strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap
Books by author Jo Nesbø in a bar.

På sporet av Harry Hole gjennom Oslos gater

Med over 50 millioner solgte bøker verden over, er Jo Nesbø Norges klart mest populære forfatter. Inspirert av bøkene, tok vi en tur i politimannen Harry Holes fotspor fra vannhull til vannhull.

 • “Det hadde vært en lang, varm septemberdag med det lyset som forvandler Oslofjorden til sølv og får de lave åsene som alt hadde fått en første stenk av høst, til å gløde."

 • "En av de dagene som får Oslo-folk til å sverge at de aldri, aldri skal flytte derfra.” Politi, 2013.

 • I en av Oslos eldste bydeler er det skriblet “Harry Hole” på en enkel ringeklokke, med typisk rufsete mannlig skrift.

 • Adressen är Sofies gate 5 i Bislett. Här bor den råbarkade och oraffinerade fiktiva karaktären Harry Hole. Vi återkommer snart till precis vad som händer när du ringer på hos Harry…

 • Alkoholisert, trøblete og selvdestruktiv, men samtidig brilliant og intelligent - det er adjektiver som beskriver Norges mest kjente etterforsker på papiret, Harry Hole.

 • Ført i pennen av forfatter Jo Nesbø, har det i skrivende stund blitt 13 bøker om antihelten – samt en film med Hollywood-stjernen Michael Fassbender i hovedrollen.

Norges hovedstad spiller en viktig rolle i bokuniverset, og da det skulle bli film ble deler av denne spilt inn i Oslo. Faktisk ble Nesbø i 2015 hedret med tittelen «Årets Oslo-ambassadør» for sitt arbeid med å vise frem hovedstaden gjennom bøkene. Nesbø selv avslørte til avisen Aftenposten at det var minste motstands vei da han valgte Oslo og byens mange vannhull som bakgrunn i bøkene:

— Da jeg skrev om Harry Hole, gjorde jeg det enkelt for meg selv og skrev om steder jeg likte, og som var i nærheten av der jeg bodde, har Nesbø forklart.

Enkelt eller ei, vi snøret på oss støvlene, bevæpnet oss med penn og papir og la ut på jakt i Oslos gater i fotsporene til Norges mest kjente politietterforsker.

Man reading a book by Jo Nesbø at a bar.

Harry Holes leilighet - Sofies gate 5

“Harry Hole slo øynene opp. Sola blinket mellom de dovent blafrende gardinene mens hylet fra den bremsende trikken i Pilestredet sakte døde bort. Harry prøvde å orientere seg. Han lå på gulvet i sin egen stue. Påkledd, om ikke velkledd. Om ikke levende, så i live.” Marekors, 2003

Vi er tilbake til boligblokken på Bislett. Vi står utenfor boligblokken som ligger kloss inntil hovedstadens velkjente og legendariske friidrettsstadion ved samme navn som bydelen.

Samtidig som regnet faller og termostaten viser nærmere null grader, har vi akkurat trykket på ringeklokken. På innsiden hører vi det ringer klart og tydelig.

Men ingenting skjer. Vi prøver igjen, men med samme resultat.

– Hole må være ute og løser en ny drapssak, tenker vi. Eller kanskje han er på Restaurant Schrøder oppi gata, og forsøker å drikke seg bort fra sine mange hverdagssorger igjen?

Det er verdt å sjekke ut - eventuelt komme igjen og prøve en annen dag.

Her bor du: Hotel Christiania Teater, Stortingsgata 16, 0161 Oslo.

Restaurant Schrøder - Waldemar Thranes Gate 8

“De fant ham på Schrøder Restaurant i Waldemar Thranes gate, et gammelt, ærverdig vannhull beliggende i veikrysset der Oslos østkant og vestkant møtes. Mer gammelt enn ærverdig, om man skal være ærlig. Ærverdigheten lå stort sett i at byantikvaren hadde funnet det for godt å frede de brune, innrøkte lokalene. De to betjentene så den høyreiste skikkelsen sitte under et gammelt maleri av Aker kirke, da draget fra døra ga et midlertidig gløtt i røykteppet.” Kakerlakkene, 1998.

– Vi har gjester fra hele verden, året rundt, som kommer innom og spør etter Harry Hole. Turister fra Singapore, Kina, Japan, USA. Ja, nevn et land og vi har hatt besøk derfra, forteller Khalid Imran på Restaurant Schrøder idet vi kommer inn døra til Holes stamsted.

For få, om noen, serveringssteder i Oslo er mer synonymt med Harry Hole enn Restaurant Schrøder, som ligger cirka fem minutters gange fra Harry Holes leilighet eller 15 minutters gange fra sentrum. I alle bøkene er Restaurant Schrøder politimannens faste vannhull – i alle fall så lenge han ikke har havnet i unåde hos serveringspersonalet og blitt utestengt. Noe som skjer fra tid til annen.

Vi blir derimot utelukkende møtt med brede smil og hyggelig betjening som villig vekk forteller om den store Hole-interessen fra hele verden.

 • – Alle som kommer innom, lurer på det samme: Hvilket bord Hole sitter ved når han er her hos oss, legger Khalid til med et smil.

 • Akkurat det bordet er ikke vanskelig å finne. Inn døren og til høyre, finner man nemlig et skilt som ikke etterlater noen tvil: “Her er bordet Harry Hole ønsker å sitte”.

 • Dessverre er det ingen Hole her å finne i dag. Men bordet er ledig. Vi tar en kald øl i hans ånd, og lar oss heller fascinere av de fantastiske maleriene fra 1920-tallet som pryder veggene.

 • Maleriene viser hvordan det var i Oslo i tidligere dager – og det er ikke vanskelig å se at interiøret i lokalet har latt seg inspirere av fortiden.

 • Det har vært serveringssted her siden 1958, og stilen fra den gang gjelder fortsatt: Bordene er dekket i hvite tøyduker i tykt stoff, stolene er av mørkt tre og like mørkt skinn.

 • Med andre ord, det perfekte brune lokalet for å diskutere krimgåter eller litteratur med en venn over en kald pils.

 • Men ingen Hole, altså, og ferden vår må gå videre.

 • Her bor du: Clarion Collection ® Hotel Savoy Universitetsgata 11, 0164 Oslo.

Palace Grill Bar - Solligata 2

«Hva blir det til i kveld?» spurte Rakel.

«Klokka åtte på Palace Grill er fint. Men hva er det tullet med at man ikke kan reservere bord på forhånd?»

«Det gir det hele et mer eksklusivt preg, går jeg ut fra.»

De ble enige om å møtes i baren ved siden av.” Snømannen, 2017

Vi har hoppet på 20-bussen som går på tvers gjennom Oslo sentrum, og havnet på Palace Grill Bar rett nedenfor Solli plass.

I bøkene er det nettopp her Hole møter sin faste av-og-på-kjæreste Rakel. Kvinnen han ikke kan leve uten. De tar en øl før en middag på søsterrestauranten med nesten samme navn: Palace Grill, som ligger rett over gangen for baren. På Palace Grill Bar opplever du en klassisk pub i nær slekt med Schrøder: Bardisk i mørk eik, sofaer med mørkt skinntrekk og et neonskilt som indikerer hvor du befinner deg dersom drinkene blir for mange.

 • Stamgjester og nye ansikter strømmer til så snart baren åpner klokken 17:00, og her får du velsmakende cocktails, øl og røverhistorier. Det er også mulig å spille dart, eller få med seg en og annen konsert som arrangeres i det romslige lokalet.

 • Om man vil gjøre Harry Hole-opplevelsen komplett, oppfordres det på det sterkeste å prøve ut maten på den tilhørende gourmetrestauranten. Det serves utelukkende en tiretters meny basert på sesongens råvarer og kokkenes humør.

 • Restauranten er kjent for å være en av hovedstadens aller beste.

 • Bordbestilling er et must - selv for garvede etterforskere.

 • Her bor du: Sommerro, Sommerrogata 1, 0255 Oslo.

Teddy Softbar - Brugata 3A

“Harry gikk Brugata, som var en spissrotgang mellom skjenkesteder hvor det strømmet musikk ut fra åpne dører. Han vurderte en kaffe på Teddys Softbar, visste at det ville være en dårlig idé. Så han bestemte seg for å gå forbi.

“Kaffe?” gjentok fyren bak disken vantro. Jukeboksen på Teddys spilte Johnny Cash, og Harry dro en finger over overleppen.” Snømannen, 2017.

– Jeg kan avsløre at vi har byttet ut den gamle trakteren, så kaffen er bedre hos oss nå enn hvordan den er omtalt i «Snømannen», humrer Bjørn Inge Elvebredd bak bardisken. Han refererer til en heller brutal beskrivelse av kaffen og tilstår dermed i samme vending at Nesbø ikke bare har tatt seg litterære friheter.

Elvebredd er eier og driver av serveringsstedet Teddy’s Softbar, et vannhull Hole besøker i nettopp «Snømannen» (2007) - bok nummer syv i serien. «Snømannen» var boken som virkelig satte Nesbø og Harry Hole-serien på det internasjonale krimkartet, og som var grunnlaget for filmen med samme navn.

Teddy’s Softbar er en levende legende i Oslos uteliv, og har holdt det gående siden 1958. Det var Bjørn Inges far som startet Teddy’s etter å reist verden rundt og innsett at Oslo manglet en ekte amerikansk snackbar. Både en fungerende Wurlitzer-jukebox, skikkelig amerikansk diner-interiør og sosial bardisk har vært på plass siden åpningen. Og står fortsatt sentralt i lokalet.

Teddy’s Softbar er en tidsreise, og serveringsstedet har siden åpningen vært et samlingssted for alle Oslo-beboere fra øst- til vestkanten. Innehaver Elvebredd forteller at de selv femten år etter utgivelse av «Snømannen» fortsatt får besøk av nasjonale og internasjonale Jo Nesbø-fans.

– Med ujevne mellomrom dukker det opp besøkende som har lest bøkene. Harry Hole-fanklubben har også et årlig stopp her, forteller han.

Her bor du: Clarion Collection® The Hub, Biskop Gunnerus gate 3, 0106 Oslo.

Outside of Teddy´s Soft Bar in Oslo.

“Da Harry gikk hjemover på ettermiddagen, var snøen borte fra fortau og gater, og de tynne, lette snøfillene som virvlet i lufta, ble spist av den våte asfalten med en gang de traff bakken. Han gikk inn i sin faste platebutikk i Akersgata og kjøpte den siste plata til Neil Young, selv om han hadde en mistanke om at den stinket.” Snømannen, 2007.

Vår leting gatelangs etter Harry Hole var ikke uten resultater. Vi har kjent på stemningen fra en av de største suksessene innen den populære Nordic noir-genren. Vi har ikke bare fått sett og oppleve Harry Holes stamsteder fra innsiden, men blitt litt bedre kjent med Oslo og opplevd flere sider av hovedstaden som har inspirert Norges største krimforfatter gjennom tidene.

Entusiaster og krimelskere kan enten gå på egen hånd som oss, eller forsøke guidede Harry Hole-vandringer som tilbys av kjennere. Sjekk for eksempel ut Familieguidene. Ikke bare får du mer inngående kunnskap om karakteren som har bergtatt en hel verden, men også oppleve Oslo by på en helt annen måte. Eller du kan velge en lang rekke andre guidede turer i Norges hovedstad.

«Oslo,» sa mannen og løftet whiskyglasset til munnen.

«Det er stedet du elsker høyest?» spurte Lucille.

Han stirret fremfor seg, så ut som han måtte tenke over svaret sitt før han nikket. Hun studerte ham mens han drakk. Han var høy, selv sittende ved siden av henne ved bardisken raget han over henne.” Blodmåne, 2022.

Nyeste innlegg