Strawberry setter fokus på bærekraftig mat og matsvinn. For oss er det ikke bare gode matopplevelser som er viktig, vi ønsker også å bidra til en positiv utvikling for mennesker, dyr og miljø. Les historien om Clarion Hotel® Grand Östersund som lot to griser flytte inn i hagen til hotelldirektøren, og hvordan dette har hjulpet dem med matsvinn og bærekraftig matproduksjon.

Foto: Nicki Eby

To griser i hagen til hotelldirektøren

For noen måneder siden hadde Clarion Hotel© Grand Östersund et møte der de diskuterte temaet bærekraft og matsvinn. Utfallet av dette møtet ble noe helt annet enn det hotelldirektøren hadde sett for seg. En av kokkene kom med forslaget om å ha noen griser på en gård i nærheten som kunne mates med matavfall fra hotellet.

– En av mine kollegaer sa “Nicki, du har en stor gård, vi burde ha grisene der!” Jeg tenkte umiddelbart at det ikke var en god idè, men nå har jeg to griser boende med meg på gården, forteller hotelldirektør Nicki Eby.

20 av kollegaene fra hotellet og en liten gjeng naboer kom hjem til henne og fikset området som grisene skulle bo på. Grisene må blant annet ha et sted å sove og beskyttelse mot solen. “Vi snakket om å få fem griser, men endte opp med to, en gutt og en jente” forteller Eby med en liten lettelse i stemmen. Hotellet tok kontakt med svinekjøttleverandøren, slik at det gjennom dem ble kjøpt griser som tilfredsstilte alle krav og sertifiseringer. Nå nyter grisene livet i hagen til hotelldirektøren. De spiser ikke kjøtt eller fisk men grønt avfall, grisene elsker brød, parmesan, pasta, poteter og all slags frukt.

– Tre ganger i uken kommer noen av mine kolleger å mater grisene, vasker leirbadet og det lille huset deres. Grisene er fortsatt ganske unge, bare tre til fem måneder gamle, så de stort sett sover, spiser, bader, koser seg, spise og sover, forteller Nicki Eby.

Arbeid med å få på plass ormådene til grisene. Foto: Nicki Eby

Positive ringvirkninger

Dette prosjektet har så langt hatt flere positive ringvirkninger. Det er miljøvennlig, men det er også sosialt og virker positivt for de ansatte på hotellet. Personalet gjør noe annet sammen enn det de vanligvis gjør, skaper et bånd utenfor hotellet, og kommer nærmere dyr og naturen.

-Grisene er så fantastiske, og de har blitt en stor del av oss. Vi var inne på tanken på å gi de navn, som “Petter og Gunhild”, “Sally og Blixten McQueen” og “Merit og Freddy”, men vi har valgt å ikke navngi grisene for å ikke gjøre det enda det vanskeligere å skille seg fra de.

I løpet av høsten skal grisene til en svineleverandør for slakting. Men hva de skal gjøre med kjøttet har de ikke helt bestemt seg for.
– Det vil bli emosjonelt å få kjøttet tilbake til våre restaurant, men grisene har hatt den beste sommeren. Kjøttet er også av beste sort, så det er nok noe gjestene våre vil sette pris på, forklarer Eby.

Hotellet vurderer å arrangere en uke i høst, der de skal ha fokus på bærekraft. Da vil hotellet invitere lokale entreprenører til å bidra med foredrag og workshops om blant annet resirkulering og lokalprodusert mat. Det er ikke tvil om at de to rosa grisene har vært til inspirasjon for hele hotellet.

Relaterte artikler

Hjelp Comfort Hotel å reduser plast og få en hotellnatt

Gjør noe bra for nabolaget – Be the good neighbour!

Strawberry best på bærekraft i Norge!

Les alt om WeCare – samfunnsansvar i Strawberry