For nøyaktig ti måneder siden satte vi oss på flyet fra Oslo til Bangkok, mellomlandingssted nummer én for reisende til Phnom Penh. Vi var seks Choicere og to representanter fra UNICEF Norge – alle med blandede følelser. Vi skulle ikke besøke turistlandet Kambodsja. Vi skulle besøke landet som er et av verdens største opprinnelsesland for menneskehandel. 

IMG_2191


Før vi begir oss ut på reisen østover er vi nødt til å spole litt tilbake. Denne historien begynner nemlig fire år tidligere. I 2012 gikk det ut en spørreundersøkelse fra Nordic Choice Hotels sitt hovedkvarter i Oslo til de 10 000 medarbeiderne som den gang jobbet i selskapet, i alle kriker og kroker av Norden.Hvilken av UNICEF sine hjertesaker er viktigst for deg?Under fikk man listet opp alternativene – utfordringer barn verden over rammes av. Mange er fjerne for oss hjemme i Norge. Feil- og underernæring, mangel på rent vann, mangel på skolegang, trussel om hiv og aids. Og til sist: mangel på beskyttelse mot vold og overgrep, med spesielt fokus på tiltak mot menneskehandel av barn.


Kanskje det var den dundrende resonansen av urettferdighet som påvirket valget, kanskje var det en innrømmelse av at man er aktør i en bransje, reiselivsbransjen, som indirekte bidrar til menneskehandelproblemet, eller kanskje var det sympati med dem som blir sveket av sine nærmeste. Responsen var uansett klokkeklar: menneskene i Nordic Choice ville bidra til UNICEFs kamp mot menneskehandel av barn.


Neste uke kommer fortsettelsen på denne historien.


IMG_2341


Hilsen Bjørn Arild