Det var nok ikke én ting som gjorde at jeg satset alt på dette, men mer summen av mange ting. Sommeren etter at jeg hadde hatt permisjon med mitt tredje barn, og skulle tilbake til medisinstudiet, sto jeg ved et veiskille. Jeg hadde mistet studieplassen min hvis jeg ikke gikk tilbake til universitetet. Og da hadde jeg allerede min første ansatte, så det var ikke fordi jeg ikke hadde satset på PetiteKnit fra før, men det var da jeg gikk all in på å bli selvstendig, forklarer hun.


Det er mange som drømmer om å starte noe eget, satse alt, men få tør å gjennomføre. For Mette var det selvsagt også stort, men litt mindre skummelt i og med at det kreative har vært en del av livet hennes bestandig.


– Jeg var et veldig kreativt barn. Jeg både strikket, tegnet og sydde. Jeg sydde min egen konfirmasjonskjole sammen med en venn av familien, og da det var teater på skolen sydde jeg en ballkjole som et av kostymene.


Det kreative ble raskt en del av Mettes identitet. Hun hadde alltid et spennende prosjekt på gang, og familien støttet henne.


– Det var bestemødrene mine som lærte meg å strikke, men ellers var jeg selvstendig og kunne starte egne ting og underholde meg selv i flere timer.

Girl knitting a beige sweather.
 • Går aldri ut uten garn

  Det kunne derfor vært egentlig hva som helst Mette endte opp med, men det ble strikk og PetiteKnit.

 • – Det handler nok om at strikking er noe man alltid kan ha med seg, uansett hvor man skal eller om man bare har fem minutter, så kan man ta opp strikketøyet og strikke et par pinner.

 • – Det er blitt en del av den jeg er, jeg går aldri ut døren uten garn med i vesken, sier Mette og legger til:

 • – Selve prosessen med å strikke er både inspirerende og avslappende, og mens jeg har pinnene i hendene, får jeg ideer til teknikker og hvordan jeg kan utnytte håndverket.

 • – I tillegg liker jeg selve presentasjonen av strikking, det å måtte forklare hvordan man kommer seg fra det ene trinnet til det neste, gradere og regne. Det er en intellektuell utfordring for meg, sier hun.

Ydmyk strikkestjerne

Strikkeoppskriftene til PetiteKnit utgis på både tysk, svensk, norsk, engelsk og selvsagt dansk. Og selv om hun var kjent før pandemien, eksploderte trenden virkelig med mye hjemmetid. Nå skal alle strikke, og det er ikke sjelden man kan se både barn og voksne i genser signert PetiteKnit.


Genserne med klassiske striper, en tykk høyhalset som er perfekt etter et bad i sjøen, en Teddy Clutch under armen på byen med venninner, eller en lodden balaklava på en baby i vogn. Populariteten tar imidlertid strikkefenomenet selv med knusende ro:


– Jeg er veldig ydmyk og takknemlig over at så mange mennesker har lyst til å følge med og blir inspirert av meg. Men det beste er ikke å dvele så mye ved de som følger meg, for det kan raskt forstyrre den kreative prosessen. Da blir det vanskeligere å kjenne på det som virkelig inspirerer meg, og det jeg selv har lyst til.


Ble du inspirert? Her kan du sjekke strikkeoppskrifter for nybegynnere og den mer rutinerte.


Skal du til Danmark, husk garn i vesken, og sett deg på en kafé med kaffe og vaniljebolle.

Nyeste innlegg