Isbelagte fjorder, nordlys, fine skispor, kulturarv, hundespann og snøscootere – med sine snøsikre vintre er det ikke rart at Luleå er en populær vinterby! Pakk skallbuksene og en ekstra varm lue, og les våre tips om ting å gjøre i et snødekt Luleå!

Activities at Gammelstad Kyrkby, outside of Luleå
Rett utenfor Luleå sentrum ligger kulturarvstedet Gammelstads kyrkstad

1. Dagsutflukt til Jopikgården


Vil du oppleve Luleås skjærgård om vinteren? Ikke noe problem – hvert år måkes det opp flere isveier. Pakk med deg varm drikke og matpakke, og begi deg ut på en deilig dagstur. Isveiene bærer deg uten problemer, uansett om du tar deg frem til fots, på en fatbike eller med bil! Gå ikke glipp av skjærgårdsperlen Jopikgården på øya Hindersö, som er et populært utfluktsmål. Oppdag øyas historie og besøk gruven eller kanskje Seilbåtmuséet? Siden kan dere slappe av og nyte god, kortreist mat og drikke i restauranten!


Her kan du lese mer om hvilke isveier som er åpne akkurat nå. Isveienes bærekapasitet kontrolleres alltid regelmessig.


Foto: Graeme Richardsons


Varm dere inne i den koselige restauranten. Foto: Graeme Richardsons Foto: Graeme Richardsons


Hvem har sagt at skjærgården ikke er vakker om vinteren? Foto: Graeme Richardsons


Det finnes mange ulike utfluktsmål øya Hindersö, som Gruven og Seilbåtmuséet. Foto: Graeme Richardsons


2. Gammelstad kyrkstad og Friluftsmuséet Hägnan


Rett utenfor Luleå sentrum ligger kulturarvstedet Gammelstads kyrkstad – en av Luleås mest besøkte severdigheter! Fra 1600-tallet og utover ble stedet utviklet til en kirkebygd, da de bygde ”kyrkstugor” – hytter til overnattingsbruk – for å kunne tilby losji til de langveisreisende sognebarna som ellers ville hatt utfordringer med å kunne komme seg til gudstjeneste og hjem igjen på samme dag. I sentrum står en vakker steinkirke i middelalderstil fra 1400-tallet, omgitt av 405 unike hytter og 552 kamre.


Bestill en guidet omvisning på Gammelstad Visitor Center og ta del i byens fantastiske historie med omgivelser og bygninger som er beskyttet som kulturarvsteder av UNESCO! Få også med deg Friluftsmuséet Hägnan når du likevel er i traktene! Muséet arrangerer mange forskjellige aktiviteter for sine besøkende året rundt. I tillegg til café og butikk, kan du blant annet besøke julemarked, sløyd-workshops, og være med på bålfester her om vinteren!


Rusle rundt på kulturarvstedet Gammelstad Kyrkstad. Foto: Susanne Lindholm


Middelalderkirken er definitivt verdt et besøk! Foto: Susanne Lindholm


Ta del i det norrbottniske kystlandets kulturarv på Friluftsmuséet Hägnan. Foto: Susanne Lindholm


Gå ikke glipp av butikken! Friluftsmuséet Hägnan. Foto: Susanne Lindholm


3. Vintertur med vafler


Øya Gråsjälören ligger en fin 20 minutters spasertur over isen fra Södra hamn. Sjekk om flagget er heist foran hyttene – da er det åpent for salg av vafler, grillpølser, kaffe og mer! Man kan også ta med seg egen mat og grille pølser. Hvis fingre og tær begynner å bli litt frosne, kan du alltids gå inn i varmehytta og varme deg litt før det er tid for å vende snuten hjem igjen. Hvis du vil holde deg litt nærmere byen, er det populært å rusle fra havn til havn og se Luleå fra isen. Om kvelden får du en flott utsikt til yens skyline! Her ute, langt fra byens lys, er det også lettere å se nordlys. Legg deg i snøen og la deg fascinere av den vakre stjernehimmelen!


Ta en deilig vinterspasertur over isen og kos dere med vafler og kaffe på Gråsjälören! Foto: Jacob Nilsson


4. Book en guidet snøscootertur eller hundespann


Hvis du liker fart, adrenalin og å komme tett på naturen, er en guidet tur på snøscooter eller med hundespann ingen dum idé! Norrbotten kryr av fine scooterveier som tar deg ut i skogen eller over isen i skjærgården. Uansett om du vil kjenne scooterens kraftige motor vibrere under deg, eller se lykkelige huskyer løpe og samarbeide foran sleden, får du garantert en heftig naturopplevelse! Bothnia SledDog Adventures har over 20 års erfaring med å arrangere turer med hundespann, Bestill en ferdig pakke eller skreddersy din egen opplevelse!


Kjenn adrenalinet suse bak en gjeng overlykkelige huskyer! Foto: Anna Eriksson


Best av alt er kanskje alle de nydelige hundene man får kose med. Foto: Anna Eriksson


Velg en ferdig pakke eller skreddersy din egen opplevelse! Foto: Anna Eriksson


5. Luleå på skøyter og ski


Med sine fine vintre er det ikke rart at så mange Luleålendinger har en forkjærlighet for skøyter og ski! Pakk bilen med langrennsskiene og kjør til Ormberget, et stort friluftsområde rett utenfor Luleå med skiløyper til både den vanlige turgåeren og til den som vil ha litt tøffere utfordringer. Hvis alpint er de som står på agendaen, passer Måttsundsbacken bedre, med sine to skiheiser og tre bakker. For den som vil raske over isen på skøyter, prepareres det en skøytebane hvert år som går fra Norra Hamn rundt Gültzauudden til Södra Hamn og videre ut til øya Gråsjälören.


Test pudderet ii Måttsundsbakken! Foto: LuleåBild


Skal du til Luleå? Book ditt hotellrom her!