Finnene er lidenskapelig opptatt av mat, og de er kjent for lojale mot sine kulinariske røtter. Til tross for at de har en del merkelig mat å tilby, finnes det noen retter du bare må prøve. Her er 7 av dem.

Food on table and plate in Finland
Finsk mat er enkel, fra naturen og en blanding av det nordiske kjøkken og russiske kjøkken
Summer field during sunset in the nordics.

Nordens sommersalg har begynt

You can now book your summer holiday for a really good price – view all our summer offers here!
chevronRight

Mathallene og markedene i Finland bugner over med smakfulle retter, lokale delikatesser og sesongbaserte råvarer som du må smake en gang i løpet av livet. (eller… kanskje ikke?)

Les også: 10 grunner til å oppleve Finland.

Leipäjuusto

Hva er det? Brødost

Juustoleipä er en typisk dessert fra Nord-Finland. Du finner osten i alle lokale matbutikker, og det er bare til å varme den i panna og toppe med rørte multer. En kopp kaffe til anbefales!

Finland: finnish food bread cheeseBrødosten er laget av kumelk og har en særegen konsistens, men er likevel en must-try for alle dessert-elskere. Foto: Soili Jussila/Visit Finland.

Ruisleipä

Hva er det? Klassisk finsk rugbrød

Uansett om du bor på et fancy hotell i Helsinki eller er på café i byen Tampere finner du finsk rugbrød laget av surdeig på frokostbordet. Kanskje du kan avgjøre om det beste rugbrødet fås i Finland eller Danmark? Finnish rye bread

Lohikeitto

Hva er det? Kremet laksesuppe

Kremet. God. Laksesuppe. Trenger vi å si noe mer?

Restuaranten Kuukuu i Helsinki har suppen på menyen.

Finland: finnish fish soupDet finnes en drøss med varianter av denne tradisjonelle klassikeren, men i bunn og grunn så er en lohikeitto en smakfull fiskesuppe med fløte, laks, poteter og grønnsaker. Med rugbrød til, såklart.

Karjalanpiirakka

Hva er det? Karelske piroger/paier

Karelske piroger er til finsk mattradisjoner som pizza til italiensk. De østersjøfinske pirogene består av en paideig av rug fylt med enten potetmos eller risengrynsgrøt. Tradisjonelt spises pirogene med eggesmør eller annet pålegg. Kaféen Konditoria Hopia i Helsinki har siden 1949 laget ferske piroger hver dag, om du vil smake på én eller to.

Finland food: karelian pies

  • *10 anledningar till att besöka Finland.

Poronkäristys

Hva er det?: Finnbiff med reinskav

Finnene spiser reinsdyr over uansett sesong. Denne klassikeren er ikke bare populær i Finland, men også i de andre nordiske landene, dog med ulike variasjoner. I Finland kokes reinskavet mørt i vann, fløte eller øl, og serveres med potetmos, syltet agurk og tyttebærsyltetøy. Smak ekte finsk poronkäristys på Restauarant Aino i Helsinki. Finland: reindeer dish finnish food

Mykyrokka

Hva er det? Blod-dumplingsuppe

Hvis ikke du er fan av blodpølse, eller blod forøvrig, bør du holde deg unna Mykyrokka - en suppe laget av poteter, løk, lever, salt & pepper - og ja, dumplings laget av blod. Denne retten er typisk i Savo-regionen i Finland, så er du ute og spiser der får du være obs!

Vi lar være å legge ved bilde av denne retten, du forstår vel hvorfor...

Salmiakki

Licorice candy in a bowl Visste du at lakris den 12. april er den internasjonale lakrisdagen?

Hva er det? Salt lakris

Kanskje det mest kjente av Finlands uvanlige matvarer er salmiakki lakris - lakris smaktilsatt med amonioakklorid. I Finland er det så populært at du finner godteri, alkohol, milkshakes, sauser, is, kaker og muffins (...) med salmiakk-smak. Det sies at salmiakk kun smaker godt om du har spist det siden barndommen. Tør du å smake?


Nå som du har fått vann i munnen og er klar for å booke en tur til Finland kan du sjekke ut våre hotell i Helsinki her.


Summer field during sunset in the nordics.

Nordens sommersalg har begynt

You can now book your summer holiday for a really good price – view all our summer offers here!
chevronRight