I år blir det ikke kroppskontakt med fremmede i køen mellom bodene på julemarkedet. Ikke noe “du æær den besssste kollegan ever” på julebordet. Men det er så mye annet fint, herlig, varmende og koselig du fremdeles kan gjøre. Her får du inspirasjon og tips til hva du kan finne på i juletiden, oppdatert etter beste evne etter julereglene.

Man with santa hat on a virtual date.
Og så kom julen og alt ble normalt igjen. Eller? Nei. Pandemien og restriksjonene som følger med kaster fremdeles skygge over hverdagen. Men! Du får ikke mer moro enn du lager selv, og du KAN få en fantastisk jul – helt koronasikret.

Dette er reglene nå og i jula  • Som alltid – hold minst én meter avstand og hold deg hjemme hvis du har symptomer.

  • Ikke ha flere enn 5 gjester (disse fem kommer i tillegg til de som allerede bor i hjemmet). Det skal være mulig å holde én meter avstand til hverandre. Det er derimot et juleunntak til denne regelen:

  • To dager i jula er det lov med 10 gjester. Det kan for eksempel være julaften og nyttårsaften.


Dette KAN du gjøre for å komme i julestemning


Du KAN fremdeles jobbe frivillig. Juletiden er ikke like varm og trygg for alle, så hva med å for eksempel søke om å være chatvert for Mental Helse Ungdom? På frivillig.no kan du se om du kan hjelpe til med noe der du bor.


Du KAN få med deg hele familien på å kle dere i svarte klær midt på natta og dra ut i skogen for å hogge eget juletre. Det er jo ikke lov å stjele trær, så dette blir spennende. Litt fordi hele familien kan havne i kasjotten og litt fordi man ikke aner hvordan treet ser ut siden det er bekmørkt. Sjansen for å komme hjem med en busk er stor.


Du KAN drikke rødvinsgløgg hver dag frem til jul. Tidenes beste julekalender.


Du KAN gjøre noe annet enn tidligere på pepperkakebakedagen. La formene bli liggende i juleboksen og kutt former på frihånd. Stav navnet ditt, lag rumper, prøv deg på 3D-pepperkake. (Bytt ut pepperkakehuset med et pepperkakehotell?)


Du KAN kutte juletreet i tre. Vi vet ikke helt hvorfor, men du kan jo det.


Du KAN gå julebukk. Det er stor sannsynlighet for at du ringer på hos noen som blir veldig glad for å se et annet menneske. Husk å holde avstand. Forslag: Ha på nissedrakt og putt en meter med fyll i magen.


Du KAN spre juleglede til mennesker i nærområdet som trenger julens magi mest. Legg en julegave under juletreet på hotellet nærmest deg. Les mer om Ensomt juletre søker gaver.


Du KAN skrive din egen julesang. Hvor populær blir du ikke om du reiser deg opp midt i desserten og synger om hele familien til melodien av “På låven sitter nissen”?


Du KAN arrangere en skikkelig seriøs ake-turnering som til slutt ender i en uutholdelig spennende finale. Oppfordre deltakerne til å være kreative med både akeutstyret og klærne (tenk en bokser på vei inn i ringen). Ha premie og trofé til vinneren og medaljer til andre- og tredjeplass. Legg inn en pause med kakao og pølser på termos.


Du KAN kjøpe julegaver uten å dra på kjøpesenter. Du kan nemlig netthandle gavekort på hotell, eller kjøpe og gi bort en hotellweekend eller en opplevelse. (Du kan til og med kjøpe gaver med Strawberry-bonuspoeng.) Her finner du julegavebutikken vår! PS. Ut året er det 10 % rabatt på gavekort!


Eller du KAN få barna til å lage hjemmelagde julegaver. Alle elsker dorullnisser. Eller? Se på Gjør det sjøl på NRK Super og få supre tips til kreative ting dere kan lage av greier du allerede har hjemme.


Du KAN komme deg ut i skogen for å finne kongler, kvister og mose til å pynte hjemmet med. Interiørbutikker tar 99 kroner for en kongle, bare sier det...


Du KAN begynne å gjøre noe du trodde du aldri skulle gjøre. For eksempel bruke en løpe-app som personlig trener. (Frisk luft er godt etter å ha sittet stille i en stue pyntet med levende lys.)


Du KAN starte et veddemål med familien. Når blir den første vaksinen i Norge satt? Når begynner tante å duppe av etter for mange portvin? På hvilken dag gir minsten i familien opp og spiser hele sjokoladekalenderen på en gang? Legg en diger marsipangris i potten.


Du KAN bli medlem i Strawberry og booke en hel haug med hotellnetter hver tirsdag i desember.


Du KAN droppe å kjøpe noe unødvendig til mamma som helt på ordentlig allerede har alt. Doner penger til veldedighet i hennes navn. Lag et kreativt og fint håndskrevet kort og legg det under treet eller send det i posten dersom dere ikke får vært sammen i jula. Vet du at du kan donere bonuspoeng til Kreftforeningen og UNICEF?


Du KAN dele hva du gjør for å komme i julestemning. Legg ut et bilde på Instagram og bruk hashtaggen #altdukan.


christmas-tree-close-upDu kan kanskje ikke gjennomføre alle juletradisjonene i år, men det er fremdeles fantastiske ting du kan gjøre for å komme i julestemning. Dessuten kan du alltids trøste deg med at 2020 snart er over.
Vil du ha enda flere tips til hva du KAN gjøre nå, men som ikke har noe med jul å gjøre? De er samlet her.