Bare 10 mil vest for Stockholm startet den globale klesgiganten Hennes & Mauritz, også kjent som H&M, opp. Vi vet at du allerede elsker mange av Sveriges karakteristiske merker, så vi vil ikke kjede deg med de internasjonalt anerkjente butikkene som Acne, Cheap Monday eller Tiger of Sweden, dette er tross alt en shopoholikers guide. Det spiller ingen rolle om du liker moderne, vintage eller stilige streetoutfits – her er bare et utvalgt av noen av våre favorittbutikker med klær som definitivt vil friske opp garderoben din.

Steder å bo i Stockholm

Moderne

Keen STHLM

Västmannagatan 49
113 25 Stockholm

I et lite smug på Odenplan i sentrum av Stockholm ligger Keen, en butikk vel verdt et besøk. Butikken åpnet i 2006, og eierne har gjentatte ganger vist at de kan sine saker gjennom sine personlige utvalg av favorittmerker. Lokalet som butikken ligger i var tidligere et vaskeri, noe som gir en helt spesiell atmosfære. Her finner du merker som Blank, Burfitt og Rodebjer fra Sverige, samt danske Baum og Pferdgarten. Smykkene kommer fra Cornelia og veskene fra TSM.

Mrs H

Birger Jarlsgatan 9

111 45 Stockholm

Foretrekker du en moderne, urban og sofistikert stil, er denne butikken noe for deg. Selv om den er ganske så liten, er den svært ryddig og klærne er enten hengt frem på en lekker måte, eller pent brettet og plassert på glasshyller. Mrs H tilbyr også hudpleieprodukter fra Rodial samt kosmetikk fra Mirenesse og Becca Cosmetics. Blant klesmerkene finner du en blanding av Fram Denim, Alexander Wang, Balmain og Rica med flere.

Tjallamalla

Folkungagatan 86
Södermalm Stockholm

Tjallamalla er en søt liten butikk med en riktig så heftig leverandørliste. De har mer enn 250 designere og merker under sitt tak i butikkene i Stockholm og Malmø. Førstnevnte ble åpnet i 1994 og ligger i Södermalm. Her finner du både etablerte designere og nye lovende talenter. Ettersom bredden i utvalget er såpass stort hos Tjallamalla, er sjansen stor for at plaggene kun finnes i ett enkelt eksemplar. Snakk om eksklusivitet! I tillegg tilbyr de også både nye og gamle vintageklær, smykker, sko, bagger og tilbehør.

WHYRED

På WHYRED finner du utmerkede eksempler på klassisk svensk design. Kolleksjonene er inspirert av klassiske klær og uniformer, men alltid med en moderne vri. Karakteren til dette merket kan krediteres til deres sterke fokus på stoff og detaljer. Du kan bare ikke unnlate et besøk til WHYRED, som har to butikker i Stockholm. Den største butikken finner du på Mäster Samuelsgatan og den andre i Brunogallerian på Götgatsbacken på Söder.

Vintage

JUDITS

Hornsgatan 75
118 49 Stockholm

Vintage i Stockholm? Judits er en klassiker. De har eksistert i over 10 år og deres visjon er å skape en inspirerende og unik shoppingopplevelse for alle sine kunder. Her selger de eldre vintageklær men gjerne med et moderne preg. Eierne tar stadig med seg nye godsaker hjem fra reisene de gjør rundt om i verden. Judits tar også imot klær og smykker fra privatpersoner som de selger mot provisjon. «One (wo)man’s trash, is another (wo)man’s treasure!» som de gjerne sier på engelsk.

judiths-1024x639Photo Source: Judits

BEYOND RETRO

Dette er Stockholms største bruktbutikk og du finner dem tre steder i Stockholm. På Åsögatan, Brännkyrkagatan og Drottninggatan. Alle har et bredt utvalg og tilbyr vintage- og bruktklær for enhver smak. Opprinnelig startet BEYOND RETRO opp i London hvor de raskt ble populære. Her finner du klær i all sin prakt og herlighet fra alle tiårene på 1900-tallet. Dette er et perfekt sted å besøke hvis du ønsker å mimre om gamledager. Og skal på en 80-tallsfest, er dette stedet for å finne det du trenger.

Streetwear

Caliroots

Brunnsgatan 9
Stockholm, Sweden

Caliroots er trolig den største butikken for surfere og skatere i Stockholm. Cali startet opp i 2003 av to svenske streetpionerer, Per Norell og Andreas Koschnike. De startet sitt eget lille imperium gjennom å fokusere på merkeklær med røtter fra Californias skate- og surfekultur. De tilbyr både ensfargede og stilige klær så vel som plagg med vanvittige påskrifter og levende farger.