Hva gjorde nattevakten Hans Andreas Granlund da heisen åpnet seg og en naken mann kom ut? Går nattjobbing ut på å streame serier? Hva slags oppgaver gjøres egentlig når alle sover? Skjenk deg en kopp kaffe og bli med på nattskiftet på Comfort Hotel® Grand Central.

Hans Andreas Granlund på Comfort Hotel Grand Central
I Checkin' In møter vi gjester, ansatte, ledere og andre personligheter i Nordic Choice sin verden. Denne måneden møter vi Hans Andreas Granlund – en av nattevaktene på Comfort Hotel® Grand Central i Oslo.

Når starter og slutter en nattevakt?


Det varierer litt fra hotell til hotell, men selv starter jeg kl. 23.00 og er ferdig 07.00. Av og til oppstår det situasjoner som krever at man blir på jobb litt lenger. Det kan for eksempel være at jeg henger bak skjema fordi gjester begynner å sjekke ut allerede når flytogene begynner å kjøre klokka 04.00 eller uventet rengjøring etter fulle gjester.


Jeg jobber syv netter i strekk og så har jeg syv dager fri.


Kan du sove på jobb? Eller er du i det hele tatt trøtt?


Å sove på jobb er utelukket. Jeg har jo ansvar for alle menneskene på hotellet. Og trøtt er jeg sjelden, det er jo om natten jeg lever. Om jeg skulle være trøtt er det fordi jeg ikke har fått sove mellom vaktene.


Hvordan ser døgnrytmen din ut?


Jeg er et utpreget nattemenneske, og har hatt omvendt døgnrytme i mer eller mindre 20 år. Jeg har en diagnose fra søvnspesialist på at jeg er B-menneske, men han hadde egentlig lyst til å kalle meg et C-menneske siden jeg er mest aktiv om natta. Han anbefalte meg å skaffe en jobb på natten før vi eventuelt måtte gjøre meg til Michael Jackson. Altså ta piller for å sove og piller for å våkne.


Ser du på Netflix på jobb?


Jeg har kun jobbet på Comfort Hotel® Grand Central i to måneder, og til nå har jeg hatt hendene fulle med ting og rutiner å ta tak i. Så lite Netflix, med andre ord. Det skal man vel heller ikke ha tid til når man er på jobb.


lobby-comfort-hotel-grand-centralLobbyen på Comfort Hotel® Grand Central


Hvilke arbeidsoppgaver har en nattevakt?


Det er egentlig det samme som på dagtid. Innsjekk og utsjekk, svare på mail og telefoner. Allokere morgendagens ankomster på rom. Hjelpe gjester med veivising. Om det er feil på rommene så prøver jeg å fikse problemet eller så gir jeg dem et nytt rom. I enkelte tilfeller hvor vi har fullbooket, skaffer jeg gjester rom på et annet hotell.


Jeg har også ansvar for å fakturere og ta betalt fra alle gjester som sjekker ut den dagen jeg går av vakt. Så er det renhold av lobbyen: vaske gulv, tørke bord, stoler og treningsapparater i det nye treningsrommet vårt som ligger rett over lobbyen, tømme søppel og fylle på med varer i lobbyshop.


gym-comfort-hotel-grand-central


Kan du beskrive en typisk natt på jobb?


Vakten starter med en kjapp handover fra andrevakt. Da får jeg viktige beskjeder om det skulle være noen. Det kan være spesielle ønsker fra gjester, om det er noen gjester som ankommer spesielt sent.. Eller om det er noen gjester som har gitt beskjed om at de skal sjekke ut før frokosten åpner og derfor ønsker å få med en liten nistepakke.


Når beskjeder er overlevert, begynner jeg å gå gjennom morgendagens ankomster og ser om det er noen som har spesielle ønsker i bookingen sin. Er det noen som ønsker tidlig innsjekk, trenger ekstra seng, vil ha oppgradering, har allergi eller trenger handicap-rom?


room-comfort-hotel-grand-central


Etter det begynner jeg med romlegging. Det vil si at jeg bestemmer hvilken romtype og hvilket romnummer hver gjest får. Når det er gjort pleier jeg å svare på mail. Det blir ofte avbrutt av at gjester kommer og sjekker inn eller skal ha noe å drikke eller spise, eller av at telefonen ringer. Det er jo bare hyggelig, så klart.


Mellom 03.00 og 03.30 går systemet ned for nattkjøring, og dette er tiden hvor jeg tar en liten matbit. Det blir etterfulgt av rengjøringsrutinen, og når dette er gjort er vanligvis systemet oppe igjen.


Da skal alle dagens avreiser faktureres og slås ut. Etter det tar jeg oppgjør. Klokka er vanligvis 05 når det er gjort, og da bruker jeg som regel de to siste timene av vakten på å sjekke og svare på mail, og småprate med gjester som er tidlig oppe.


Har du noen morsomme historier fra din tid som nattevakt?


Det var jo den gangen en naken mann ruslet nonchalant ut av heisen og kom bort til heisen for å spørre om han kunne få med seg en flaske vin på rommet. Jeg svarte høflig at det var nok uaktuelt, mens jeg subtilt foreslo at han neste gang kanskje skulle ha på seg litt mer klær.


Har du noen skumle historier, da? Har du sett spøkelser?


Jeg har hørt noen rykter om at det er spøkelser i gangene på hotellet, men jeg har ikke sett noen selv ennå. Litt merkelige knirkelyder her og der har jeg opplevd, da.


facade-comfort-hotel-grand-central


Hva spiser du om natta?


Det blir ofte til at jeg tar meg en ferdigmiddag. Fjordland er mye brukt, og Coop har begynt med en del deilige ferske retter i samme stil. Ellers hender det at jeg smører med meg noen ordentlige blingser hjemmefra, men som oftest sover jeg omtrent til jeg rusler ut døra hjemmefra før jobb. Jeg kan også gå og plukke litt fra restauranten som serverer frokost.


Hva er det beste med å være nattevakt?


Jeg trives med å være alene med oppgavene mine og å ha tiden på min side. Dessuten slipper jeg å føle at noen kikker over skulderen min og følger med på hver eneste detalj jeg gjør. Men jeg må innrømme at jeg noen ganger savner å kunne få svar på enkelte ting med en gang om jeg lurer på noe, hehe.Hans Andreas Granlund på Comfort Hotel Grand Central

6 kjappe med Hans Andreas Granlund

Favoritthotell? Comfort Hotel® Grand Central, Bardøla høyfjellshotell

Hva er det beste med å bo på hotell? Hotellfrokost og lange dusjer

Hva er det verste med å bo på hotell? Er det noe som er feil med å bo på hotell?

Hvis du kunne velge – hvem ville du spist sammen med på hotellfrokosten? Familien.

Hva spiser du alltid på hotellfrokosten? Egg og bacon.

Har du noen rare vaner når du er på reise? Hmm, ikke som jeg kommer på. Har ikke reist så mye ennå at jeg har anlagt noen rare vaner kanskje?