Jönköping har en fantastisk beliggenhet inntil Vätterns sørlige strand, og stedet er passe stort for en hyggelig helg med utforskning. Fantastiske naturopplevelser, spennende museer, behagelige bad og gode shoppingmuligheter er bare noen av tingene du kan skrive opp på listen over ting å gjøre når du besøker Jönköping – og nedenfor finner du seks av dem!

morning lights hit jonkoping city

1. Lek, kultur og dyr i Stadsparken

Jönköping er Sveriges tiende største by og ligger inntil Vättern i det idylliske Småland. Omgivelsene byr på dype skoger, glitrende innsjøer og mektige fjell, men det er også fokus på vakre parker som gir et grønt pust inne i selve i bykjernen. En av de absolutt beste parkene i Jönköping heter Stadsparken, og her finner du blant annet Jönköping kommunes største lekepark, flere dyrehager, en kafé, en minigolfbane samt et friluftsmuseum og et fuglemuseum. Den perfekte destinasjonen for både store og små!

2. Nyt vakker natur i Dumme Mosse

Dumme-Mosse-park-jonkoping

Gå langs spennende stier i det som av og til kalles for Sør-Sveriges siste villmark. Dumme Mosse er et vakkert naturreservat med et fascinerende dyre- og planteliv, og dette er den perfekte destinasjonen for alle som ønsker å komme tett innpå den smålandske naturen. Turstiene kan brukes både om sommeren og om vinteren, og du kan slå deg ned på en av grillplassene langs veien for en kopp kaffe eller for å grille noen pølser. Dumme Mosse ligger 7 kilometer vest for Jönköping og kan enkelt nås med både buss eller bil. Hvis du bor på et av Jönköpings fine hotell, kan du be personalet om hjelp og tips om de beste stiene!

3. Shop i vei i kjøpesenteret Asecs

Hvis du elsker shopping, vil du garantert ikke bli skuffet i Jönköping. Her finner du en rekke butikker med både lokale og velkjente merker rundt omkring i bykjernen, men også i det moderne shoppingsenteret Asecs. Her finner du butikker, mattorg og lekeplasser under ett og samme tak. Det perfekte stedet å tilbringe en regnfull dag, eller når du planlegger en hyggelig helgetur før jul og vil ordne alle julegavene samtidig!

4. Test samarbeidsevnene deres på Escape House Jönköping

EscapeRoom-Stock

Noe som har blitt utrolig populært den siste tiden, er «escape rooms». Det vil si rom som er bygget opp som en kulisse med et spesielt tema, og hvor målet er at du og vennene dine skal prøve å komme dere ut i løpet av en viss tid ved hjelp av gåtefulle ledetråder. På Escape House Jönköping finnes det flere spennende rom der dere må slå hodene sammen for å finne nøkkelen til friheten. En utrolig morsom turistaktivitet for både familier og venner! Eller hva med å ta med kollegaene dine dit for virkelig å sette samarbeidsevnene på prøve?

5. Et besøk på Tändsticksmuseet er et must når du besøker Jönköping

Ettikett--collage--foto-Mons-Anner-EDITFoto: Mons Annér

I Jönköping har du muligheten til å besøke et av verdens tre fyrstikkmuseer. Tändsticksmuseet ligger fint plassert inntil Vättern i et gammelt trehus fra 1848, og her får du sjansen til å lære mer om alle menneskene og maskinene som introduserte fyrstikker for verden. Da fyrstikkfabrikken i Jönköping var på sitt største, jobbet så mange som en tredel av byens befolkning her! Rundt museet ligger det flere bygninger fra denne tiden, blant annet fyrstikkarbeidernes bosted, hvor du kan få et nært innblikk i hvordan livet så ut for de ansatte og deres familier.

Med direkte tilknytning til det historiske Tändsticksområdet ligger vårt nyeste hotell i Jönköping, Quality Hotel™ Match. Hotellet har 17 etasjer, tilbyr en magisk utsikt over Vättern og blir et nytt landemerke i byen. Bare kort gange herfra ligger også Clarion Collection® Hotel Victoria, hvor du bor i et klassisk, vakkert og tidløst område med stort utvalg av restauranter og shoppingmuligheter rett rundt hjørnet.

6. Ta en tur til Gränna og Visingsö

making of swedish polkagris in Granna JonkopingI Gränna vil du finne en rekke polkagriskokerier, som alle har sin egen twist på det populære godteriet.

Hvis du planlegger et litt lengre opphold i Jönköping, er Gränna og Visingsö to svært populære turmål! Mange av de som besøker denne polkagrisbyen, velger å bo i nettopp Jönköping på grunn av det store utvalget av hoteller og restauranter. Den lille byen Gränna ligger nemlig kun en 30 minutters biltur fra Jönköping og byr på sjarmerende brosteinsgater som grenser til polkagrisfabrikker, og butikker fylt med sukkerstenger, karameller og klubber. I mange av disse butikkene kan du dessuten se rett inn i fabrikken gjennom en glassvegg. Husk også å ta båten over til Visingsö for å nyte kunst, kulturminner og vakker natur.

Når du kommer tilbake til Jönköping etter en fullspekket heldagstur, vil det passe bra med litt god mat og drikke på en av byens restauranter. Hva med å ta turen innom Vox Restaurang, der du får muligheten til å bli med på en oppdagelsesferd gjennom Asias ulike matkulturer?

Tips til gode overnattingssteder i Jönköping

Room-deluxe-bathroom-view-Vox-Hotel-EDIT

Hvis du vil unne deg selv et komfortabelt hotellopphold under reisen din til Jönköping, kan du velge mellom flere fine hoteller. Quality Hotel™ Match er et helt nytt hotell, med shoppingmuligheter, restauranter, uteliv, sjø og sandstrand rett i nærheten. Clarion Collection® Hotel Victoria og Comfort Hotel® Jönköping ligger perfekt plassert midt i Jönköping, med kun noen minutters gange fra sentralstasjonen og med alle byens severdigheter og fornøyelser rett rundt hjørnet. Det fantastiske Vox Hotel ligger også midt i sentrum av Jönköping, men tilbyr i tillegg en magisk utsikt over Vätterns beroligende vann.

Jönköping er helt enkelt den perfekte byen for deg som vil oppleve flere av Sveriges reisemål og severdigheter, og som samtidig vil sove godt på et flott hotell. Velkommen til denne hyggelige byen langs Vätterns sørlige strand!