Medlemskap
Modern inredning på restaurang Norda i Göteborg.

Restauranter

Er dette Göteborgs hippeste lunsjsted?

– Når vi skal unne oss noe ekstra, så går vi hit, sier Helene. Hun og kollegaen spiser på et stappfullt Norda på Clarion Hotel® Post – stedet som er helt unikt for lunsj.

 • – Her er det skikkelig koselig miljø, og gode, nordiske smaker, sier Helene.

 • Hun har sikret seg bord på Norda sammen med kollega Matilda. Hit går de når de skal “lukse” seg litt. Det er ikke et eneste bord ledig på Norda på Clarion Hotel® Post denne aprildagen.

 • Restauranten er full av kollegaer som tar en forretningslunsj, venner som møtes for et glass vin, familier som bor på hotellet, eller de som bare unner seg et skikkelig godt måltid midt på dagen.

 • For Norda er kjent av både lokale og turister for sin gode sjømat og New York-feeling over stemningen. Og når uteserveringen endelig åpner i sola, kan det ta virkelig av.

 • Om lunsjen på Norda

  – Lunsjen på Norda er veldig variert, insisterer Emma Carlsson, head chef på Norda.

 • Strawberry møter henne en halvtime før stedet åpner dørene, og allerede da venter gjester utenfor.

 • – Hver dag tilbyr vi dagens rett, ukens fisk, ukens veganske, samt ukens kjøtt. Utover det har vi noen klassiske retter som alltid finnes på menyen."

 • – Disse klassikerne er rekesmørbrød, cæsarsalat, samt råbiff. Også tilbyr vi en treretters businesslunsj, sier Emma.

 • Nordas lunsj er bygget opp slik at de kan tilby noe for alle, hver dag. Uansett om du spiser fisk, kjøtt, skal sitte lenge eller en kort stund.

 • Og til tross for noe voksent klientell denne fredagen, er stedet også velegnet for barn. Kokk Sofia B. Olsson på restaurant VRÅ har Norda som sin klare anbefaling for spisesteder når du ønsker å ta med barn.

Svenskene er best på lunsj

På Matilda og Helenes bestilling står det catch of the week, altså ukens fisk, og oh my rhubarb!, som er en rabarbrakompott-dessert. Og hvitvin. Som nevnt er det hit de går når de skal unne seg noe helt ekstra:


– Fredagslunsjen tar vi gjerne her, sier kollegaene, og må legge til at den gode stemningen også skyldes at svenskene har en helt spesiell kultur rundt denne tiden av døgnet:


– Mens andre kanskje spiser raskt, så er det i lunsjen vi gjerne samles. Vi har en fin kultur rundt det å sitte ned, bruke tid og være sosiale. En god lunsj er noe vi prioriterer, sier Helene.


Head chef Emma er enig, og blir patriotisk:


– Lunsj er en mattradisjon som har vært i det svenske samfunnet lenge, og noe vi legger stor vekt på. Vi svensker vil gjerne ha varmmat til lunsj, sier hun og legger til:


– Så vil jeg også si at vi er ganske så åpne for å prøve nye ting når det kommer til mat generelt. Svensker har en ganske stor matinteresse, som igjen fører til restaurantbesøk og det å prøve nye ting.


Emma påpeker også at med økende matinteresse, så stilles det også høye krav fra folk. Det skal være kortreist, bærekraftig, miljøvennlig - i mye større grad enn tidligere:


– Det gjør at restauranter blir tvunget til å tenke nytt, være nøye, og igjen blir gjestene mer villig til å prøve det nye. Jeg tror at dette totalt sett er det som gjør at den svenske lunsjen er en suksesshistorie.

Friends having lunch at restaurant Norda in Gothenburg city.

Nordas beste valg

Sola har begynt å skinne gjennom de ærverdige vinduene på Norda, i bygget fra 1923 som var byens tidligere posthall.


Etter hvert har lunsjfolket begynt å trekke ut. Med noe godt i glasset og ansiktet vendt mot solen – som blomster som strekker seg mot hver minste, verdifulle solstråle – sitter gjestene på rekke og rad utenfor Clarion Hotel® Post.


For flere glir nok lunsjen over i en helaften. Nå er Göteborg på G. Her kan du booke bord på Norda. Og siste tips, bestill råbiffen, det er Emmas personlige favoritt!

Nyeste innlegg