Medlemskap

Dette er vinhistorien du kan imponere med rundt middagsbordet

Clarion Hotel® Post i Göteborg har en av Sveriges fremste samlinger av amerikanske viner. Her får du historien om den gangen vinene fra den amerikanske vestkysten slo knock out på de regjerende vinmesterne.

 • Året er 1976, og den engelske vinhandleren Stephen Spurrier arrangerer blindsmaking med ti røde og ti hvite viner.

 • Hovedpersonene er noen av Frankrikes ypperste vindommere.

 • På bordet står blant annet en Chardonnay av høyeste kvalitet og noen av verdens mest kjente Bourdeaux-viner.

 • De franske skal sammenlignes med noen jyplinger av druen Cabernet Sauvignon, høstet og lagret i Napa Valley i California.

Sjokket i Frankrike

Alle i rommet tar det for gitt at de franske vinene vil vinne. Et vinland som blir sett på som den ubestridte produsenten av verdens beste viner.


Men som du trolig allerede har skjønt, sjokket, skandalen og lignende ord og uttrykk ble tatt i bruk da viner fra California vant blindtestene i begge klassene. Både den hvite og den røde.


Blant rødvinene som deltar i testen er Stag’s Leap Wine Cellars 1973 (Napa Valley), Ridge Vineyards 1971 (Montebello), Château Montrose 1970 (Bordeaux) og Château Haut-Brion (Bordeaux). Blant de hvite vinene fra California finner man Chateau Montelena 1973, Chalone Vineyard 1974. Fra de noen av de dyreste vinmarkene i verden har man Bourgogne Meursault Charmes Roulot 1973 og Beaune Clos des Mouches Joseph Drouhin 1973.

The Judgment of Paris

De velkjente vinhusene kunne knapt tro dommen, som senere har blitt kjent som «The judgment of Paris». I 2006 ble den samme smakingen gjentatt, kalt «The Re-enactment» og også denne gang var det vinene fra California som ble kåret til de beste – både rødt og hvitt.


Amerikanske viner ble selvsagt ikke populære blant vanlige folk over natta etter blindtesten på 70-tallet. Det hadde tross alt vært dyrket vin i California siden spanjolene plantet de første vinrankene på 1700-tallet. Den amerikanske vinindustrien fikk fart på seg med det store gullrushet på 1800-tallet, og cirka 60 år senere kom den første vinen fra Napa County. Deretter gikk det fort.


I dag dyrkes det faktisk mer Chardonnay i California enn i Frankrike. Solstaten er likevel mest kjent for druene Cabernet Sauvignon og Pinot Noir.


Så selv om det store blindtestsjokket ikke satte amerikansk vin på verdenskartet umiddelbart, så var det helt klart med på å øke interessen betraktelig i årene som fulgte.

 • Vinsmaking på Clarion Hotel® Post

  Og hvor vil vi med denne historien? Jo, neste gang du er i Göteborg, så kan du, med venner eller kollegaer, booke en privat vinsmaking med sommelier.

 • Og det er nettopp da du smeller til med anekdoten fra Paris og 1976, mens du nipper til en Stag’s Leap og avslører at det var nettopp den som vant.

 • Clarion Hotel® Post har en av Sveriges mest innholdsrike vinkjellere når det gjelder viner av amerikanske opphav.

 • Her guides du gjennom både bobler, rødt og hvitt av en sommelier, mens dere kan få passende lekkerbiskener servert fra restaurant Norda.

 • – Vi har en gedigen vinliste og vinkjeller. Først og fremst har vi amerikanske viner, og da spesielt fra Oregon.

 • – Vi kan trygt si at vår vinliste tilbyr det største utvalget av Oregon-vin, sier Charlotta Nordevik, sommelier og restaurant manager og ass. food & beverage manager på Clarion Hotel® Post.

Sendte ekspert til Oregon

Charlotta forteller at da hotellet skulle åpne i Göteborgs tidligere posthall, så hentet de inspirasjon og kikket rundt på andre hotell som hadde lyktes spesielt bra med sitt utvalg av vin.


– Vi skulle jo åpne restaurant Norda, som er et konsept der amerikansk østkyst møter svensk vestkyst, så da ble USA et selvsagt valg å fokusere på i vår vinliste, sier Charlotta og legger til:


– Oregon var da et relativt ukjent vinområde for oss i Sverige, så der fantes det mulighet for å gjøre noe nytt som ingen andre i landet var spesialister på. Kenneth Gustafsson, som driver Fine Wines og Wine Mechanics, fikk i oppdrag å reise til Oregon og finne fram de beste vinene. Han kom hjem med hundrevis av ulike viner, som igjen ble smakt og prøvd, og deretter bygget vi vinkjelleren, forteller Charlotta.


Vinkjelleren på Clarion Hotel® Post kan i dag reserveres for vinsmaking, samt middag for grupper på opptil ti personer. Her kan du finne mer informasjon.


– Er du gjest på restaurant Norda, kan du velge blant flere amerikanske viner på glass, og selvsagt smake deg fram i den store vinlisten, og også besøke selve vinkjelleren, sier Charlotta.

 • Topp tre vinfavoritter

  Og Strawberry lurer selvsagt: Kan sommelieren ta frem noen av sine favorittviner?

 • Charlotta må tenke seg litt om, men er likevel bestemt når hun plukker ut:

 • Kistler (2020)

 • Dobbes Family Estate (2009)

 • Adelsheim Winderlea (2009)

Nyeste innlegg