Medlemskap

Mat

Forza i Helsinki er en av verdens beste pizzarestauranter

Pizza-Jari har blitt hele Finlands pizzastjerne. På kort tid har han fått over 100 000 følgere, som lar seg begeistre og inspirere av hans kreative stunts på balkongen. Her får du hans beste pizzatips.

  • – Finner har alltid elsket pizza, men de siste årene virker det som om finner virkelig har lært å sette pris på kvalitetspizza.

  • "I tillegg er det åpnet en rekke gode pizzarier over hele Finland, sier Jari Ontronen, aller best kjent som Pizzajarifinland på Instagram.

  • Den pizzaglade finnen har i løpet av få år blitt en aldri så liten stjerne på sosiale medier.

  • I skrivende stund har han 108 000 følgere fra hele verden, som følger med ham der han disker opp de lekreste pizzaer på balkongen i Jyväskylä, tre timers kjøring nord for Helsinki.

– Det hele startet da min kone Viivi ga meg en pizzabok i julegave i 2019

– Jeg ble helt hekta, og det eskalerte raskt etter det. Noen måneder senere kjøpte jeg inn en pizzaovn, og startet opp en Instagram-konto så jeg ikke skulle spamme vennene mine med for mange pizzabilder, forteller han, før han begynner å le.


Til daglig arbeider Pizza-Jari som regnskapsfører, men drømmen er å kunne leve av noe med pizza. Jari forteller at det å åpne egen pizzarestaurant er ikke noe han drømmer om, til tross for å ha hatt stor suksess med en rekke populære pop-ups de siste årene.


– I juni 2020 hadde jeg min første pop-up pizzeria her i Jyväskylä, og den ble fort populær. Jeg selger også pizza fra mitt eget hjem én gang i måneden, og da prøver flere hundre personer å kjøpe av meg. Det er helt vilt, smiler han.


Bo gjerne på et av hotellene til Strawberry dersom du skal prøve ekte italiensk pizza i Helsinki. Clarion Hotel® Helsinki, Klaus K Hotel eller Hotel Fabian er alle ypperlige alternativer til å utforske byen.


Til slutt må vi i Strawberry stille det aller viktigste spørsmålet i pizzadebatten: Ja eller nei til ananas på pizza?


– Ananas på napolitansk pizza? Aldri! Men jeg skal innrømme at det hender jeg putter det på andre typer pizza.


Strawberry har fått Pizza-Jari til å plukke ut sine største pizzafavoritter i Helsinki. Alle restaurantene ligger i gåavstand fra hotellene til Strawberry i Helsinki sentrum.

Forza – Dette er pizzahimmelen

Adresse: Pursimiehenkatu 29


Hvem hadde trodde at den beste pizzaen vi har smakt, fant vi nord i Finlands hovedstad?


Forza ledes av et italiensk kjøkkenteam, med eierne og ekteparet Luca og Salla Platania i spissen. Italienerne har virkelig satt Finland på pizzakartet og vekket oppsikt med sin vri på den napolitanske pizzaen. I 2022 havnet Forza på 22. plass over Europas beste pizzeriaer, mens i 2023 hadde de klatret helt opp til 7. plass.


For dem som har smakt pizzaen på Forza, er det lett å forstå hvorfor: Sprø bunn, lekne kombinasjoner og smaksbomber i munnen. Menyen byttes ut hver tredje måned, så er du ofte i byen, er det en god grunn til å returnere.


I tillegg til napolitansk pizza med en vri, er det fullt mulig å prøve alternative pizza in teglia. Dette er en pizzavariant kjent fra Roma, og vil for mange minne mer om en sandwich. Utsøkt er det uansett. Husk bare å ha plass til desserten.


Vi kan garantere deg en pizza som alene er verdt turen til Helsinki. Det anbefales på det sterkeste å bestille bord.

Daddy Greens – klassisk pizza med en twist

Adresse: Iso Roobertinkatu 26 – samt flere lokasjoner i Helsinki


Året 2016 bestemte to kokkekompiser seg for å selge pizza ut av en van i Helsinkis gater. De hadde møttes på kjøkkenet i den finske restaurantverdenen og skjønte raskt at de begge elsket en type mat mer enn noe annet: Pizza.


Det konseptet utviklet seg raskt til en fast restaurant, og i dag driver kompisene Dave Smith og Eero Kokkonen flere avdelinger i Finland under Daddy Greens pizzaparaply.


Her får man en blanding av New York-stil og napolitansk pizza med en moderne vri. Rause porsjoner til en fornuftig pris. Det er også fullt mulig å drikke noe av deres egenbryggete øl.

Napule – ekte napolitansk pizza

Adresse: Kaivokatu 8, 00100 Helsinki, Finland


Ved inngangen til kjøpesenteret Citycenter, over gaten fra sentralstasjonen, finner man pizzeria Napule. Restauranten kan kanskje gi inntrykk av at den er en nok en kjedelig kjøpesenterrestaurant, men skinnet bedrar.


Napule er nemlig en av få pizzeriaer i Helsinki som har fått tommel opp av selveste det napolitanske pizzarådet, Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Rådet ble stiftet i Napoli på 1980-tallet og skal kvalitetssikre at pizzarestauranter verden over følger de strenge reglene som skal til for å kunne kalle en pizza napolitansk. Disse reglene omfatter alt fra hvilken type tomater som brukes i sausen til ostene.


På kjøkkenet finner man selvfølgelig pizzaiolos fra Italia.

Nyeste innlegg