Medlemskap

Finner er verdens lykkeligste folkeslag – colombianske Kelly tror hun vet hvorfor

Seks år på rad har Finland blitt kåret til verdens lykkeligste land. Vi reiste til Helsinki og forsøkte å finne ut hvorfor...

 • I 2023 ble Finland kåret til verdens lykkeligste land av The World Happiness Report.

 • Dette er sjette året på rad det nordiske landet havner helt på toppen.

 • Hvordan dette har seg, er det nok mange som lurer på.

 • – Du kan si jeg kjenner godt til Finland både før og etter at de har toppet de kåringene, sier Kelly Brito med et smil.

Egen teori om lykkelige finner

Hun er opprinnelig fra Colombia, men har bodd i den finske hovedstaden siden 2016. Første gang hun besøkte landet, var allerede i 2011, da som utvekslingsstudent i forbindelse med studiene i hjemlandet. Etter syv år i landet har hun en egen teori om hvorfor Finland havner på toppen av en slik kåring år etter år.


– Det er et interessant spørsmål. Hver gang den kåringen kommer ut og mediene skriver om det, ler man av det i Finland. Jeg er faktisk usikker på om finner ser på seg selv som verdens mest lykkeligste. Bruker du derimot ordet tilfreds, tror jeg nok flere vil være enige med kåringen. Men det er et så kjedelig ord sammenlignet med lykkelig. Det skaper jo ingen overskrifter, ler hun.


Trygghet er nøkkelen


Kelly har observert spesielt én ting som er annerledes i Finland fremfor hjemlandet.


– Noe av det jeg setter aller mest pris på etter å ha bodd i Helsinki i syv år, er den generelle følelsen av trygghet. Ting kan selvfølgelig skje her også, men bekymringer man kan oppleve i land som Colombia eller lignende steder i verden, er ikke til stede. Folk lar døra stå ulåst eller lar telefonen ligge igjen på bordet på kafé når de skal på toalettet. Slike ting er jo helt uhørt mange steder i verden, mener Kelly.


– Og når disse bekymringene er borte, bare tenk hvor mye annet du kan bruke hjernekapasitet, tid og energi på, legger hun til entusiastisk.

 • Visste ingenting om Finland

  Selv visste colombianeren lite om lykkekåringer da hun satte seg på flyet i 2012. Kelly innrømmer at det var et kultursjokk å ankomme den finske hovedstaden.

 • – Det er kanskje ingen overraskelse, ler hun.

 • – La Guijara-regionen hvor jeg er fra, er hovedsakelig en ørken. Der er temperaturer langt over 40 varmegrader ikke uvanlig, så bare været har vært en stor overgang, legger hun til.

 • Kelly jobber på universitetet i Helsinki og snakker grunnleggende finsk. Som colombianer er det i hvert fall én ting hun har lært å sette stor pris på ved å bo i landet.

 • – Kaffen er jo himmelsk her. Finland har vel det høyeste inntaket av kaffe målt i antall innbyggere, nest etter Norge, og som colombianer er det få andre ting som gjør meg mer glad enn en god kopp kaffe.

Dette har Kelly lært etter syv år i Helsinki

Etter syv år i landet har hun oppdaget at flere myter hun ble fortalt ved ankomst, ikke stemmer med egne erfaringer. Blant annet stemmer ikke generaliseringen om at finner er introverte og folkesky.


– Ettersom finner ikke har et like stort komunikativt uttrykk for å vise følelser, kan det til tider være vanskelig å lese dem. Men dersom du først blir godt kjent med en finne, har du en venn for livet, mener hun.


– I tillegg føler jeg at finner er mer direkte og ærlige. Du lærer veldig mye om mennesket. Det er lite overfladisk prat, men ærlige samtaler. Det har jeg lært å sette pris på, sier Kelly.


På spørsmål fra Strawberry om hva hun har lært etter så mange år i landet, får vi et kontant svar.


– Å stå i kø. Jeg vet ikke om det er en nordisk greie, men folk elsker en god kø i Finland. Respekter køen, ler hun.

Nyeste innlegg